maanantai 27. elokuuta 2012

Kissan ruokaa ja kosmetiikkaa

Kesälomallani oli aikaa hoitaa kissojemmekin terveystarkastus ja kävimme heidän kanssaan Eläinlääkäriasema Helmessä Tervakoskella. Mukana oli kaikki kolme karvakorvaa Hertta, Jösse ja Valtsu ja kaikkien rokotukset piti uusia ja hammaskivet poistaa. Hertalla otettiin myös röntgenkuva jaloista, kun hänellehän oli tehty iso lonkkaleikkaus neljä vuotta sitten. Onneksi Hertalla oli kaikki hyvin ja senhän kyllä näki päälle päinkin sen verran vilkas menijä Hertukka on.

Ylipaino oli sitten suurin keskustelun aihe. Valtsuhan on tosi sutjakka ja oikein esimerkillinen ruumiin rakenteeltaan. Toinen veljes eli Jösse onkin sitten ihan eri maata ja hän on aika tanakassa kunnossa. Jössen ihanne paino kuulemma olisi 5kg ja nyt hän painoi 5,8kg. Hertan pitäisi painaa 4,5 kg ja hän painoi 5,2kg eli puolisen kiloa pitäisi saada pois. Tilannehan ei ollut mitenkään huolestuttava ja eläinlääkärin mielestä ei pitäisi vielä laihduttaa, vaan parantaa ruuan laatua ja sillä tavoin pitää painoa kurissa. Sen takia aloinkin tätä juttua kirjoittamaan, kun opin niin paljon uutta kissan ruuista. Tiedän, että minulla on lukuisia asiakkaita joilla on kissoja, tai koiria niin nämä ohjeet voi olla muillekin avuksi.

Olen aina ollut valmis hankkimaan kissoilleni parasta mahdollista ruokaa ja ne syövät Latzia, Shebaa ja Whiskasin ruokia. Olen ostanut myös eläinkaupan ruokia ja jauhelihaa, mutta ne ei kelpaa. Kissan emännät tietävät miten ronkeleita kissat ovat ja on vaikea löytää heille mieleistä ruokaa. Nyt eläinlääkäri kertoi, että näiden markettien ruuissa on niin vähän lihaa, tai kalaa, että suurin osa on vain lihottavaa viljaa, tai kasvista. Kun ostaa eläinkaupasta ruokaa niiden lihapitoisuus on monin kertainen ja silloin ruokaa myös tarvitaan vähemmän. Vähemmän tulee myös turhia kaloreita, kun ruoka on puhdasta energialähdettä. Heti kotiin tullessamme tarkistimme koko kissan ruoka varastomme ja lihapitoisuuserot oli ihan kauhistuttavia. Latzin lihapitoisuus oli vain 4%, kun eläinkauppojen ruokapurkeissa oli 45-67%. Parasta tietysti olisi oikea kala tai liha, esimerkiksi naudan tai possun suikaleliha.

Eläinlääkäri kertoi myös, että tulee paljon halvemmaksi ostaa eläinkaupan ruokaa, vaikka se kilo hinnaltaan onkin paljon kalliimpaa, kuin markettien ruuat. Sitä todella menee vähemmän, kun kissa tulee helpommin kylläiseksi ja siten myös kakkaa tulee vähemmän. Kissan elimistön kannalta on pahasta nämä markettiruokia ylimääräiset kasvikset ja viljat, koska ne muuttaa virtsan koostumusta ja saattaavat aiheuttaa munuaiskiviä. Tässä oli monta taloudellistakin perustelua miksi kannattaa valita hiukan kalliimpi vaihtoehto. Meidän talous siirtyy tästä neuvosta viisastuneena eläinkauppojen ruokaan ja taas kerran kokeillaan katkarapuja ja jauhelihaa, jos nekin herrasväelle kelpaisi.

Laitoin siksi tuohon otsikkoon kosmetiikankin mainituksia, koska kissanruuatkin toimii näköjään samalla periaatteella, kun hyvä kosmetiikkakin. Alkuun joku voi kauhistella Dermalogian hintoja, mutta kun huomaa miten kauan ne riittää, niin ymmärtää niiden edut. Dermalogican kosmetiikka sisältää paljon enemmän vaikuttavaa raaka-ainetta, kun kemikalio, tai apteekkituotteet. Erot ovat vielä suurempia, kuin noissa kissan ruuissa. Marketin kosteusvoide voi sisältää alle 2% vaikutusaineita, kun Dermalogican tuotteessa niitä on 70-98%. Kun voiteessa on paljon vaikutusainetta huomattavasti pienempi määrä sitä riittää ja tehoaa. Silloin iholle ei myöskään tule ylimääräisiä "täyteaineita" esimerkiksi mineraalirasvoja tai hajusteita. Nämä ylimääräiset aineet ovat juuri niitä mitkä voivat aiheuttaa ihon tukkiintumista ja rasvoittumista. Korkealaatuiset tuotteet ovat iholle kaiken kaikkiaan huomattavasti terveellisempiä.

1 kommentti:

  1. Anonyymi19:07

    Kissan ruuista ei tiedä mitään, mutta allekirjoitan tuon dermalogican riittoisuuden. ihan ihmettelen miten kauan niistä piensitä purtiloista oikein riittää. Käytän Map-15 jauhetta Intensive moisture balancen joukossa ja se pieni Map-15 pullo kestää monia kuukausia. Vaikka sen hinta on melkein pöyristyttävä, niin todellisuudessa se ei ole kallista käytettävää. Toisaalta tuo Map-15 on nytkin niin hyvässä alennuksessa, että kannattaa ostaa pari putelia kerralla. Eiköhän ne säily kuitenkin avaamattomina aika pitkään? Tietysti on myös niin, että kun löytää aineet jotka todella auttavat niin niistä mielellään maksaakin.

    Laihialainen

    VastaaPoista