tiistai 28. heinäkuuta 2015

Tapaus Sergei Magnitski

Minussa on aina asunut pieni ihmisoikeusaktivisti. Niin kauan, kun olen sotahistoriaa ja poliittistahistoriaa harrastanut olen seurannut ihmisoikeustilannetta. Lapsuudessani ja nuoruudessani 1970-80-luvuilla pahimmat paikat oli Etelä-Amerikassa ja Etelä-Afrikassa. Samoin Neuvostoliitossa ja muissa Itäblokin maissa ei yksilön vapautta tunnettu, mutta niistä maista ei edes saanut tietoa. Nykyisin Venäjä on mielestäni pahin paikka, mutta tietojen saanti sieltä on varsin nihkeää. Varsinkin Suomessa viranomaisetkin ehkä rajoittavat meille tulevaa tietoa.

Luin juuri Bill Browderin kirjan Red Notice. Se kertoo Yhdysvaltojen Magnitski-lain synnystä ja asianajaja Sergei Magnitskin murhasta. Seurasin kyllä muutama vuosi sitten näitä tapahtumia, mutta koko kokonaisuutta en ollut käsittänytkään. Muistan, vaan miten hulluna pidin Putinia, kun hän kävi oikeutta kuollutta miestä vastaan, joka sitten tuomittiin yhdeksänvuoden vankeuteen näytösoikeuden käynnissä. Bill Browder on 60-luvulla syntynyt talousnero, joka teki itsestään miljonäärin perustamalla sijoitusrahasto Hermitage Capitalin Moskovaan Neuvostoliiton hajottua 1990-luvulla. En ymmärtänyt puoliakaan tuosta kirjan osuudesta missä kerrottiin hänen vaurastumisestaan todella ovelalla ja sinnikkäällä tavalla. Minä en pystynyt ymmärtämään miten tuo kaupankäynti sijoituksilla ja osingoilla tapahtui, mutta joka tapauksessa Bill Browder oli ensimmäinen, joka rohkeni käydä kauppaa Venäjällä. Jo tuossa kirjan osuudessa kävi ilmi millaisessa rikoksen maailmassa Venäjällä elettiin ja henkivartijat olivat tarpeen useita kertoja.

Sitten hänen yhtiönsä  joutui yrityskaappauksen uhriksi. En osaa selittää miten se teknisesti tapahtui ja miten sellainen rikos oli mahdollista, mutta niille jotka näin monimutkaista rahataloutta ymmärtää se oli perusteellisesti selitetty kirjassa. Koko yritystä ei kaapattu, vaan ne osat mitkä oli jääneet Venäjälle, kun hän 2000-luvulla oli savustettu maasta ulos. Syy kaappaukseen oli se, että uudet omistajat saivat keinoteltua takaisin yhtiöiden maksamat 230:n miljoonan dollarin verot. Siis Venäjän valtio olisi menettänyt valtavan summan verotuloistaan, joita köyhä kansa kipeästi tarvitsi. Vielä Venäjällä asuvia Hermitage Capitolin henkilökuntaa uhkailtiin ja pahoinpideltiin, kun he yrittivät selvittää ketä kaappauksen takana oli. Bill Browder ei antanut periksi, vaan lähti perin pohjin selvittämään kuka tämän rikoksen oli tehnyt. Venäjän viranomaiset eivät lähteneet asiaa penkomaan, vaan Browderia itseään syytettiin veropetoksesta ja ellei hän olisi ehtinyt ajoissa poistua Venäjältä hänet olisi laitettu vankilaan.

Sergei Magnitski oli venäläinen huippuälykäs verojuristi ja vaan kolmekymmentäviisivuotias, kun Browder palkkasi hänet 2008 ajamaan asiaansa. Pikkuhiljaa alkoi selvitä, että kaiken takana oli virkamiehiä poliisista ja verotoimiston johtaja Olga Stepanova. Heillä oli miljoonasijoituksia ympäri maailmaa, vaikka olivat pienipalkkaisia virkamiehiä. Asianajaja Sergei Magnitski laitettiin tutkintavankeuteen laittomin keinoin ja hän hävisi perheensä ja Hermitage Capitolin henkilökunnan silmistä täysin. Ketään ei päästetty häntä tapaamaan ja kukaan ei tiennyt missä vankilassa hän oli. Magnitskia pidettiin kahdeksan kuukautta vankilassa ja häntä kiristettiin tunnustamaan oma Browderin veropetos. Sinä aikana hän sairastui sappikiviin joka tulehdutti haiman ja maksan. Systemaattisesti häneltä evättiin lääkärinhoito. Lopulta hänet pahoinpideltiin vartioiden taholta kuoliaaksi. Kuollessaan hän oli 37-vuotias.

Bill Browder käytti kaikki keinot ja vaikutusvaltansa saadakseen tälle rikokselle rangaistuksen. Lopulta selvisi, että itse Putin oli asian takana ja tiesi mitä oli tapahtunut. Browder ja muut ihmisoikeusaktivistit ajoivat Yhdysvalloissa lakiesitystä, jonka mukaan ne venäläiset, jotka olivat tällaisissa rikoksissa mukana eivät saisi enää viisumia Yhdysvaltoihin ja heidän siellä oleva omaisuus jäädytettäisiin. Se olisi äärettömän kova isku venäläisille oligarkeille, joilla monella oli rikosrekisteri. Lakiesitys meni läpi, vaikka itse Putin sanoi tullessaan presidentiksi uudestaan 2012, että hänen ykkösasiansa on estää Obama allekirjoittamasta tuota lakia. Hän ei siihen pystynyt ja syntyi Maginitski-laki. Tällä samalla pohjalla on tehty EU:n laki jota juuri nyt sovelletaan tässä Ukrainan kriisissä.

Kirjassa pyydettiin, että mahdollisimman moni lukija kertoisi asiasta eteenpäin. Minä täytän sen velvoitteen tällä kirjoituksellani. Minun on vaikea käsittää, että Putinin hallinto ja Venäjän virkamiehet tekevät koko ajan valtavia rikoksia eikä kukaan pysty puuttumaan niihin. Putin on kaapannut itselleen suuria osuuksia Venäjän kansallisista yrityksistä. Olen alkukesän aikana lukenut kymmenkunta kirjaa nykyvenäjän tilanteesta ja lisää on pinossa odottamassa lukemista. 

2 kommenttia:

  1. Kesäkettunen17:22

    Mistä aina löydät näitä kirjoja? Luen itse aika paljon, mutta enemmän kaunokirjallisuutta ja olen sinulta saanut monta hyvää vinkkiä. Oletko ajatellut perustaa blogin ihan kirjoja varten? Olisi tosi kiva lukea kirjavinkkejä ja arvosteluja ja sinulla on hyvä tyyli kirjoittaa niin juttuja viitsii lukeakin.

    KK

    VastaaPoista
  2. Kiva, että pidät jutuistani. Kirjavinkkejä haalin monesta paikasta. Yleensä kirjakaupasta tarttuu uusimmat kirjat mukaan ja Antika.fi verkkokaupasta tilaan vähän vanhempia kirjoja. Selailen välillä verkkokirjakauppojen sivuja ja luen blogeja joista saa kirjavinkkejä. Historiakirjoista yleensä edellisestä kirjasta saa kipinän mitä pitää seuraavaksi lukea.
    Tilanne ettei löydy mitään luettavaa on minullekin tuttu, niin kuin kaikille lukemista harrastaville varmaankin. Välillä menee monta viikkoa ettei mikään oikein sytytä ja luettavat ovat ihan tylsiä, mutta lukea pitää, kun ilman sitäkään ei voi olla. Joidenkin asiakkaiden kanssa yhteinen puheenaihe on kirjat ja siinä saan paljon ideoita ja yritän antaa omia hyviä lukukokemuksiani eteenpäin.


    Olen itsekin miettinyt tuota kirjablogia, tai kirjalistaa. En edes itseäni varten ole koskaan kirjannut ylös mitä olen lukenut. Niitä olisi tosi kiva katsoa nyt jälkeenpäin. Siinä näkyisi ihmisen kehityskaari aika hyvin. Täytii tutkia tämän blogisivuston käyttömahdollisuuksia, jos jossain olisi tila tällaista listaa varten mitä voisivat katsoa ne joita asia kiinnostaa.

    Inkeri

    VastaaPoista