keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Onko ihonhoidossa aina järkeä?

Kun ihoa hoidetaan ei järjen käyttö ole kiellettyä. Ei ihonhoito, tai kasvohoidot ole mitään mystiikkaa, tai ihmeparantumisia, vaan ihan loogisia hoitoprosesseja. Olen nyt tehnyt kosmetologiyrittäjänä töitä kolmekymmentäkolmevuotta ja olen nähnyt miten loistava kehitys kosmetiikassa ja kasvohoidoissa on tapahtunut. Toisaalta tällä hetkellä markkinoille tulee roskaa enemmän, kuin koskaan ennen.

Olen hyvin huolestunut markkinoille tulleista menetelmistä mistä voi olla iholle enemmän haittaa, kuin hyötyä. Menneisyyden hoitomenetelmistä parhaiten muistissa on mikrohionta, joka osoittautui käytännössä enemmän haitalliseksi, kuin hyödylliseksi. Nyt meneillään on mikroneulausvillitys, joka on vielä pahempi menetelmä. Nyt on myös jo kotikäyttöön myynnissä mikroneulauslaitteita. En mitenkään ymmärrä tämän mikroneulauksen logiikkaa ja toivoisinkin, että joku lukija lähtisi asiasta kanssani keskustelemaan. Toivoisin kovasti, että joku laitteen käyttäjä, tai myyjä uskaltautuisi kanssani julkiseen keskusteluun ja kertoisi minulle mitä hyötyä iholle on mikroneulauksesta.

Kosmetiikan yksi tärkein periaate on, että kosmeettinen aine ei saa koskaan imeytyä verenkiertoon. Kosmeettinen aine saa vaikuttaa ainoastaan ihon kerroksiin eikä se saa mennä verenkiertoon asti. Nyt väitetään, että mikroneulauksella parannetaan aineiden imeytymistä. Näistä neulareijistäkö aineet imeytyy? Silloinhan ne menee verenkiertoon ja esimerkiksi pahasti allergiselle ihmiselle voi tulla, vaikka shokki. Toisaalta ihon pintaa rikotaan neuloilla ja silloin siihen voi imeytyä ihan mitä tahansa. Tulehdusvaara on todella suuri ja ihoa ei pidä rikkoa, kuin täysin steriileissä olosuhteissa. Nykyään myös hebatiitti ja HIV on leviämään päin. Nyt joku voi sanoa ettei ihoa ole tarkoitus rikkoa niin syvältä. Miten sen asian voi kontroloida, kun laitetta myydään kotikäyttöön. Jokainen tekijä käyttää sitä omalla tavallaan ja aivan varmasti moni innostuu liikaa ja tekee voimakkaasti, tai liian usein.

Tällä neularullauksella on kuulemma tarkoitus parantaa kollageenin syntymistä. Teoriassa asia kuulostaa hyvältä, kun ihoa lievästi rikotaan iho aloittaa korjaamistoimenpiteen ja silloin syntyy lisää kollageenia. Tämä on kuitenkin teoriaa, käytännössä asiat voi mennä toisin. Näin kävi mikrohionnankin kohdalla, tarkoitus oli siloittaa ihoa, mutta se alkoikin suojautumaan ja paksuuntui. Pelkään pahoin, että näin käy mikroneulauksenkin kohdalla. Ihon toiminta häiriintyy ja tuloksena voi olla jotain ei toivottavaa. Ainakin auringolle tuo systeemi herkistää. Jos ihoa rikotaan ihan kevyesti muutaman millin  sadasosan syvyydelle osutaan juuri melanosyyttikerrokseen eli kohtaan missä pigmenttisolut muodostuu. Tätä kerrosta, kun hiukankin ärsytetään saadaan aikaan epätasainen melaniinin tuotanto, joka näkyy pigmenttiläiskänä ihon pinnalla. Jos sattuu vielä olemaan aurinkoinen aika, kun ärsyyntymistä tapahtuu sitä varmemmin syntyy pigmenttiläiskiä.

On paljon järkevämpää panostaa rahavaransa ja energiansa kunnolliseen kosmetiikkaan ja jo hyviksi todettuihin kasvohoitoihin. En ymmärrä miksi kosmetologit haluaa ottaa käyttöön menetelmiä, jotka on ihan epävarmoja. Asiakaskuntaa, kun riittää kunnollisiinkin kasvohoitoihin. Suomalaisista naisista alle 15% käy säännöllisesti kosmetologilla.

1 kommentti:

  1. Anonyymi20:46

    Olen odotellut, että joku mikroneulauksen käyttäjä uskaltautuisi kommentoimaan. Näin kuluttajan näkökulmasta on outoa ettei kukaan kosmetologi lähde tähän keskusteluun mukaan. Tuo mikroneulaus kuulostaakin jo karmealta ja se ettei kukaan uskalla sitä puolustaa kertoo miten epämääräisestä hoidosta on kyse.
    Kaikkeen kummallisiin juttuihin me naiset suostumme kauneuden nimissä.

    VastaaPoista