maanantai 28. marraskuuta 2011

Stressi ja allergia

Tämän vuoden aikana minulle on tullut muutama uusi asiakas hyvin samanlaisen ongelman kanssa. Olenhan aiemmin kertonutkin, että joudumme Marin kanssa aika harvoin tekemisiin allergioiden kanssa, kun Dermalogica on niin hyvin siedetty hoitosarja.

Nyt muutama asiakas on kertonut samankaltaisen tarinan ihostaan. Kyseessä on kuudenkympin kieppeillä olevat naiset joilla on hyvin stressaava ja vastuullinen työ. He ovat tottuneet käyttämään kosmetiikka ja meikkiä, eikä heillä ole koskaan ollut mitään iho-ongelmia. He ovat tavallaan päässeet hyvin helpolla ihonsa kanssa jopa murrosiässä.
Sitten alkaakin äkkiä iho reagoida, ensin on punoittelua pesun jälkeen ja lievää kutinaa. Parin viikon kulutta ilmestyy jo hilseileviä punottavia läiskiä kasvoille ja kaulalle. Tilanne vaan pahenee, kaikki kutisee ja kirvelle, on vaikea käyttää meikkiä. Sitten onkin jo pakko mennä lääkäriin.
Työterveyslääkäri ei keksi syytä, mutta käskee jättämään kaikki kosmetiikan pois ja määrää kortisonivoidetta ja perusvoidetta. Tilanne on tosi paha, on kamalaa olla töissä, kun iho hehkuu, turpoaa ja kutisee. Tuntuu, että kaikki tuijottaa ja ei ole halua mennä ihmisten ilmoille.

Työterveyslääkärin neuvot ei auta, iho on entistä hilseilevämpi ja tosi punakka. Seuraavaksi mennään ihotautilääkärille,ja hän epäilee allergiaa ja määrää lisää kortisonia ja vahvaa antibioottivoidetta. Seuraava ihotautilääkäri epäilee atooppista ekseemaa ja määrää SUP-valohoitoa. Aletaan myös tekemään allergiatestejä, mutta mitään ihmeellistä ei oikeastaan löydy. Tilanne kuitenkin alkaa pikkuhiljaa rauhoittumaan. Iho ongelmat tulee yleensä talviaikaan ja kestää 3-6 kk ja paraneminen alkaa yleensä kesällä.

Asiakkaat ovat päätyneet hoitolaani siksi, että haluavat käyttää meikkiä ja kosmetiikkaa, mutta se pitää olla mahdollisimman hyvin siedettyä. Helsingissä moni ihotautilääkäri suosittelee Dermalogicaa ja kasvohoidot ja kotihoito tekeekin ihosta taas entisenlaisen. Kun jälkikäteen asiakas kertoo tapahtumasta, niin hän itsekin pitää perussyynä stressiä ja väsymystä ja siihen on kaikki lääkäritkin viitanneet. Minä olen myös ihan samaa mieltä, iho reagoi stressiin hyvin helposti. Jos stressitilanne on kovin paha, niin ilmeisesti elimistö jollain tavoin pysäyttää ihmisen. Yleensä myös ihon tilanne pahenee, koska kortisonihoidot on niin rajuja ja ihoa kuivattavia.

Kokemukseni mukaan näille ihmisille ihottuma ei uusiudu ja mitään allergiaa ei ole löytynyt. Siinä vaiheessa, kun iho alkaa oireilla sitä ärsyttää jo kaikki aineet ja pahiten kosmetiikka jossa on hajusteita ja synteettisiä aineita paljon. Tilanne kuitenkin vaatii oman aikansa rauhoittuakseen eihän kukaan pääse stressistä eroon sormia napsauttamlla. Lohdullista on se ettei tilanne ole pysyvä ja se ei uusi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti