torstai 2. toukokuuta 2013

Kosketuskammo

Muutama asiakas on kertonut, että viime viikolla tuli TV:ssä joku tutkimustieto siitä, että suomalaiset ovat kosketuskammoisia. Läheisetkään ihmiset ei halaa, tai muuten kosketa toisiaan ja siksi kosketusta haetaan hierojilta, kosmetologeilta ja kampaajilta. Asiakkaani olivat hiukan ihmeissään, että joku hakisi kasvohoidosta kosketusta heistä se oli ihan vieras ajatus.

En ole itse kyseistä tutkimusta, tai juttua nähnyt, mutta ymmärrän kyllä mistä siinä pohjimmiltaan on kysymys. Aivan totta on, että suomalaiset koskettaa toisiaan hyvin harvoin verrattuna esimerkiksi italialaisiin, tai ranskalaisiin. Meidän kulttuurissa ei ole luontevaa halata edes vanhempiaan, tai lapsiaan. Moni tämän hetken keski-ikäinen muistaa ettei äiti, tai isä koskaan silittänyt, tai halannut. Se myös muistetaan suurena puutteena ja menetyksenä. Kaikki ihmiset haluavat läheisyyttä ja kosketusta.

Kosketuksen merkitys kasvohoidossa on hyvin suuri, mutta sitä ei välttämättä aina tiedosta. Varmaan aika harva tulee kasvohoitoon, vaan sillä ajatuksella, että haluan nyt kosketusta. Kuitenkin tuolla kosketuksella on yksinasuvalle ihmiselle suuri merkitys. Uskon, että se parantaa ihmisen hyvinvointia,vaikka kysymys on ihan vieraan ihmisen neutraalista kosketuksesta. Muutama asiakas on kuvannut omaa tilannettaan, että esimerkiksi leskeksi jäätyään kokivat suurta kosketuksen puutetta. Pitkä avioliiton aikana he olivat tottuneet toisen läheisyyteen esimerkiksi nukkuessa. Sitten, kun jäi ihan yksin he sanovat kokeneensa, että iho oli suorastaan kipeä kosketuksen puutteesta. Siihen auttoi kasvohoidossa ja kampaajalla käyminen.

Hyvin usein läheiset antavat leskeksi jääneelle, tai muun menetyksen kokeneelle lahjakortin kasvohoitoon. Moni vakioasiakas lisää hoitokäyntejä, kun on joku surutilanne meneillään. Silloin ei kyse ole niinkään ulkonäön kohentamisesta, vaan muusta rentoutumisesta ja mielihyvästä. Kosketus on hyvin suuri osa tuota mielihyvää, mutta kokonaisuudella on suurin merkitys. Kasvohoito voi olla jotain alitajuista lempeyden ja hellyyden hakemista mikä on ihan suotavaa. Ihminen joutuu niin paljon koviin ja rankkoihin tilanteisiin, että sille vastapainona pitää olla jotain hyvää. Itse ole mielihyvin apuvälineenä siihen, että suomalaisten kosketuskammo vähenisi. Toivon, että ihmiset jotka pitävät kosketuksesta kasvohoidossa jakavat hyvää oloa myös eteenpäin ja halaavat läheisiään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti