maanantai 2. heinäkuuta 2012

Solarium kielletty alle 18v.

Heinäkuun alussa tuli uusi laki voimaan minkä mukaan alle 18-vuotias ei saa ottaa solariumia. Itsepalvelusolariumit myös sulkeutuu, koska nyt pitää olla paikalla aina henkilökuntaa joka tarkistaa käyttäjän iän. Varmaan solariumyrittäjät ovat tästä laista hiukan käärmeissään, mutta minä pidän sitä terveyden kannalta hyvänä asiana. Toisaalta solariumyrityksiä on aika vähän enää nykyään, en edes tiedä missä Hämeenlinnassa on solariumeja. Toisaalta voi olla, että tämä laki tuleekin hiukan jälkijunassa, koska suurin solariumbuumi oli jo 90-luvulla. Nyt alkaa tulla esiin ne ongelmat mitkä sai alkunsa parikymmentävuotta sitten. On lääketieteellinen tosi asia, että jos iho palaa lapsena se monin kertaistaa syöpäriskin. Pahimmassa riskiryhmässä ovat ihan pikkulapset, joiden iho on todella herkkä ja heitä on vaikein suojata. Aurinkovoiteet eivät ole ensisijaisia suojia pikkulapselle, vaan parempi on suojata vaatteella, yrittää pysyä varjon puolella ja pysyä sisätiloissa keskipäivällä. Nämä neuvot ovat sitten sellaisia, että ne on helppo sanoa, mutta miten niitä noudatetaan. Pidä nyt sitten pikkulapset väkisin sisällä, kun kerrankin on lämmintä ja aurinkoista ja uimavedetkin houkuttelee. Tätä neuvoa pitää jokaisen yrittää soveltaa tilanteen mukaan. Helpointa varmaan on laittaa lapselle paita päälle ja lippis päähän, kun rantavesissä leikitään. Silmien suojaaminen on myös tärkeää, koska UV-säteily aiheuttaa kaihia. Solariumin suurin ongelma on varmaan kotisolariumeissa joiden käyttöä kukaan ei kontroloi. Harvoin ihmiset edes käyttävät suojalaseja kotonaan ja myös menneinä vuosina se oli ongelma solariumyrityksissä. Suojalasit jättää vaalean, ruskettumattoman renkaan silmien ympärille ja se häiritsi monia. Solariumin alkuaikoina ei myöskään ollut tietoa kaihin vaarasta. Tiedän muutaman kosmetologin joilla kaihi ehkä sai alkunsa siitä, että he työskentelivät samassa tilassa missä solarium oli päällä. Mitään kauhua ei solariumia kohtaan pidä nyt tuntea, koska solarium on apu joihinkin iho ongelmiin. Atooppinen iho ja psoriasis helpottaa solariumin avulla, parasta tietysti olisi ihan Puva-valohoito yms. mutta saa ainoastaan sairaalasta ja niihin on jonoja. Tavallinen solarium hillitsee psoriasista ainakin vähän, että sairaus on helpompi hallita. Ihotautilääkärit suosittelee, että suurta syöpäriskiä ei tule, jos solarium kerrat on alle viisitoista vuodessa. Vanhenemista solarium aiheuttaa aina ja se on syytä muistaa, kun rusketuksesta haaveilee.

2 kommenttia:

  1. Kehonrakentaja ja rusketus kuuluvat yhteen. Kuin peppu ja paita. Tai paremminkin kai speedot. =) Kisaväri joskin purkista hommataankin, hankitaan kesän väri paahtumalla Hietsussa. Sekä välillä loikoilemalla kesämökkipaikkakunnankin aurinkoisella rantsulla, on the bonnie bonnie banks of Loch Lohja.

    Biitsikelit lauantaina olivatkin pitkästä aikaa todella mahtavat. Ja sunnuntaina ja tänäänkin paikoitellen varsin mainiot, tosin vain osan aikaa päivästä. Kovin oivahan ei kohta jo laskuunsa painuvan suven sää auringonottojen osalta ole mitenkään kokonaisuudessaan ollut. Vaan pikemminkin koko lailla p...rseestä. Eikä edes minunkaltaisestani salilla treenatusta pallop...rseestä. =) Jolle saan halutessani toki rajattomankin rusketuksen. Nakurannallakin saisi. Kai. Sensijaan suosin ihan vain tuttua ja turvallista costa del solariumia. =) Jossa olen uutteran ja ympärivuotisen punttisaleilun yhteydessä aina sillointällöin, eritoten talvisin ja alkukeväästä, käynyt about 16-vuotiaasta saakka. Joten jos blogissa mainostettu lainmuutos olisi voimaantullut jo tuolloin, en moisesta pykälästä olisi omakohtaisesti tykännyt yhtään.

    Paitsi isojen pakaroitteni piskuisia rusketusraitoja on minulla paljon kontrastisempikin vaalea juova tai juopa. Sormessani. Pikkusormessa. Ettei nimettömässä. Ex-tyttöystäväni taannoin harjoittamista hämmentävän sinnikkäistä rengastusyrityksistä huolimatta. =) Ei silti, että minä mikään vapauteni säilymistä yli kaiken rakastava pleijeri olisin. Saati että olisi sanottavampi flaksikaan. Bodarilla mitään sutinaa ikinä. =) Meitsi mikään pukki ole. Vaan skorpioni. =) Mutta juuettä. En sen enempää luonnon kuin keinoauringossakaan kernaasti raaski luopua isävainaan isän baijerilaisen isoisän sinettisormuksesta pikkusormessani.

    Baijerilaiset sukujuureni suojaavat palamiselta: mustahiuksisena ja ruskeasimmuisena olen pigmentinmuodostukseltani tämmöinen kauttaaltaan tasaisesti ja nätisti päivettyvä jässikkä. Jonka lisäksi olen ihosyöpää pelkäämätön järkijätkä. =) Siksipä solariumia, kuten tuossa ylempänä jo kerrottua tulikin, harrastelen 20-25 kertaa vuositasolla, enemmänkin joskus, ei aivan vähän liian huoletonta liene kylläkään. Huoh. Mutta tottumus on toinen luonto, kuten jo Pliniuskin sanoi, vai oliko se Seneca vaiko Cicero.

    Pikkuhiljaa on aika jo atleettisen askeettisessa aikataulustossani kipin kapin kohottautua tietsikan ääreltä. Ja siirtyillä olohuoneestani makuuhuoneen puolelle. Ennätän kuitenkin vielä sitä ennenkin oikaista. Joskaan en Cassinan mustalle Le Corbusier -sohvalleni. =) Mutta oikaisen tai oion huolimattoman sanavalintani:

    Kun havaitsin surkeanpurkeata tekstiäni nopsaan esikatsellessani kannustaneeni esimerkin voimalla aloituskappaleessa loikoilemaan rannalla. Niin niinhän ei kannata tehdä. Itsekin kokemuksesta hyvin tiedän, että rusketuksesta tulee tasaisempi, mikäli biitsillä ei kaiken aikaa lojuile paikoillaan, vaan puuhailee jotakin sporttista. Vaikkapa viettäen laatuaikaa kavereitten kanssa rantalentistä pelaillen tai capoeiraten. Tai viskellen frisbeetä. Eli flying novelty diskiä. =) Arvostamani kaverin ja herrasmiehen ja (eri saapumiseristä huolimatta ja huomioon ottaen) spollekollegan, legendaarisen chattijuontaja Miika Puolakan, veikeän pirteitä terminologioita lainatakseni.

    VastaaPoista
  2. Monet kiitokset kommentistasi. Myönnän etten läheskään kaikkea ymmärtänyt, mutta juttusi oli lennokasta luettavaa. Säteily ei ilmeisesti ole ainakaan verbaliikkaasi tuhonnut:)
    Ymmärrän hyvin, että bodausharrastuksessa yms.ruskettunut iho on tarpeen. Suurimman osan mielestä ruskettunut lihaskimppu on kauniinpi, kuin kalpea. Siinä olet aivan oikeassa, että rannalla hankittu rusketus tulee paljon kauniimmaksi, kun sen saa liikkuessa ei makoillessa. Rusketuksesta tulee huomattavasti tasaisempi eikä palamis vaara ole ihan niin suuri. Tumma ihoisen pigmentti suojaa myös palamiselta paremmin, kun ihan vaaleaihoisten pigmentti.
    Miehen iho kestää myös rusketusta paremmin rypistymättä. Ihosyöpä vaara on yhtä suuri miehillä, kuin naisillakin. Miesten iho on hormoonitoiminnan takia paksumpi ja kestävämpi, kuin naisilla ja aurinko ei koskaan rypistä kasvoja niin pahasti, kuin naisille käy.

    Aurinkoista loppukesää toivottaa Inkku

    VastaaPoista