perjantai 3. tammikuuta 2014

Allergian syyn etsiminen on salapoliisityötä

Myönnän suoraan, että allergiat ovat minulle aika vieraita asioita. Törmään niin harvoin allergisiin ihoreaktioihin, että käytännön kokemukseni on jäänyt vähäiseksi. Toisaalta tämä on hyväkin asia ja kertoo siitä miten harvoin meidän asiakkailla on allergiareaktioita. Olen tehnyt työtäni 33v.ja sinä aikana en muista, kuin alle viisi allergista reaktiota kasvohoidoissa. Dermalogican kohdalla ei myöskään kotihoitotuotteidenkaan kohdalla ole tullut, kuin pari epäilyä, että kyse olisi allergiasta. Tämä on myös osoitus siitä miten hyvin ihmiset jo itse tietävät allergiatestien perusteella mitkä aineosat aiheuttavat heille allergiaa. Dermalogicalla on selkeät raaka-ainelistat ja niitä tutkimalla voi sulkea pois ne raaka-aineet, jotka eivät asiakkaalle sovi.

Allergiseen reaktioon, tai muuhun ihoreaktioon pitää suhtautua asiallisesti. Yleisimmin näin ihoraktion sillä tavoin, että asiakas joka on ollut muualla hoidossa tulee näyttämään reaktioaan meille. Se on täysin väärä tapa suhtautua ihoreaktioon. Me emme mitenkään voi tietää mitä edellisessä paikassa on tapahtunut ja mikä kuuluu asiaan ja mikä ei. On myös muistettava ettei kukaan kosmetologi aiheuta tahallaan kenellekään mitään reaktiota. Ei asiakas voi esimerkiksi ravintolassa syyttää kokkia, jos hän on allerginen vaikka valkosipulille. Ellei asiakas itse tiedä tätä allergiaansa ja saa sen ensimmäisen kerran sen syntyminen ei ole kenenkään vika. Liian usein lähdetään etsimään jostakusta vikaa ja silloin asia ei selviä ollenkaan.

Kosmeettisten aineiden aiheuttamat reaktiot ovat vähäisempiä, kuin yleensä luullaan. Omassa työssäni allergiat näyttelevät ihan minimaalisen pientä osaa. Esimerkiksi lääkeaineista saadaan tuplaten enemmän allergiareaktioita, kuin kosmetiikasta. Kuitenkin kosmetiikan käyttö on niin runsasta, että jokainen ihminen saa ainakin kerran elämässään allergisen reaktion jostain kosmeettisesta aineesta. Välttämättä se ei ole allergiaa, vaan herkistymistä. Herkistyminen on satunnaista ja monen asian yhteissumma.

Aina, kun epäilette allergia-tai herkistymisreaktiota kasvohoidosta ottakaa yhteyttä hoitavaan kosmetologiin. Nopein apu reaktioon on antihistamiini suunkautta otettuna. Vanha kunnon Zyrtek on ihan hyvä apu. Yleensä reaktio alkaa laantumaan 1-2 vuorokaudessa. Hyvä kotikonstein tehty allergiatesti myös kertoo onko todella kyseessä allergia. Levitä epäilemääsi tuotetta kyynertaipeeseen 3-5 vuorokauden ajan aamuin, illoin. Jos reaktio nousee siihenkin ihonkohtaan on syytä alkaa selvittämään mikä raaka-aine sen aiheuttaa. Yleisemmät allergeenit ovat hajusteita, väriaineita, säilöntäaineita ja erilaisia aromaattisia, tai yrttipohjaisia öljyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti