perjantai 21. marraskuuta 2014

Ruusufinni reagoi vuodenajan muutoksiin

Ruusufinni on harmittavainen ihotauti, joka ei tavallaan koskaan parane, mutta voi olla oireeton vuosikausia. Sen alkuperäistä syntysyytä ei tiedetä, mutta moni asia saa sen pahenemaan. Mitään selvää periytyvyyttä ei ruusufinnillä ilmeisesti ole, mutta herkkä ja ohut ihoiset ovat vaaravyöhykkeellä.

Ruusufinni eli acne rosacea on yleisimpiä ihotauteja mitä minä työssäni näen. Monella asiakkaallani on ruusufinni, mutta se on ollut oireeton vuosia. Ruusufinniä ei voi parantaa kosmetiikalla, tai kasvohoidolla eikä akuutissa vaiheessa olevalle ihottumalle kannata kasvohoitoa tehdä. Kasvohoidoilla ja hyvällä ihonhoidolla voidaan vahvistaa ihoa niin, että se pysyy helpommin oireettomana. Ruusufinni on aina ihotautilääkärin hoidettava ja antibiootit auttaa parhaiten.

Yksi selvin ajankohta milloin oireeton ruusufinni aktivoituu on kevät-talvi ja toinen kohta on juuri nyt, kun sisälämmitys alkaa. Keväisin on oikeastaan kaksi ajankohtaa mitkä ärsyttävät ruusufinni-ihottuman. Maaliskuun aurinkoiset hiihtokelit tuulessa ja pakkasessa tekevät suurta hallaa ruusufinnille. Lapinloma lasketteluineen, hiihtoretkineen ja saunomisineen saa melko varmasti ihottuman ärtymään. UV-säteily on ainoita varmoja asioita joista tiedetään ruusufinnin puhkeavan. Iho pitää todella hyvin suojata UV-säteilyltä esimerkiksi Solar Defence Booster sk 50 on sopiva suoja . Toinen hankala ajankohta ruusufinnille on toukokuun katupölyn ja siitepölyn aika. Ohuelle iholle katupölyn putsausaika on, kuin hiekkapuhallus ja tähän vielä UV-säteily, niin iho ei hyvää tykkää.

Tähän aikaan vuodesta ruusufinni oireilee myös usein. Yleensä iho on jo hiukan ärsyyntynyt kesän UV-säteilystä ja nyt, kun sisälämmitys kuivattaa ja tulee suuria lämmönvaihteluita ihottuma puhkeaa kunnolla. Tietysti ruusufinni on kaikilla omanlainen, niin kuin sairaudet yleensäkin, mutta pääsääntöisesti nämä ajankohdat ovat ruusufinnin puhkeamisen kannalta pahimmat. Valitettavan usein näen, että ihminen on yrittänyt peittää ihottumaa ruskettamalla kasvojaan voimakkaasti. Nyt, kun rusketus on ohitse iho on todella pahassa kunnossa. Joillakin on sellainen harhakäsitys, että ruusufinni tykkäisi auringosta, koska se näkyy vähemmän ruskettuneella iholla. Se on aivan väärä ajatus, koska UV-säteily pahentaa ihottumaa.

Silloin, kun on jo kerran saanut ruusufinni-ihottuman kannataa ihoa suojata hyvin näinä vuodenaikoina joista kerroin. Hyvin kosteutettu ja vahva iho pysyy suojassa paremmin, jos iho oireelee kuivuudesta jo muutenkin niin ruusufinni puhkeaa helpommin. Paras suojaava aine on Barrier Repair ( 62€), joka estää lämmönvaihteluiden vaikutuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti