maanantai 13. joulukuuta 2010

Mistä näitä silmäpusseja oikein tulee?

No, ei ainakaan saunalahti-liittymästä, koska sellaista en omista. Jokin muu syy näihin silmän alla piileskeleviin pusseihin siis täytyy olla. Vielä, kun joku taikoisi ne pois, olisi mukavampi aamulla katsoa peiliin. Kuinka kaikki alkoi - kas siinäpä tuhannen taalan kysymys.

Eräänä aamuna viimeisimmän syntymäpäiväni aikoihin huomasin peilissä jotain epämääräistä. Aivan kuin peilikuvassa olisi ollut jotain pahasti pielessä. Apua! Silmänaluset ovat ihan turvoksissa. Kuvittelin sen olevan täysin ohimenevä ilmiö; kenties söin liian suolaista ruokaa edellisenä iltana. Kyllä se tästä katoaa. Mutta siitä aamusta lähtien silmäpussit ovat olleet joka-aamuinen "piristys". Melko toivotonta on herätä aamulla väsyneemmän näköisenä kuin illalla nukkumaan mennessä. Tämä saikin minut pohtimaan syntyjä syviä silmäpusseihin liittyen.

Syitä silmänympärysihon turvotukseen:

1. Liiallinen nestetankkaus illalla

Tämä koskee kaikkia nesteitä, mukaan lukien vesi. Juuri ennen nukkumaanmenoa nautittu juotava valitettavasti "jää kasvoihin", koska yöllä lymfa/nestekierto luonnostaan hidastuu.

2. Suolainen ruoka

Suola sitoo nesteitä itseensä, mikä aiheuttaa turvotusta.

3. Vatsallaan nukkuminen

Tähän liittyy myös ykkösvastaus: neste jää kasvoihin, ja kun vielä tyyny painaa kasvoja, hidastuu nestekierto entisestään.

4. Hormonaaliset tekijät

Kuukautisten aikaan on tunnetusti muutenkin turvonnut olo. Toisaalta taas vaihdevuosi-iässä hormonaaliset (aika rankatkin) vaihtelut vaikuttavat mm. nesteiden kerääntymiseen.

5. Perintötekijät

Geenejään ei voi paeta. Toisilla on erittäin voimakas taipumus silmäpusseihin jo nuorena, toiset taas eivät koskaan huomaa itsessään minkäänlaista turvotusta. Tasan ei käy onnen lahjat.

6. Rikkonaiset yöunet

Yöunien jatkuva keskeytyminen aiheuttaa häiriöitä koko kehon nestekiertoon, puhumattakaan kaikesta muusta rasituksesta. Pitkään jatkuessaan unettomuus ja jatkuva yöheräily aiheuttavat stressitilan elimistöön, jolloin koko keho on epätasapainossa. Rikkonaiset yöunet ovat tuttu juttu jokaisessa perheessä, jossa on pieniä lapsia. Itsekin voin todeta, että kun esikoinen syntyi (kohta 7 vuotta sitten), on tullut nukuttua huonosti noin 7 vuotta. Eipä ihme, että silmäpussit ovat tulleet jäädäkseen.

7. Liian paljon silmänympärysvoidetta, vääränlainen voide tai huolimaton meikinpoisto

Silmänympärysiho on aivan mielettömän ohut: noin 0,33 mm. Voi helposti kuvitella, kuinka liian suuri voidemäärä silmänympärysiholla tukkii jokaisen olemattoman pienen huokosen. Oikea määrä voidetta on kutakuinkin riisinjyvänkokoinen nokare, joka pitäisi siis riittää molempiin silmänalusiin yhteensä. Yläluomelle kannattaa sipaista vain se, mikä sormenpäähän on jäänyt alaluomelle levittämisen jälkeen.

Öljymäiset meikinpoistolaput diskaisin heti, koska ne sisältävät mineraalirasvoja, jotka voivat aiheuttaa miliumeja (niitä pieniä, valkoisia, kovia nyppylöitä), toisin sanoen tukkivat ihoa.

Muistan joskus lukeneeni Michael Monroesta lehtihaastattelun, jossa hän kertoi, ettei koskaan poista silmämeikkejä. Hän vain aamulla lisää uuden kerroksen vanhan päälle. Siinä kohdassa nieleskelin aika monta kertaa. Vaikkei mitään muuta koskaan jaksaisi iholleen illalla tehdä, niin poista edes silmämeikki! Pandakarhusilmät, katkeilleet ripset ja pahimmassa tapauksessa silmätulehdukset tuskin kuuluvat kenenkään toivelistalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti