torstai 13. maaliskuuta 2014

Talvisota loppui 13.3.1940

Talvisodan loppumispäivästä tulee kuluneeksi 74-vuotta torstaina 13.3-14. Päädyin kirjoittamaan aiheesta, koska se on niin akuutti monella tavalla. Jostain syystä olen koko ikäni laittanut merkille nämä talvisodan alkamis-ja loppumispäivämäärät. Silloin pysähdyn miettimään ihmiskunnan sodan ja rauhan tasapainoa perusteellisemmin. Muistan hyvin, koska ensimmäistä kertaa minua kosketti nämä talvisodan päivämäärät. Olin silloin kosmetologikoulussa Lahdessa ja tuli 40-vuotta talvisodan alkamisesta eli 30.11-79. Luokkakaverini aina naureskelivat, että Inkulla on talvisotasyndrooma ja olivat siinä varmaankin oikeassa. Siitä pitäen vapaa-aikani onkin kulunut sotapolitiikkaa miettiessä.

En muista koskaan aikaisemmin, että talvisodan loppumispäivää vietettäisiin näin kriittisissä tunnelmissa. Se myös koskettaa voimakkaasti Suomeakin, koska toisena osapuolena on Itänaapurimme Venäjä. Tarkoitan tätä Ukrainan ja Venäjän tilannetta, jota asetelmaa voi pitää hiukan samankaltaisena, kuin Suomi ja Neuvostoliitto vuonna -39. Minua pysäytti eilen uutisissa näytetty kartta, jossa oli Ukraina ja siinä luki 180,000 sotilasta ja sitten Venäjä ja siinä taas 1milj.sotilasta. Voimasuhteet ovat siis hyvin vastaavat, kuin meidän talvisodassa. Silloin Stalin väitti tulevansa apuun Suomen työläisille, jotka ottavat Neuvostoliiton avosylin vastaan. Nyt Putin puolustelee voimatoimia sillä, että hän auttaa Krimin niemimaan venäläisvähemmistöä. Putin itse antaa hyvin sekavia lausontoja tilanteesta ja väittää ettei kyseessä ole armeijan voimatoimet. Tilanne tuntuu kuitenkin kriittiseltä ja on saanut liikkelle kaikki maailman huippupäättäjät. Kyse ei siis ole pikkuasiasta.

Sodan vaikutukset ovat aina hyvin pitkäaikaisia ja laajalle levinneitä. Meitä nykysuomalaisiakin traumatisoi vielä nämä Suomen sotien kauhut. Ehkä enemmän vielä talvisota, koska se oli niin totaalisen kamala sota. Alkuvuodesta luin pappani rykmentin sotapäiväkirjoja ja kyllä nuo talvisodan päiväkirjat ovat huomattavasti järkyttävämpiä, kuin jatkosodan. Kaatuneita ja haavoittumisia oli paljon enemmän ja taisteluja käytiin lähes jatkuvasti. En ymmärrä miten miehet söivät ja nukkuivat. Pakkasta oli jatkuvasti yli 40 astetta ja sotilaiden vaatetus ja aseistus oli aivan onnetonta verrattuna jatkosotaan. Pappani oli koko talvi-ja jatkosodan jsp:ssä lääkintämiehenä ja ainoa selkeä trauma mikä hänellä jäi oli inho liha-ja veriruokia kohtaan. Hän sanoi aina pelanneensa ihan tarpeeksi sisäkalujen ja veren kanssa ettei halunnut niitä enää syödä. Hän söi siis, vain kalaa ja kasviksia.

Totta kai mielen traumoja jäi jokaiselle ja nykysukupolvi on saanut monet ahdistuksensa ja traumansa eläessään näiden sodan kokeneiden ihmisten lapsina ja lapsenlapsina. Toivottavasti meidän ei koskaan tarvitse kokea enää sotaa.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi20:13

    Asiani ei liity tähän kirjoitukseen vaikka mielenkiintoinen onkin. Ostin -20%:n pimeän kaupan aikana sinulta Solar Defense boosterin spf50, jossa on päiväys pohjassa 7.2014. Onko tuotteessa kuitenkin heinäkuun jälkeenkin yhtä hyvä suoja? Puteli kun on kuitenkin iso, enkä ehdi käyttää sitä ennen heinäkuuta kun vuorottelen Dermalogican muiden aurinkosuojien kanssa ja laitan joskus tätä 50 suojakerrointa niihin kohtiin vain tehostukseksi, jossa on taipumusta pigmenttilaikkuihin. Eli onko suoja riittävä koko kesän ajan?

    VastaaPoista
  2. Tuo päiväys tarkoittaa sitä, että se on viimeinen käyttöönotto ajankohta ja siitä päiväyksestä taataan tuotteen olevan priimaa sen aikaa, kun pullo ehditään käyttää. Tuo aurinkosuoja riittää joka aamu käytettynä noin 4-6 kuukautta. Siihen saakka Dermalogica takaa 50 suojakertoimen. Itse voide on noin puolitoistavuotta käyttökelpoista tuon 7/14 jälkeen ainoastaan tuo suojakerroin voi siitä vähetä.
    Aurinkosuojatuotteet ovat tällä hetkellä suurennuslasin alla USA:ssa, koska UV-säteily on todella suuri terveyttä vaarantava tekijä. Kaikki suojakertoimelliset tuotteet katsotaan lääkkeiksi 1.1-13 lähtien ja ne tutkii ja tarkastaa USA: ssa lääkelaitos. Tuo suojakertoimien säilyvyys on suurin ongelma aurinkosuojatuotteissa, koska ei ole olemassa vielä varmaa tutkimusta siitä miten suojakerroin haihtuu voidepohjasta. Tutkimuksissa on se selvillä, että kerroin säilyy varmasti yhden vuoden. Siksi Dermalogican aurinkosuoja tuotteissa tuo päivämäärämerkintä on 6kk valmistamisen jälkeen ja asiakkaalle jää noin puolivuotta aikaa käyttää tuotetta. Meille nuo tuotteet tuli helmikuun alkupäivinä, joissa päivämäärä on 7/14. Tämän hetken myytävissä voiteissa on päiväys 8/14 eli myyntiaikaa meillä on todella vähän. Meille se ei ole ongelma, koska tuotteet ei meidän hyllyissä ole kuin korkeintaan viikon, tai kaksi.
    Itse olen sitä mieltä, että käytännössä tuo booster on ihan käyttökelpoista vielä kesällä -15 ja silloinkin suojakerroin on noin 40. Haihtuvuus ei ole kovinkaan voimakasta aurinkosuoja-aineella. Amerikassa joku voi haastaa yhtiön oikeuteen, jos hän on saanut melanooman ja luottanut aurinkosuojavoiteeseen ja suojavoiteesta ei voidakaan todistaa olevan luvattu suoja.
    Toisaalta tämäkin kertoo miten vakava asia UV-säteily on. Dermalogicalla ei ole näitä päiväysmerkintöjä muissa kuin aurinkosuojatuotteissa ja sen vaatii lakikin. Muissa tuotteissa on pahvilaatikossa merkintä, että tuote säilyy avattuna 12-24kk vähän tuotteesta riippuen. Ostaessanne meiltä ei tarvitse huolehtia, että saisi vanhentunutta tuotetta, koska meillä tuotteiden liikkuvuus on todella nopeaa. Olen aika hyvin jo kokemuksella oppinut miten paljon tavaraa pitää tilata ja me saamme tosi nopeasti tavaraa lisää PR-Cosmeticilta.

    Huomatkaa vielä, että sellainen auringonpaiste, kun tänäänkin, torstaina oli polttaa ja ahavoittaa todella nopeasti. Voimakas tuuli pöllyttää hiekkaa ja katupölyä mikä on kuin hiekkapuhallus iholle. Aurinko paistaa sen verran matalalta, että se osuu kasvoihin hyvin. Nyt pitää alkaa käyttämään suojakertoimellistavoidetta!

    Inkeri

    VastaaPoista