tiistai 10. heinäkuuta 2012

Epäonnistunut kauneusleikkaus

Kerron erään asiakkaani tarinan ihan hänen luvallaan ja käytän hänestä nimeä Katri. Viime kesänä liikkeeseeni tuli ovesta sisään hyvin pukeutunut nainen joka kysyi, että tunnetko minut vielä. Olin vähän hämilläni, kun äänessä oli jotain tuttua, mutta muuten en häntä tunnistanut. Katsoin hyvin tarkkaan, kun en oikein ymmärtänyt mitä hänen kasvoilleen oli tapahtunut. Näytti siltä, että hänellä oli kasvohalvaus, mutta toisaalta kasvot oli symmetriset. Myönsin, että nyt en kyllä muista, mutta ääni kuulostaa tutulta. Sitten, kun kuulin nimen, niin heti muistin ja oli tosi kiva tavata. En ollut nähnyt Katria pariin kymmeneen vuoteen, hän oli 80-luvulla hyvä asiakkaani ja tunsin hänet yrittäjänä muutenkin. Hän muutti Hämeenlinnasta pois yhdeksänkymmentäluvun alussa ja emme sen jälkeen olleet tavanneet.

Hoidossa ollessaan hän sitten kertoi tarinaansa. Katri on nyt melkein seitsemänkymmentä ja hänelle oli tehty ensimmäinen kauneusleikkaus 54-vuotiaana. Syy hänen oudon oloisiin kasvoihinsa oli liian monta ja osittain epäonnistunuttakin kauneusleikkausta. Hän myönsi rehellisesti olleensa jossain vaiheessa koukussa leikkauksiin ja hän kritisoi myös lääkäreitä jotka vain yllyttivät häntä. Ensimmäinen leikkaus oli 90-luvun loppupuolella ja hän hakeutui Helsinkiin plastiikkakirurgin vastaanotolle tarkoituksenaan silmäluomien kohotusleikkaus. Sen leikkauksen jälkeen kirurgi oli suositellut muitakin pikkukorjauksia ja parin vuoden päästä puheeksi tuli täydellinen facelifting. Helsinkiläinen lääkäriasema teki yhteistyötä Latviassa Kaunasissa olevan klinikan kanssa ja siellä tehtynä leikkaus oli hinnaltaan puolet halvempi. Katri lähti Kaunasiin ja leikkaus meni ihan hyvin. Kuitenkin nälkä kasvaa syödessä ja niin kauneusleikkauksissakin yleensä käy halutaan lisää ja lisää. Seuraavaksi Kaunasissa tehiin Katrille uudet rinnat ja ensin implantit oli aika maltilliset. Lääkäri oli varoitellut, että Katrin luusto on sen verran siro ja hento ettei liian isot rinnat olisi hyväksi selälle.

Kuusikymmentävuotislahjaksi itselleen Katri kuitenkin  vaihdatti DD-kupin implantit ja samalla hänelle tehtiin poskipäihin implantit. Jo aiemmin hänelle oli Kaunasissa tehty uusi silmäluomien kohotus joka oli epäonnistunut ja toinen silmä ei mennyt kunnolla kiinni, luomi siis lyheni liikaa. Sitä korjattiin toisella leikkauksella ja Katri vaihtoi toiseen kauneusklinikkaan Kaunasissa. Kaunasissa todella on valinnan mahdollisuutta, kun kävin siellä viime vuonna, niin ihmettelin kun joka korttelissa oli pari lääkäriasemaa. Tuo poskipäiden kohotus implanteilla epäonnistui kokonaan. Implantit eivät pysyneetkään paikallaan ja alkoivat kerätä nestettä ympärilleen ja tulehtua. Katri kertoi olleensa tosi kamalan näköinen. Ensin tehtiin pari korjausoperaatiota Kaunasissa ja sitten Helsingissä ihan sairaalan plastiikkakirurgi hoiti asiaa. Katri kertoi olleensa vuoden aikana seitsemässä eri operaatiossa sairaalassa ja muutaman kertaan osastohoidossakin, kun tulehdus kasvoissa oli niin vakava. Tämä tapahtui viitisen vuotta sitten ja sen jälkeen Katrille ei ole tehty muuta, kuin vanhojen jälkien korjausleikkauksia.

Sen verran Katri kuitenkin on pitänyt yllä suhdettaan Kaunasin klinikkaan, että käy säännöllisesti 3-4 kuukauden välein Botox ja Restylane piikeillä siellä. Katri on aina halunnut muhkeat pusuhuulet ja nyt ne on saatu aikaan Restylanetäytteiden avulla. Kosmetologilla käynnin Katri jätti kokonaan aloittaessaan käynnit kauneuskirurgiassa, hän koki kasvohoitojen vaikutukset liian vähäisiksi ja niin, kuin hän itse sanoi kosmetologin hoitoihin ei enää ollut rahaakaan. Nyt, kun aloitimme vuosi sitten taas tekemään kasvohoitoja Katrin iho oli ihan huippukuiva. Ensimmäisellä hoitokerralla imeytyi lähes kaksinkertainen määrä kosteuttavia aineita verrattuna yleensä kasvohoitoihin. Iho oli myös todella ohut ja aika punoitteleva. Nyt, kun hoitoja on tehty vuoden verran säännöllisesti, niin punoitus on jo lähes poissa ja iho on paljon paremman näköinen ja tasainen. Kauneusleikkauksien jälkiä ei kuitenkaan mikään pysty korjaamaan ja epäonnistuneen poskipäiden implanttileikkauksen jälkeen poskipäät ovat todella voimakkaasti kohollaan. Osittain poskilla on myös tunnottomuutta ja kasvolihasten liikkuvuus on kärsinyt leikkausten aiheuttamista hermovaurioista. Epäilen myös, että nyt käytetyt Botox piikitykset jäykistävät liikaa kasvojen ilmehdintää, joka minun näkemykseni mukaan on lähes kokonaan pois, mielestäni kasvoista on tullut ilmeettömät.

En yleensä kommentoi asiakkailleni tehtyjä kasvoleikkauksia enkä niihin puutu, ei ole minun asiani arvioida kenenkään toimenpiteitä. Katrin tapaus on erilainen, koska olemme muutenkin ystäviä ja hän itse on pyytänyt, että kirjoittaisin varoittavan esimerkin hänen tarinastaan. Hän lupasi myös olla loukkaantumatta, kun kerron oman arvioni hänen kasvoistaan. Nyt luimme tämän tekstin yhdessä ja me toivomme, että tästä olisi apua ettei lähdettäisi harkitsemattomasti kauneusleikkauksiin.

3 kommenttia:

  1. Anonyymi14:38

    Kiitos sinulle ja tälle Katrille, että otitte esille tämän asian. Olen itse harkinnut erästä Kaunasissa olevaa kirurgipalvelua luomileikkaukseen, mutta mietin vielä asiaa uudemman kerran.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi16:46

    Hyvä, että nostit tämän asian esiin. Omassa lähipiirissäni on muutama nainen joille on tehty kauneusleikkaus ja mielestäni heidän ulkonäkönsä on vain pahentunut. Mieheni naureskelee kiristetyistä oravan nahoista, kun ruskea nahka on vedetty kireälle ja suu tuskin aukeaa. Eikö lääkäreillä ole mitään suhteellisuuden tajua, vai haluaako itse potilas, että iho vedetään kireälle oikein kunnolla. En todellakaan ymmärrä. Vanhetaan kauniisti hyvän kosmetologin käsissä.

    Tiittu

    VastaaPoista
  3. Anonyymi13:42

    Ehkei kannata lähteä ulkomaille halvan kirurgin perään. Olen nähnyt ihan hyvin tehtyjäkin faceliftingleikkauksia ja silloin sitä ei kukaan huomaa. Jokaisella on oikeus valita millä tapaa vanhenee ja jos joku on onnellinen isoista rinnoista, vaikka sitten vanhemmitenkin, niin minusta se on ihmisen ihan oma asia.

    VastaaPoista