torstai 26. toukokuuta 2011

Tanoreksia

Ihmisellä voi olla monenlaisia riippuvuuksia, ja pakkomielteitä. Tanoreksia on yksi tällainen riippuvuus. Tanorektikko on riippuvainen ruskettumisesta.

Aivan samanlailla kun anorektikko on riippuvuus suhteessa ruokaan, ja näkee itsensä aina liian lihavana tanorektikko haluaa olla ruskea, eikä hyväksy vaaleata ihoa. Kun omassa työssäni ensimmäistä kertaa törmäsin tanorektikkoon, en edes tiennyt sairauden olemassa oloa, se tapahtui joskus 80-luvulla. Minulla on myös se käsitys, että koko sairaus on kehittynyt, vasta 1960-luvun jälkeen, kun rusketusta alettiin ihannoida. Anoreksiahan on jossain muodossa ollut olemassa jo satoja vuosia.

Tanoreksia on samoin kuin anoreksia mahdollisesti kuolemaan johtava sairaus. Melko varmasti vuosikausien paahtaminen, ja jatkuva solariumin käyttö puhkeaa ihosyöväksi. Kuitenkin on aika vaikea erottaa sairaaloista, pakkomielteistä ruskettamista, tavallisesta rusketuksen ihannoinnista. Tanoreksian pystyy pitämään aika pitkään salaisuutena, harvoin kanssa ihmiset tulevat ajatelleeksi, että ruskettaminen on jo sairaaloista. Oma perhe tietenkin sen alkaa huomaamaan, koska jokainen auringonsäde hyödynnetään rusketukseksi. Hankitaan erilaisia solariumeja kotiin, ja lisäksi käydään vielä muualla solariumissa.

Vasta silloin, kun tulee ensimmäinen solumuutos, ja lääkäri kieltää auringon oton, tulee ongelma. Ihminen ei kertakaikkiaan pysty hyväksymään itseään normaalin värisenä. Jokainen etelän aurinkorannoilla käynyt, on varmaan nähnyt, ja laittanut merkille, ihan tumman ruskeaksi paahtuneita ihmisiä. Iho on jo ihan mustan ruskeaksi kuivunut, eikä enää näytä yhtään kauniilta, mutta nämä ihmiset vaan jatkavat paahtamista. Kaikista asioista voi liiallisena tulla vaarallisia. Ihan samalla lailla kun alkoholistin on vaikea mennä pubin ohitse, on tanorektikon vaikea mennä solariumin ohitse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti