lauantai 23. huhtikuuta 2011

Tuntematon sota

Olen aika hämmästynyt, että vielä tänä keväänä törmäsin 1900-luvun sotaan, josta en ollut kuullutkaan. Luulin käyneeni läpi kaikki 1960-70- luvulla käydyt sodat Aasian maissa. Kuitenkin törmäsin dokumentiin USA:n ja Laosin sodasta oikeastaan vahingossa, kun hain tietoa Vietnamin sodasta.

Kyseessä ei ollut mikään pikkukahina, vaan julma, täysimittainen sotatoimi Laosin alueella. Amerikka oli erittäin tarkkana koko Aasian alueella toisen maailmansodan jälkeen, ettei Neuvostoliitto ja kommunismi saa liikaa valtaa. Siinä oli syy sekaantua Laosin asioihin, sekä myös väittämä, että Laosista käsin tuettiin Ho chi minhin tietä Pohjois-Vietnamissa.

Amerikka tuki Laosissa kommunismia vastaan taistelevaa puolta, ja perusti valtavan tukikohdan Pohjois-Laosiin, nimeltään Long Cheng. Tämä tukikohta kasvoi niin suureksi, että siitä tuli Laosin toiseksi suurin kaupunki. Asukkaina oli jenkkisotilaat perheineen.

Operaatio alkoi 1960-luvun alussa, ja kesti 70-luvun alkupuolelle, ja se naamioitiin avustusoperaatioksi. On ihmeellistä, että tämän tapainen valtava sotatoimi on pystytty pitämään salaisen meidän päiviimme asti, vaikka operaation nimikin oli Salainen sota. Laosin pommittaminen oli valtavaa. Kahdeksan vuoden aikana Laosia pommitettiin joka kahdeksas minuutti. Long Chengin lentokenttä oli laajuudessaan uskomaton, se oli maailman vilkkain lentokenttä aikanansa. Sieltä lähti noin 400 lentoa päivässä. Se määrä pommea mitä USA kylvi Laosiin oli enemmän, kuin he käyttivät toisessa maailmansodassa Japaniin ja Eurooppaan yhdessä.

Haluan perehtyä tähän aiheeseen perusteellisemmin, koska se kuulostaa jotenkin uskomattomalta. En voi muuta kuin ajatella, että onneksi nykypäivänä on tämä sosiaalinen media ja Wikileaks. Toivottavasti ne pitävät huolen, ettei maailmassa voi enää sotia, ja tuhota viattomia ihmisä koko maailman siitä tietämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti