torstai 21. helmikuuta 2013

Acne ja Roaccutan

Tämä tarina kertoo eräästä asiakkaastani Mirasta 21v. ja hänen kokemuksestaan acnehoidoista. Asiakkaan  nimi on muutettu, mutta kysyin häneltä luvan saanko kertoa kokemukset. Mira on käynnyt asiakkaani kaksitoistavuotiaasta lähtien. Hänen äitinsä on myös asiakkaani ja hän on sairastanut acnesta nuoruudessaan. Silloin acnea ei juurikaan pystytty hoitamaan ja hän on kärsinyt arvistaan kovasti. Hän halusi ettei tytär kärsi samaa kohtaloa ja siksi Miran iho onkin hoidettu jo nuoresta pitäen.

Teini-ikäisenä ihoa hoidettiin säännöllisillä teinipuhdistuksilla ja Dermalogican hoitotuotteilla. Kuudentoista ikäisenä Mira söi parikin antibiootti kuuria, mitkä rauhoitti ihoa hetkeksi, mutta muuten apu jäi vähäiseksi. Iho alkoi rauhoittumaan, kun pahin hormooniryöpsähdys alkoi tasoittumaan ja kolmisen vuotta tässä menikin ihan hyvin. Tein puhdistuksia parin kuukauden välein ja iho oli jo hyvässä tasapainossa. Sitten viime elokuussa Mira lähti opiskelijavaihtoon Malesiaan Kuola Lumpuriin. Sen reissun aikana ihoon iski ihan kunnollinen acne. Ilmasto, ruokavalion muutos ja koti-ikävä yhdessä sai aikaan tosi pahan tulehtuneen acnen. Kasvojen alue olisi varmaan rauhoittunutkin kasvohoidoilla, mutta pahin oli selkä ja rinta.

Joulukuun puolessa välissä Mira aloitti Roaccutan kuurin 1x30mg/ vrk. Parin viikon käytön jälkeen näytti, että iho jopa pahenee mikä onkin aika tyypillinen reaktio. Kun kuuria oli syöty viitisen viikkoa iho alkoi rauhoittumaan ensin kasvoissa ja sitten vartalolla. Ensimmäiset sivuvaikutukset tuli jo parin viikon kuluttua, kun huulet alkoivat kuivua ja nyt suupieletkin halkeilee pahasti. Miran mielestä hämäränäkö alkoi myös heiketä, että oli hankalampi ajaa autoa pimeässä. Sekin on yksi Roaccutanen sivuvaikutus, vaikka ei kovin yleinen. Roaccutan kuurin kanssa pitää myös aina käyttää e-pillereitä, koska raskaaksi ei saa missään tapauksessa tulla.

Miran mukaan pinna on ollut tosi kireällä ennen kuukautisia ja selvästi on enemmän itkuherkkyyttäkin. Sekin voi johtua joko Roaccutanesta, tai e-pilleireistä jotka Mira aloitti samaan aikaan. Nyt, kun kuuria on takana kaksi kuukautta ja neljä vielä edessä, iho alkaa hilseillä oikein kunnolla. Mitään ihonpuhdistuksia ei kuurin aikana tehdä, vaan tein ihan kevyen kosteuttavan hoidon. Samanaikaisesti ei myöskään suositella mitään happokuorintoja hoitolassa, tai kotona, vaan kuorinnan pitää olla hyvin mietoa. Mira käyttää nyt Daily Microfoliantia (71€) kotona pari kertaa viikossa ja joka päivä aamuin, illoin Ultra Calming Serum Concentratea ( 50ml, 83€). Tämä seerumi kosteuttaa ja rauhoittaa ja sen päälle laitetaan Active Moist ( 50ml 56€ NYT TARJOUS 44€, 100ml 77€)kosteusvoide. Hoitosuihkeena on Multi-active Toner ( 250ml 46€ NYT TARJOUS 38€), siitä onkin tosi paljon apua, koska sitä voi suihkutella kesken päivänkin, kun iho oikein kiristää ja kuivuu.

Mira on kokenut kaikista ikävimpänä punakkuuden, joka syntyy ihon ohentumisesta. Aina, kun tulee ulkoa sisälle iho on punakka ja jos vähänkin tulee kuuma iho alkaa hehkua. Miran mielestä se on ikävämpää, kuin kuivuminen, joka on hyvällä hoidolla ollut aika vähäistä. Ultra Calming Serum Concentraten käyttö hiukan on hillinnyt punoitusta, mikä on sen tarkoituskin. Huulirasvaa kuluu rutkasti ja siihen on parasta Climate Control ( 15€) huulirasva, joka ei sisällä kuivattavaa vaseliinia.

Roaccutan herkistää, myös auringolle, mutta sitä vastaan Miralla on uusi Dermalogican Cover Tint  ( 40ml, 72€)meikkivoide, jossa on 20 aurinkosuoja. Nyt ainakin näytää siltä, että kuuri on tehonnut ihan kiitettävästi, niin kuin kokemukseni mukaan yleensä käykin. Sivuvaikutukset eivät ihan pahasti Miraan ole vaikuttanut ja oikealla asenteella ja kosteuttavilla hoidoilla niistäkin selvitään. Kerron myöhemmin miten tilanne etenee.

9 kommenttia:

  1. Anonyymi17:01

    Kiitos hyvästä jutusta. Lisää tämmöisiä "tositarinoita"

    Taru

    VastaaPoista
  2. Anonyymi17:07

    Onko sinulla kokemusta miten usein isotretioniini hoito aiheuttaa syvää masennusta? Suvussamme on acnetaipumus ja siskon tytär söi pari vuotta sitten tuon Roaccutan kuurin ja sairastui heti miten masennukseen. Nyt tyttäreni 23v. on harkinnut Roaccutan kuurin aloitusta ja hiukan pelkään ettei käy samoin. Ainakin lääkepakkauksen ohjeissa varoitetaan mielialaongelmista.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi17:31

    Olen luullut ettei meikkiä saa käyttää Roaccutan kuurin kanssa. Voiko ihan minkä tahansa sarjan meikkiä käyttää?

    Tuuli

    VastaaPoista
  4. Meikkiä saa käyttää mutta tukkivia öljyisiä tuotteita pitää välttää. Lääke lamaannuttaa talirauhaset ja silloin iho tarvitsee kosteutta eikä rasvaa. Hyaluronihappo (jota mm. Skin Hydrating Boosterista löytyy) on loistava aine. Meikissä kannattaa myös ottaa huomioon se, että harva meikki sopii rutikuivalle iholle.

    Ja masennus ei johdu Roaccutanista vaan e-pillereistä joita on pakko syödä koko kuurin ajan ja jonkin aikaa sen jälkeen. Syy miksi ehkäisy on pakollista on se, että lääke aiheuttaa erittäin vakavia sikiövaurioita. Hormonaaliset ehkäisymenetelmät voivat aiheuttaa mielialavaihteluita, ei niinkään Roaccuttan. Ja tästä juttelin viimeksi viikko sitten psykiatrian erikoislääkärin kanssa.

    Tämä lääke on erityisesti katolisissa maissa kovin kiistanalainen ja siksi hoidosta liikkuu mitä ihmeellisimpiä huhuja. Ei se mikään terveyskuuri ole ja kyllä varsinkin maksa joutuu koetukselle, mutta täytyy muistaa että kaikilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia, tällä lääkkeellä vain harvinaisen vakavat sellaiset. Lisäksi tämä lääke on tarkoitettu pahaan akneen, siis sellaiseen kivuliaaseen ja jatkuvaan tulehdukseen sekä kystiseen akneen.

    VastaaPoista
  5. Hyvä, että joku lääkkeen käyttäneistä kertoo kokemuksistaan. Ensinnäkin tuosta masennuksesta. Pakkausen ohjeissa puhutaan mielenterveysongelmista ja sen tiedän ettei Roaccutania määrätä, jos on ollut esim. kaksisuuntainen mielialahäiriö. Teini-ikäisten äidit kertovat myös todenneensa lapsellaan mieliala muutoksia herkemmin, mutta ne saattavat johtua ihan iästäkin, tai e-pillereistä. Mitenkään erityisesti ei ole masennus tullut esille niillä kenellä on ollut Roaccutan-kuuri, joten en pidä sitä mitenkään yleisenä asiana.
    Meikkiä voi ihan hyvin käyttää kuurin aikana ja siinä mielessä kannattaakin, koska meikki suojaa auringolta. Roaccutan herkistää palamiselle ja niitä vahinkoja olen nähnyt, mitä esim. etelän reissulla tapahtuu, kun ei ole suojautunut oikein. Meikin pitää kuitenkin olla sen tyyppinen ettei se korosta hilseilyä. Ihan mikä tahansa meikki ei käy, vaan suosittelen mineraalipigmenttimeikkiä.

    Inkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on varmasti eroja lääkärien ohjeissa, mutta minulle on kuurit määrätty aina vain pimeinä vuodenaikoina ja aurinkolomat ovat olleet ankarasti kiellettyjä. Kerran olen kuurin aikana ollut talvilomalla Miamissa ja silloin lääkäri kirjotti minulle ohjeistuksen kuurin tauoittamiseksi pari kk ennen lomaa.

      Kun talirauhaset eivät ole aktiivisina ja iho on ohut ja kosteusköyhä on se erityisen altis auringon haitoille. Mutta olen kyllä huomannut akneurani aikana että melkeinpä kaikki aknevoiteet ja -hoidot aiheuttavat aurinkoherkkyyttä.

      Poista
  6. Yleensä Roaccutan kuurit määrätään pimeään vuoden aikaan. Harvoin lääkärit kuitenkaan muistavat puhua auringolle herkistävästä vaikutuksesta ja siksi talvilomilla etelässä voi tulla ikäviä yllätyksiä. Roaccutan hoidon auringolle herkistävä vaikutus säilyy ihossa vielä kuurin loppumisen jälkeenkin ja ihon suojaaminen on syytä muistaa seuraavanakin kesänä. Nykyään on todettu monilla lääkkeillä olevan auringolle herkistävää vaikutusta ja se kannattaa aina apteekista kysyä.

    Inkeri

    VastaaPoista
  7. Hyvä ja tärkeä postaus :) Omia kokemuksia kamppailusta aknea vastaan ja Roaccutan kuurista voi lukea osoitteessa http://finestprocrastination.blogspot.co.uk/2014/02/ihonhoitoa-ja-roaccutane-kuuri.html

    VastaaPoista
  8. Anonyymi20:44

    Olipa kiva lukea tällainen postaus! Itsekin aloitin juuri roaccutankuurin ja matkaani voi seurata; https://roaccutan-matkalla.blogspot.com/?m=1

    Tsemppiä kaikille meille, jotka kärsimme aknesta!

    VastaaPoista