lauantai 17. marraskuuta 2012

Venäläinen vanhus

Katselin viikonloppuna erästä TV-ohjelmaa missä suomalainen toimittaja haastatteli venäläisiä naisia. Ohjelman tarkoitus oli kertoa venäläisen naisen arkipäivästä ja elämästä sekä tasa-arvosta Venäjällä. Ulkonäköön liittyvät asiat nousivat erittäin voimakkaasti esiin ja suomalainen naistoimittaja halusikin nostaa keskusteluun venäläisen ja suomalaisen naisen erilaisen suhtautumisen ulkonäköönsä ja kauneuteen. Ehkä ohjelman oli tarkoituskin olla hiukan provosoiva, koska naiset kertoivat ulkonäkönsä tärkeydestä ja merkityksestä moneen kertaan. Ihan totta onkin, että venäläiset naiset hoitavat itseään hyvin ja ovat huomattavasti naisellisempia, kuin suomalaiset naiset.

Kuitenkin järkytyin suuresti, kun 20-30-vuotiailta naisilta kysyttiin mitä he eniten pelkäävät, niin vastaus oli, että vanhuutta, koska vanhat ovat rumia. Minusta se oli aivan uskomaton vastaus, tuntuu todella kamalalta, että he pitivät ulkonäköä ainoana ihmisen mittarina. Kuka voi pitää esimerkiksi omaa isoäitiään rumana? En myöskään usko, että se on jotenkin venäläinen tapa ajatella, vaan ulkonäkö on nuorilla korostunut liikaa ympäri maailmaa. Nämä venäläistytöt, vaan sanoivat sen ihan suoraan. En mitenkään löydä ymmärrystä siihen miksi he yhdistävät vanhuuden rumuuteen ja ulkonäköön. Minua pelottaa vanhuudessa sairastuminen,kivut ja turvattomuus. En tarkoita sitä, että vanhuuden myötä ulkonäkö lakkaisi merkitsemästä mitään. Läpi koko elämänkaaren ihminen haluaa miellyttää ulkonäöllään. Sen olen nähnyt omissa asiakkaissani, että ikää voi olla lähelle sata, mutta peiliin katsoessaan oiotaan hiuksia.

Tuntui ihan pelottavalta, että nämä venäläistytöt pitivät ulkonäköä niin tärkeänä. Toisaalta sen ehkä voi selittää heidän maailman suurella muutoksella. Vielä parikymmentävuotta sitten Neuvostoliiton olemassa olon aikoihin ei ollut kauniita vaatteita, meikkejä eikä ihonhoitotuotteita. Ehkä niistä on tullut tärkeitä, kun niinkin lähellä on aika, kun mitään ei ollut. Toivottavaa kuitenkin olisi, että ihmisen arvot pysyisivät tasapainossa eletään sitten Venäjällä, Suomessa, tai muualla Euroopassa. Ihmisessä on niin paljon eri ominaisuuksia, että niillä kaikilla pitää olla oma arvonsa. Ja ihmisellä ihmisarvo iästä, ulkonäöstä, tai kansallisuudesta välittämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti