sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Älä pahoinpitele ihoasi!

Kirjoitan taas samasta vanhasta asiasta, jota näen lähes päivittäin. Siis siitä, että asiakas on itse käsitellyt kasvojensa ihoa, niin kovakouraisesti, että syntyy arpikudosta.Uskoisin, että kyseessä on suorastaan jostain itseinhosta, kun väkivalta ihoa kohtaan on niin rajua.

Ennen joulua näin rajuimman tilanteen pitkiin aikoihin. Henkilö oli noin nelikymppinen ja ihotyyppi oli lievästi sekaiho, mutta hyvin pintakuiva. Iho oli muutenkin suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta leuka oli paksuuntunut ja kovettunut jatkuvasta puristelusta. Ihon joutuessa jatkuvallle hankaukselle se alkaa suojautumaan paksuuntumalla, niin kuin jalkapohjissa ja kantapäässä käy. Tässä tapauksessa henklö oli ajatellut puhdistavansa ihoa ja puristellut leukaa lähes päivittäin usean vuoden ajan. Leuan iho oli selvästi tummempaa, kuin pitäisi, koska vahingoittunut solukko pigmentoituu helposti. Tämä tummuus oli harmittanut ja lisännyt, vaan puristelua. Leuassa oli selvästi kovettunut vahva arpikudos ja tilanne paheni päivä päivältä.

Lievempiä vaurioita näen päivitäin. Finniä, tai kuviteltua mustapäätä on yrittety poistaa puristamalla ja ihoa on rikottu suurelta alueelta. Näin on tulehdusta levitetty ja sen parantumista hidastettu suuresti. Tähän kevättalven aikaan, kun aurigon valo heijastuu lumesta ja säteilyä on paljon, syntyy puristuskohtaan aina pigmenttiläiskää. Puristuskohta tummenee ja sitä taas luullaan auttavan lisäpuristelulla. Kierre on valmis. Se tuntuu tosi harmittavalta, että ihminen itse saa niin paljon pahaa aikaa iholleen. Sitten, jos vielä käytettään kovin kuivattavia puhdistusaineita ja desinfioivia kasvovesiä iho alkaa huutaa kosteutta. Koko ihonpinta hilseilee ja parantuminen hidastuu entisestään.

Älkää siis koskaan puristelko ihoanne, se pitää jättää kosmetologin tehtäväksi.Ja mekin puristelemme asiakkaan ihoa todella harvoin, koska nykyään on niin paljon muita konsteja. Aina puristusjälki kestää parantua, vaikka kosmetologi tekeekin sen rikkomatta koko kudosta. Aina, kun tekee mieli puristella käyttäkää kuorinta-ainetta ja laittakaa naamio, se parantaa tilannetta paljon enemmän, kuin puristelu. Hyvä yhdistelmä on Multivitamin Thermofoliant kuorinta ( 75ml, 81€) ja Multivitamin Power Recovery Masque naamio ( 75ml, 68€).

7 kommenttia:

  1. Anonyymi11:08

    Jatkuva ihon puristelu voi olla tosi suuri ongelma. Olen hyvin huolissani lähes kolmekymppisestä työkaveristani, joka puristelee päivittäin ihonsa aivan verille. Olen pistänyt merkille, että mitä kiireempi työtilanne meillä on sitä enemmän hän esimerkiksi lounastauolla käy ihonsa kimppuun. Iho alkaa olla täynnä arpia ja punoittavaa tulehdusta. Hän itse sanoo olevansa iha voimaton asialle. Joku näppy alkaa, vaan niin vaivata ja sitten kun repii yhtäkohtaa, pitää jatkaa koko kasvoihin.
    Mikä asialle olisi avuksi?

    VastaaPoista
  2. Esität vaikea kysymyksen. Tuo jatkuva ihon puristelu ei ole ollenkaan harvinai´nen ongelma. Näen paljon tapauksia joissa ihon huono kunto on ihan jatkuvan oman puristelun tulosta. Asiakkaat itsekin sen tiedostavat, ainakin jo aikuiset ihmiset. He kertovat etteivät voi asialle mitään. Joskus tuntuu, että joidenkin kohdalla se on samankaltaista itsensä kurittamista, kuin viiltely. Monilla siihen liittyy voimakas itseinho. On myös asiakkaita, jotka haluaisivat, että kasvohoito olisi pelkkää puristelua, vaikka mitään puhdistettavaa ei olisikaan. Siinäkin koen ihmisen hakevan jotain rangaistusta itselleen.
    Ihonhoidon kanssa tällä puristelulla ei ole mitään tekemistä, vaan enemmän on kysymys mielialasta, tai mielentilasta.
    Kertokaa muutkin kokemuksianne asiasta!

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Anonyymi14:41

    Tässä mun kokemus. Olen ollut Inkun asiakas jo usean vuoden ja aluksi en meinnanut millään ymmärtää miksi et kaivellut ihoani ihomatoraudalla. Olin muilla kosmetologeilla tottunut, että ihoni oli kirkuvan kirjava viikko hoidon jälkeen ja kasvohoito sattui tuhottomasti. Luulin sen kuuluvan asiaa ja tein itse samaa. Joka perjantai höyrytin ja puhdistin nassuani ja pysyin lopun viikonloppua sisällä, kun naama oli niin kamala. Mitä enemmän puhdistin sitä enemmän ihoni kukki.
    Teidän hoidot ja dermalogican aineet saivat kierteeni poikki. Siihen meni kuitenkin kauan ja myönnän epäilleeni ammattitaitoasi, kun höyryä ei ollukaan ja puhuit kosteuden puolesta. Onneksi aloin muutaman hoidon jälkeen uskoa puheisiisi, koska enää ei tarvinnut hoidon jälkeen piilotella naamaansa.
    Kosmetologitkin voi olla osasyyllisiä tuohon putsaamisvimmaan. Kävin ainakin seitsemällä eri kosmetologilla ennen teille tuloa ja kaikki teki saman kaivamisoperaation. Kukaan ei neuvonut mitään muuta keinoa.
    Olen nyt nelikymppinen ja ihoni voi todella hyvin. Kasvohoidot on nautinto, kun ei satuteta, vaan voin rauhassa rentoutua.
    Onko muilla kokemusta näistä tuskallisista kosmetologin ihonpuhdistuksista?

    Näppykammo

    VastaaPoista
  4. Anonyymi17:13

    En ole itse koskaan käynnyt kosmetologilla, joka "pahoinpitelee" ihon, mutta olen nähnyt tuloksia kavereillani. Ilmeisesti se on todella yleistä, tai ainakin vielä menneinä vuosina. Sitten ei auta, kun vaihtaa kosmetologia.
    Teini-iässä itsekin aloin kovasti tiirailemaan peiliin ja oli pakko puristaa, joka näppy. Onneksi äitini toimitti minut Inkerin hoitoihin jo neljätoistavuotiaana ja se oma puristelu, jotenkin vaan jäi. Joillakin frendeilläni näyttää olevan joku pakkomielle puristeluun ja varmaan ovat saaneet aikaan ihan arpiakin. Ei se ainakaan kenenkään nassulle hyvää tee.

    Hanni

    VastaaPoista
  5. Anonyymi18:55

    Mä sorrun aina puristelemaan naamaani, kun stressi, tai mielipaha iskee. Eikä siihen auta kosmetologin tekemiset ja sanomiset mitään. Sama juttu on kynsinauhojen ja kynsien kanssa pureskelen ja nypin ne ihan huomaamattani.

    Hermokimppu

    VastaaPoista
  6. Anonyymi14:36

    Mulla tulee ajoittin leukaperiin sellaisia hormonifinnihirviöitä (muuten ihoni on kaunis, Inkerinkin kehuma).
    Nuo finnini tykyttävät ja jossain vaiheessa (saunasta tultuani painan ihoa näpyn ympäriltä ja sieltä turahtaa valkoista mönjää paljon ja sit näppylä paranee).
    Jos en pyrista märkää pois, se näppy on parhaimmassakin tapauksessa leuassani viikon (pahimmassa kuukausia, näppyläaineista huolimatta).

    VastaaPoista
  7. Siinä vaiheessa, kun finni on varmasti "kypsä" sen voi kevyesti puristaa pois. Yleensä sellainen lähteekin melko helposti pois ja alkaa parantumaan. Näppyjä, jotka ovat pelkkiä punoittavia pahkuroita ei kannata puristaa, koska tulehdus alkaa, vaan leviämään ihon sisällä. Kynsiä, tai muuta teräasetta ei saa käyttää puristeluun, koska siitä tulee vaan pahat jäljet.
    Olen kuullut jonkun jopa leikanneen saksilla finnejään pois ja kaikkea muutakin terävää tiedän käytetyn. Niistä ei todellakaan mitään hyvää seuraa.

    Inkeri

    VastaaPoista