tiistai 23. huhtikuuta 2013

Myytti herkästä ihosta

Romutan taas yhden vanhan ja väärän käsityksen ihotyypeistä ja ihon tilanteesta. Jos kysyn uudelta asiakkaalta mikä hänen ihotyyppinsä on hän vastaa lähes sataprosenttisesti, että herkkä iho. Kokemus on jo opettanut, että tämä ei pidä paikkaansa, koska alle viisi prosenttia ihmisistä on herkkä ihoisia. Työ on myös opettanut sen, että kysyn aina onko ihotyyppisi kuiva, rasvoittuva, hilseilevä, öljyinen tms. Silloin pääsen paremmin kiinni siihen mikä ihotyyppi todella on.

En tiedä miksi ihmiset, niin usein uskovat omaavansa herkän ihon. Voiko se olla peruja jostain ikivanhasta Lumenen mainoksesta, jossa puhuttiin herkästä suomalaisesta ihosta? Karrikoiden voisin sanoa, että asiakkaat pitävät ihoaan herkkänä, koska kasvot eivät kestä samaa kohtelua, kun kantapäät ja jalkapohjat. Jos lisäkysymyksillä tarkennan ihon herkkyyttä, vastaukset voi olla, että iho punoittaa saippuapesun jälkeen, iho punoittaa ulkoilun ja saunan jälkeen ja iho kirvelee alkoholipitoisesta kasvovedestä. Nämä on ihan normaaleja reaktioita ja kertoo ihon tarpeesta suojata itseään. Moni pitää ihon palamista auringossa herkkyytenä, vaikka se on merkki liiasta UV-säteilystä.

Hyvin usein uudella asiakkaalla iho on rasittunut ja ohentunut ja tällainen iho reagoi ärsykkeille tavallista herkemmin. Yleensä ihoa on myös käsitelty sen verran rajusti, että on herkistynyt, mutta ei ihotyypiltään, tai perintötekijöiltään herkkä. Tavallaan tuo koettu herkkyys on ihon varoitus siitä, että nyt käsittely on liian kovaa ja iho tarvitsee suojaa. Kun ihon oma suojamekanismi pettää se reagoi voimakkaasti lämmön vaihteluille ja kaikki aineet kirveltää. Jo yhdelläkin kasvohoidolla yleensä saadaan herkistyminen tasoittumaan ja sitten voidaan hoitaa varsinaista ihotyyppiä.

Oikein todellisia herkkiä ihoja on hyvin harvassa, mutta olen tutustunut niihin tarkoin. Omalla äidilläni ja parhaalla lapsuuden ystävälläni on tällainen herkkä iho. Heidän ihot reagoi vähänkin voimakkaampaan kosketukseen punoituksella, turvotuksella ja kuumotuksella. Siitä käytetään nimitystä myös kosketusallergia. Lämmön vaihtelutkin voivat aiheuttaa tämän punoitus ja turvotus reaktion. Monet kosmeettiset aineet, lääkkeet ja ruoka-aineet aiheuttavat ihottumia. Heille Dermalogica on ollut loistava valinta, koska siitä ei ole herkistymisiä tullut. Tosin varmaan jokaiselle ihmiselle tulee kerran pari elämässään ärsytysreaktio kosmetiikasta, tai lääkkeistä. Tämä ei yksinään kerro mitenkään herkästä ihosta.

Pitää siis tehdä ero siitä onko iho oikeasti herkkä, vai vaan herkistynyt väärästä hoidosta, tai hoidon puutteesta.

6 kommenttia:

  1. Anonyymi11:52

    Onko pigmenttiläiskät merkki herkästä ihosta? Aiemmin sanottiin, että pigmenttiläiskät syntyy herkälle iholle alkoholipitoisista kasvovesistä, tai hajuvesistä.
    Itselleni on alkanut tulemaan maksaläiskiä parina keväänä ja aurinkoihottumaa. Onkohan ihoni alkanut jotenkin herkistyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pigmenttiläiskät tulevat ihan kaikille ihotyypeille. Se ei kerro ihon herkkyydestä,mutta aurinkoihottumaa taas syntyy herkkäihoiselle enemmän. Kumpikin liittyy UV-säteilyn voimistumiseen ei niinkään ihotyyppiin.
      Hajuvedet ja alkoholit yhdessä auringon kanssa saattavat aiheuttaa pigmenttiläiskiä. Pigmenttiläiskät ovat kuitenkin säteilyn voimistumisen takia yleistyneet, niin ettei muita syitä tarvita. Kaulalle ei kuitenkaan kannata kesällä suihkutella hajuvettä, koska se saattaa tehdä pigmenttiläiskiä.

      Lomani aikana sähköpostiin on tullut useampi kysymys näihin blogijuttuihin liittyen. Vastaan niihin pikkuhiljaa kyseisen jutun kohdalla. Kaikkiin en ehdi vielä tänään vastata.
      Laittakaa kysymykset tänne blogiin, jotta muutkin lukijat ne näkevät.

      Inkeri

      Poista
  2. Tämän postauksen perusteella omaan siis T-alueelta rasvoittuvan sekaihon joka on poskipäistä herkistynyt mm. acnekuurien takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet varmaankin ihan oikeassa. Iho voi osittainkin herkkä ja Roaccutan kuuri jättää melkein aina jälkeensä herkistyneen ihon. Saattaa kestää useita vuosia kuurin jälkeen, että iho on helposti punakka ja palaa auringossa nopeasti.

      Inkeri

      Poista
  3. Kirsti Koo16:55

    Mitähän tekisin aurinkoihottumani kanssa, olisiko Dermalogicasta apua? Sain jo viikonloppuna kutisevaa ihottumaa kaulaan ja käsivarsiin ja olin auringossa alle puoli tuntia. Se on joka keväinen ongelma. Käytän kutinaan lääkärin määräämään aika vahvaa kortisonivoidetta ja se kuivattaa ihon ihan korpuksi. Mitä voisin käyttää kortisonin rinnalla ettei kuivumista syntyisi?

    Kirsti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinaiseen aurinkoihottumaan ei Dermalogican tuotteilla juurikaan ole vaikutusta. Tietysti iho kannattaa suojata hyvin aurinkosuojatuotteilla, mutta nekään eivät välttämättä estä aurinkoihottumaa. Kutinaa ja punoitusta poistaa parhaiten kortisonivoide mitä jo kerrot käyttäväsi.
      Tuohon kuivuuteen ja kortisonin haittavaikutuksiin Dermalogicalta kyllä apua löytyy. Levitä ensin kortisonivoide ja anna sen imeytyä tunnin verran ja laita sitten päälle Ultra Calming Serum Concentrate. Se toimii kaulan aluella ja kasvoilla oikein hyvin. Vartalolle sitä ei raaski laittaa suuria määriä ja siihen taas parasta on auringon jälkeen tarkoitettu After Sun Repair. Tuo After Sun Repair on todella hyvälaatuinen viilentävä ja kosteuttava geeli.

      Inkeri

      Poista