perjantai 31. toukokuuta 2013

Himskatin hikiaallot

Tämän blogin kommenteissakin on tullut muutaman kerran esiin miten hankalia hikiaallot ovat. Tarkoitan nyt näitä vanhenemiseen ja vaihdevuosiin liittyviä hikipuuskia. Varmaan jokainen nainen viisissäkymmenissä on jotenkin kokenut hikoilun lisääntyneen ja se ilmenee nimenomaan kasvojen ja päänahan alueella. Myös joihinkin lääkeaineisiin liittyy näitä hikipuuskia, esimerkiksi mielialalääkkeet ja jotkut opioidit lisää hikoilua.

Vaihdevuosien aiheuttamat hikoiluvaivat yleensä tulee öisin voimakkaana hikoiluaaltoina jolloin kaikki vuodevaatteetkin saattaa kastua. Nämä hikipuuskat vaikuttavat ilman muuta ihoonkin ja hoitotuotteiden valintaan. Hikoilu toisaalta kuivattaa ihoa, toisaalta taas se  saattaa aiheuttaa epäpuhtauksia. Yleensä viisikymppisellä naisella iho muuttuu selvästi kuivemmaksi ja ohentuu jo ihan estrogeenin vähentymisestä. Jos vielä hikoilu on voimakasta se huuhtoo kaiken ihon oman kosteuden ja suojan pois. Hiki on myös hyvin voimakasta ja se muuttaa ihon omaa puolustusmekanismia. Iho saattaa muuttua hyvinkin alttiiksi ihottumille ja tulehduksille. Atooppisen kuiva iho saattaa pahentua huomattavasti vaihdevuosien tuomasta hikoilusta.

Kesällä hikoilu tietysti vaivaa enemmän kesällä, kun muutenkin on kuuma. Se on huomioitava myös aurinkotuotteiden käytössä, että hikoilu huuhtoo suojavoidetta pois ja sen suojaavuus vähenee. Mitä enemmän voide sisältää rasvaa, tai mineraalirasvaa sitä helpommin se tulee tahmeaksi ja valuu silmiinkin hikoilun myötä. Dermalogican tuotteiden kohdalla hikoilu ei oikeastaan aiheuta mitään erityistä. Kaikki Dermalogican tuotteet ovat ohuita ja niin hyvin imeytyviä ettei ne muutu tahmeiksi hikoillessa. Vaikka suosittelen, että käytetään useampia tuotteita päällekäin, niin jokainen tuote on hyvin imeytyvä eikä hikoilu vaikuta niihin. Näin kesällä suosittelen yli nelikymppisille, että yöksi käytetään Multivitamin Power Serum ( 22 ml, 110€)tehotippaa ja Intensive Moisture Balance ( 100ml, 85€, 50ml 59€)kosteusvoidetta. Aamulla on hyvä laittaa Extra Firming Booster ( 30ml, 84€, tarjoushinta 68€) ja sen päälle esimerkiksi Solar Defence Booster sk 50 (50ml, 85€). Näillä tuotteilla estetään ihon kuivuminen, mutta niistä ei tule liian paksua, tai tahmeaa kerrosta. Multivitamin Power Serum korjaa UV-säteilyn aiheuttamaa vanhenemisprosessia ja Extra Firming Booster on Dermalogican kaikista kiinteyttävin aine.

Millään kosmeettisella tuotteella ei voi hikoilua hillitä. Silloin, kun hikoilu on oikein voimakasta moni ei halua käyttää meikkiä, koska kokee sen menevän niin epäsiistiksi. Dermalogican SkinPerfect Primer on todella hyvä ja kevyt meikki, joka pysyy hikoillessakin. SkinPerfect Primer sulaa ihoon ja ei valu, tai mene sotkuisen oloiseksi hikoilussa. Myös Youngbloodin mineraalimeikki kestää hikoilun hyvin. Yleensä ylimääräinen kosteus ja hiki taputellaan iholta pois eikä pyyhitä, koska pyyhkiminen vie mennessään meikitkin. Sama koskee myös aurinkosuoja-aineita, jos koko päivän pyyhkii hikeä, niin loppupäivästä ei suojaa ole juurikaan jäljellä.

Hikoiluun ei muuta apua löydy, kuin hormoonikorvaushoito. Itse kuitenkin ajattelen, että jos pelkillä hikiaalloilla vaihdevuosista selviää en käyttäisi estrogeenejä. Se on asia minkä jokainen itse kohdallaan päättää ja keskustelee oman gynekologinsa kanssa.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi12:47

    Mielialalääkityksen vuoksi parikymppinen nainenkin voi kokea tätä inhottavaa. Lomamatkalla aasiassa paikalliset luulivat minun saavan vakavammankin sairaskohtauksen kun yhtäkkiä pukkasi kamala hikipuuska. Rasvoittuva iho kun on ei hikoilu niinkään aiheuta minulle kuivuutta vaan juurikin hikinäppylää otsaan ja rintaan. Ei kiva. Mutta tosiaan, noissa Dermalogican perusvoiteissa kun ei ole voimakkaita kalvonmuodostajia niin iho ei tunnu ihan niin nihkeältä.

    Oma vinkkini on kaltaisilleni joilla ei niinkään ole ongelmaa kuivuudesta että niitä medibac-puhdistusliinoja kannattaa pitää käsilaukussa.

    Mitä meikkaamiseen tulee niin mitä ohuempia kerroksia iholla on meikkiä, sitä vähemmän meikit valuu. Koska otsani sävy on melko tasainen muutenkin töpöttelen vain ihan vähän meikkiä otsaan. Uskon että kamalan paksu pakkeli pahentaa tukalaa oloa entisestään kun iho ei pääse hengittämään normaalisti.

    -Ella

    VastaaPoista
  2. Olen joillakin tutuillani nähnyt esimerkiksi Cymbaltan aiheuttaman hikipuuskaan ja sitä ihan hyvin voisi luulla joksikin kohtaukseksi, koska vesi valuu noronaan. Harvoin alle nelikymppisillä, ellei satu olemaan atooppinenn iho tule kuivuusongelmia hikoilusta, vaan noita kertomiasi hikinäppyjä ja rasvoittumista.
    Hyvä idea on nuo Medibacin puhdistusliinat, mutta se on muistettava, että aurinkosuojaa on niillä pyyhkimisen jälkeen lisättävä. Itsekin luulisin, että kovin raskas meikki tekee, vaan lisää tukalaa oloa ja meikki alkaa näyttää tosi epäsiistiltä, kun hiki valuttaa sitä.

    Inkeri

    VastaaPoista