sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Mitä tarkoittaa ammattinimike Sky-kosmetologi?

Olen hyvin tottunut siihen, että ihmiset sekoittavat sanan Sky ja sky toisiinsa. Moni ääntää Sky-kosmetologin skaikosmetologiksi englannin kielisen taivas sanan mukaan. Minkään taivaan kanssa nimike ei ole tekemisissä, vaan tulee sanasta Suomen kosmetologien yhdistys.

Sky-kosmetologi tarkoittaa sitä, että me kuulumme Suomen kosmetologien yhdistykseen. Siihen ei voi kuulua ellei ole suorittanut kosmetologitutkintoa, tai saanut pitkää opetushallituksen hyväksymää koulutusta. Me vanhemman polven kosmetologit, niin kuin minäkin saimme liittyä Suomen kosmetologien yhdistykseen, kun meillä oli päästötodistus ammattikoulusta. Nykyään suoritetaan tutkinto koulutuksen lopuksi ja kun sen läpäisee voi liittyä Suomen kosmetologien yhdistykseen. Tämä Sky-kosmetologi nimitys on ainoa ammattitaidon tae mitä kosmetologeilla on. Sitä valvoo Suomen kosmetologien yhdistys ja periaatteessa sitä ei voi käyttää ellei ole tutkintoa suorittanut.

Kosmetologien ammattikunta on kuitenkin " villilänsi" ja jos on oikein röyhkeä, voi Sky-kosmetologi nimitystäkin käyttää koska mitään pakotteita, tai sanktioita ei Suomen kosmetologien yhdistyksellä ole. Tosin en ole kuullut, että näin olisi toimittu. Pelkkää kosmetologi, tai diplomikosmetologi nimitystä voi käyttää kuka hyvänsä, vaikka ei olisi päivääkään käynnyt kosmetologikoulua. Tämä on hyvä huomioda, kun kosmetologia itselleen valitsee. Lähes joka kaupungissa on näitä itse oppineita kosmetologeja meillä Hämeenlinnassakin on muutama.

Monenlaisissa hoitoloissa mainostetaan kasvohoitoa ja asiakas ilman muuta mieltää, että kasvohoitoa tekee, vain kosmetologi. Näin ei todellakaan ole. Esimerkiksi monet verkostomarkkinointi kosmetiikkaa myyvät tekevät esittelyilloissa kasvohoitoja aivan ilman ammattitaitoa. Sellaisella kasvohoidolla ei ole mitään tekemistä ammattilaisen tekemän kasvohoidon kanssa. Selvitä siis ensi kosmetologin koulutus ennen, kuin menet hoitoon. Käänny aina Sky-kosmetologien puoleen, koska heillä on paras koulutus.

6 kommenttia:

  1. Anonyymi08:52

    Entäs CIDESCO-kosmetologit?

    VastaaPoista
  2. Anonyymi10:12

    Ja se on SKY ei Sky...tarkuutta kirjoitusasuun:)Kun se kirjoitetaan oikein ei sitä myöskään äännetä väärin. Terveisin SKY-kosmetologi.

    VastaaPoista
  3. Kiitos oikaisusta kirjoitusasuun. Silloin, kun olin SKY:n varapuheenjohtajana kirjoitusasu oli tuo käyttämäni. Ajat tietysti muuttuvat ja virallinen kirjoitus pitäisi varmaan yhdistyksestä tarkistaa.
    Cidesco on kansinvälinen kosmetologijärjestö ja sillä on oma Suomen osasto. Itsekin olen käyttänyt joskus 90-luvulla nimitystä Sky-kansainvälinen Cidesco-kosmetologi, mutta se oli älyttömän pitkä eikä selventänyt mitään. Silloin se tarkoitti, että olin suorittanut Cidescon oman tutkinnon. Näitä tutkintoja tehtiin viime vuosituhannella paljon, mutta nyt en tiedä, kun on tullut tämä uusi kosmetologitutkinto. Aikani suoritin Cidescotutkinnon, kun olin tehnyt viisivuotta työtä ja se oli aikansa vaativin tutkinto kosmetologeille. Sekin lisäsi vaativuutta, että se tehtiin englanniksi.
    Tätä voisi joku nuorempi SKY-kosmetologi selvitellä, koska itse en ole enää ollut Cidescon toiminnassa mukana.

    Inkku

    VastaaPoista
  4. Anonyymi17:28

    Tiedä virallisesta mutta ainakin niin kauan kuin olen ollut jäsen (eli ainakin 15 vuotta)ovat käyttäneet tuota SKY ilmaisua. Ja kuten todettu ei niin helposti sotketa taivaaseen:)Ja opisto on käyttänyt iät ja ajat SKY-opisto nimeä.
    Kun valmistuin oli mahdollista suorittaa Cidesco tutkinto halutessaan siinä samalla. Nykykäytäntöä en tiedä. Tittelihän on hyödyllinen silloin jos aikoo ulkomaille työskentelemään.

    VastaaPoista
  5. Ok, hyvä että korjasit kirjoitukseni, kiitos. Olen sen verran aiempaa sukupolvea, että SKY-opistoa ei tunnettu vielä 90-luvun alussa.Itse opistohan on toiminut jo 60-luvulta saakka, ollessani sen hallituksessa käytettiin nimitystä Suomen kosmetologienyhdistyksen opisto, joka oman porukan kesken kulki nimitys Sky:n opisto.
    Aika kuitenkin muuttuu nimitykset muuttuu ja ne pitäisi muuttaa omaan päähänsäkin.
    Voisin muuten postata seuraavaksi mielenkiintoisen tarinan siitä, että tuossa kosmetologikoulussa oli vakoilija 1930-luvun lopussa. Se nousee vieläkin esille sotahistoriassa, koska naisen kyseessä ollen se oli aika erikoista.

    Inkku

    VastaaPoista
  6. Anonyymi18:54

    Ole hyvä:) Postaa vain se tarina; se on mielenkiintoinen juttu. Ja varmaankaan ei kaikki ole kuulleet tästä erikoisesta tapauksesta.

    VastaaPoista