maanantai 15. huhtikuuta 2013

Elämä on ruusufinnien päällä tanssimista!

Sain sähköpostiin kysymyksen ruusufinnistä. Asiakas kertoi olleensa juuri lääkärissä ja saaneensa diagnoosin ruusufinni eli acne rosaccea. Hän halusi tietää miten kosmetologi voisi asiaa auttaa ja vastaan siihen näin blogissa, koska moni kyselee samaa. Tämä vuoden aika on erityisesti se, jolloin ihmisten on hakeuduttava lääkäriin ruusufinniihottuman vuoksi. Talven jälkeen voimakas UV-säteily laukaisee yleensä ruusufinnin. Niillä kenellä ruusufinni on pitkään oireeton se helpoiten tulee esiin tässä vaiheessa vuotta. Tuuli, pakkanen, aurinko ja katupöly saa ruusun kukkimaan.

Itse ruusufinnille ei kosmetologilla ole hoitoja. Minä en ainakaan niihin usko ja jos joku väittää parantaneensa ruusufinnin kasvohoidolla se on ollut sattumaa. Olen viime kesänä kirjoittanut aiheesta postauksessa Ritvan ruusufinni ja siellä on mielenkiintoisia kommentteja. Kaikkea ei kuitenkaan kannata kokeilla, koska osassa voi olla kyse sattumasta. Itse olen niin paljon koululääketieteen kannattaja, että ruusufinnin hoito ensisijaisesti tulee ihotautilääkäriltä. Yleensä ensin kokeillaan Tetrasykliinikuuria ja yli puolella tapauksissa se on ihan riittävä apu. Ellei se auta sitten siirrytään Roaccutaneen. Omista asiakkaistani kaikki ovat oppineet taiteilemaan Tetrasykliini kuurien kanssa, niin ettei ihottuma enää puhkea pahaksi. Lääkekuuri on aloitettava heti, kun ensimmäinenkin näppy ilmestyy.

Se mitä minä voin asialle tehdä on ennalta ehkäistä ettei iho ohene ja ärsyynny ja ruusufinni puhkea sen takia. Iho pitää hoitaa hyvin ettei se ohene ja suojata hyvin ulkoiselta rasitukselta. Iholle ei saa laittaa kosmetiikkaa jossa on hajusteita, väriaineita, tai mineraalirasvoja ja näitähän ei Dermalogicassa ole. Myöskään ei suositella hedelmähappojen käyttöä ja kuorinta-aineet muutenkin on syytä jättää hoitolakäyttöön. Tehokas, mutta hellävarainen puhdistaminen on tärkeää ja siihen suosittelen Ultra Calming Cleanseria ( 500ml 74€, 250ml 56€) ja hoitosuihkeeksi Ultra Calming Mist ( 200ml 51€). Ihon punoittelua ja kuumottelua rauhoittamaan suosittelen Ultra Calming Serum Concentratea ( 40ml 85€), se on tehotippa joka laitetaan ensimmäiseksi puhtaalle iholle ja sitten voide päälle.

Iho pitää ehdottomasti suojata auringolta ja siihen sopiva on Ultra Sensitive Face Block sk 25 ( 50ml 47€). Tätä en voi kylliksi korostaa, että auringon välttäminen on todella tärkeää. Suurin syy ruusufinnin lisääntymiseen on juuri voimistunut UV-säteily. Toukokuussa myyntiin tuleva Solar Defence Booster sk 50  on erinomainen suojaamaan ruusufinni ihoa. SkinPerfect Primer sk30 on myös hyvä suoja ja se suojaa myös tulevalta katupölyltä. Sen alle laitetaan ihotyypin mukainen kosteusvoide. Muutenkin suosittelen ihotyypin mukaisia hoitoja ja hoitoaineita, koska ruusufinni puhkeaa yhtä hyvin rasvoittuvalle, kuin kuivallekin iholle.

Kertokaa omia kokemuksianne ja vinkkejänne ruusufinnistä kommenteissa. Vastaan myös mielelläni lisää kysymyksiin.



4 kommenttia:

  1. Meikkiminni18:32

    Miehelläni on ollut ruusufinni jo kymmenisen vuotta ja hän syö pari kertaa vuodessa kuukauden verran Tetrasykliiniä. Selvästi aurinko on pahin hänelle ja melkein joka kevät se puhkeaakin. Nyt hän on käyttänyt Dynamic Skin Recoveryä parina kesänä ja se myös ehkäisee kuivumista suojaamisen lisäksi. Hankalaa on motivoida häntä kosmetiikan käyttöön, heti kun iho paranee unohtuu suojavoiteet.
    Monissa verkkokeskusteluissa suositellaan kuorintaa ja sinä tyrmäät sen kokonaan. Miksiköhän? Toisaalta tuntuu, että ohjeita on niin monta kuin sairastajaakin.

    Minni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen nähnyt, että jotkut suosittelevat ruusufinni-ihon kuorintaa. En usko, että pelkkään ruusufinniin kuorinta auttaa, mielestäni se vaan pahentaa. Täytyy olla kyse taliköhnän, tai acnen ja ruusufinnin yhdistelmästä. Näitä ihottumia on välillä aina hankala diagnostoida, moni on saanut diagnoosin ihan yleislääkäriltä ja silloin mukana saattaa olla muutakin, kuin ruusufinniä. Toisaalta ihottuma saattaa muuttaa muotoaankin. Jos kerran asiakas on selvästi kokenut, että kuorinta auttaa, niin sitten auttaa. Se ei kuitenkaan ole yleispätevä ohje ja edelleen neuvon, että kuorinnasta kannattaa pidättäytyä.

      Inkeri

      Poista
  2. Anonyymi18:59

    Laitoin sinulle sähköpostiakin, mutta kyselen vielä lisää.
    Sopiiko nanolift hoito ruusufinnin sairastajalle? Olen 54v. ja ihoni kuivuu todella pahasti lääkevoiteesta. Tosin minulle pelkkä lääkevoide auttaa etten ole tarvinnut antibiootteja, kuin viitisen vuotta sitten. Kunhan vaan aloita käytön heti näppyllöiden ilmestyessä.
    Miten nuo Age Smart tuotteet käy ruusufinnin kanssa yhteen? Ikääkin jo on enkä ihan haluaisi rypistyä rutuksi.

    VastaaPoista
  3. Nanolift hoitoa voi tehdä ruusufinni iholle, mutta ei akuutissa vaiheessa. Silloin, kun ruusufinni on pahemmillaan sitä hoidetaan lääkärin ohjeen mukaan lääkevoiteilla. Kun ihottuma on laantunut siirrytään kosteuttaviin ihotyypin mukaisiin hoitoaineisiin. Age Smart tuotteet sopii oikein hyvin, mutta ei ne tuotteet joissa on hedelmähappoja, niin kuin esim. MultivitaminThermofoliant kuorinta.
    Lääkevoiteet kuivattaa todella kovasti ja yleensä suosittele, että lääkevoide käytetään yöllä ja kosteuttavat aurinkosuojavoiteet päivällä.

    Inkeri

    VastaaPoista