keskiviikko 8. elokuuta 2012

Varokaa vihaisia amppareita!

Viime viikolla minulla oli ihan omakohtainen kokemus tämän kesän kiukkuisista ampiaisista. Kivun ja säryn kärsi äitini, mutta minä seurasin tiiviisti tapahtumia sivulta. Olen äitini kanssa hyvin erilainen mitä elimistön herkkyyksiin tulee. Minä en ole koskaan reagoinut allergisesti, äitini sitä vastoin saa kaiken maailman reaktioita.

Viime maanataina häntä oli illalla pistänyt ampianen silmään. Ei ole oikein selvyyttä pistikö se tosiaan silmän valkuaisosaan, vai silmäluomen reunaan. Joka tapauksessa silmänympärys oli tunnin päästä aika turvonnut ja eihän heillä, niin kuin ei meilläkään löytynyt kyypakkausta lääkekaapista. Hän otti Zyrteciä eikä halunnut lähteä ensiapuun. Tiistaina silmä oli tosi turvoksissa, mutta kaikki oli muuten hyvin. Sitten keskiviikko aamuna hän tuli herättelemään meitä, että kasvot olivat alkaneet turvota aamuyöllä vielä lisää. Toinenkin silmä alkoi olla ummessa jo kai pelkästä myötätunnosta. Varasin Mehiläisestä heti ensimmäisen aamuajan, kun tilanne ei nyt kuitenkaan henkeä uhannut. Parin aamutunnin aikana äitini naama vain pyöristyi ja Mehiläisestä saimme passituksen ensiapuun. Äitini oli keskiviikkona useamman tunnin kortisonitipassa ja on sen jälkeen syönnyt antihistamiinia. Yhdestä ainoasta ampparin pistosta tuli aikamoinen riesa. Lääkäreiden mukaan se on kuitenkin ihan tyypillistä tänä kesänä.

Syy miksi tästä aloin kirjoittamaan on ihonhoito tämmöisessä tilanteessa. Äitini 71v, iho on jo todella ohut ja kuiva. Turvotus ja tulehdus, kun venytti ihoa monta päivää se kuulemma kutisi ja kiristi tosi inhottavasti. Pari päivää hän laittoin mietoa kortisonivoidetta iholleen, mutta sekin kuivattaa ja ohentaa vielä lisää. Sitten, kun lääkärin neuvot oli kuultu ja ensiapureissu tehty neuvoin häntä käyttämään Redness Relieffiä ohuesti koko kasvoille ja siihen päälle Barrier Repairia. Iho, kun on ollut pitkään noin turvoksissa se alkaa melko varmasti viikon päästä hilseilemään ja kuoriutumaan todella vahvasti. Tilanne oli niin paha, että luulen kasvojen olevan kunnossa vasta 3-4 viikon kuluttua täysin ja silloin vasta ajattelin tehdä kasvohoitoa. Silloin, kun ei ole kysymys näin vakavasta tapauksesta mehiläisen ja hyttysten pistojen punoitusta rauhoittaa Redness Relief ( 40ml 68€). Kasvoilla kosteutukseen Barrier Repair ( 30ml 62€) on sopiva mieto ja vahvistava aine. Se ei poista kutinaa, tai punoitusta se vaan ennalta ehkäisee hilseilyä.

Mehiläistenpistojen kanssa ei todellakaan ole leikkimistä, kehottaisin pitämään marjametsällä mukana kyypakkausta ja antihistamiinia. Monella asiakkaalla on ollut myös sellainen kokemus, että ampparinpisto alkaakin enemmän vaivata vasta parin päivän päästä. Yleensähän tuollaiset pistot ovat pahimpia ensimmäisen vuorokauden, mutta parissa päivässä ne jo unohtuu. Tämän kesän mehiläismyrkyt näköjään joten muhii elimistössä ja kiusaa vielä monen päivän päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti