keskiviikko 31. elokuuta 2016

Miksi voide ei imeydy?

Tutkin tämän blogin tilastoja ja aika usein oli kysytty miksi voide ei imeydy. En olisi itse keksinyt kirjoittaa tällaisesta ongelmasta, koska kukaan meidän asiakkaistamme ei sellaista kysy. Dermalogican tuotteet imeytyvät erinomaisesti ja kaikki meillä käyvät asiakkaat ovat sen verran kiinnostuneita ihonhoidosta, että ihot ovat keskimääräistä paremmassa kunnossa.

Tähän imeytymisongelmaan voi olla kaksi syytä toinen johtuu voiteesta ja toinen ihosta. Jotkut voiteet ovat yksinkertaisesti niin huonolaatuisia etteivät ne imeydy kunnolla. Imeytyäkseen voiteen pitää olla molekyylirakenteelta tarpeeksi ohutta ja siinä pitää olla hyvät kuljettaja-aineet, joista tunnetuimmat on liposomit ja niosomit. Voiteet jotka sisältävät lähes pelkkää valkovaseliinia ja jotain hajustetta ei todellakaan imeydy kenenkään ihoon. Rasvoittuvalle iholle ne aiheuttaa tukkiintumista, meikki ei pysy ja niitä on vaikea poistaa. Yksinkertaisesti suosittelen välttämään tämän tyyppisiä voiteita.  Nuo kuljettaja-aineet olivat yksi mullistava askel eteenpäin kosmetiikan vaikutuksissa. Ne kehitettiin 90-luvulla ja niiden ansiosta voiteet vaikuttavat huomattavasti paremmin ja täsmällisemmin.

Otan esimerkiksi liposomin, mutta nämä muut somit toimii samalla periaatteella. Liposomi on mikroskooppisen pieni tyhjä pallo. Sen ulkokuori on hyvin samankaltaista, kun ihon oma soluväliaine ja siksi se imeytyy helposti ihoon. Nämä ontot palloset täytetään vaikutusaineella jonka liposomi kuljettaa juuri siihen ihon kerrokseen, tai kohtaan mihin kyseistä ainetta tarvitaan. Tuo liposomin ulkopinta sulaa ihon soluväliaineeseen ja vapauttaa vaikutusaineen. Näin pystytään kontroloimaan mihin ihokerrokseen mikäkin raaka-aine vaikuttaa. Dermalogican tuotteissa on erittäin pitkälle kehitetty kuljetusainesysteemi joka takaa hyvän imeytyvyyden. Sehän on selvää, että mitä parempi kuljetusaine on ja mitä enemmän niitä voiteessa on sitä kalliimpi on tuote. Siksi edullisemmat tuotteet eivät välttämättä imeydy hyvin.

Toinen syy voiteen imeytymättömyyteen on ihon pinnalla oleva kuollut solu kerros. Ihosta poistuu vuorokaudessa miljoonia kuolleita soluja. Saunassa sen huomaa, kun vartalolta rullaantuu näkyvästi ihoa pois. Kasvoilta kuolleet solut ei irtoa itsekseen täysin ja niitä voi kerääntyä ihon pintaan paksu kerros. Voide ei ehdi imeytymään elävään ihokerrokseen, kun tuo kuiva kuollut kerros imaisee kaiken. Voide jää lillumaan hilseilevän solukon joukkoon ja ihon pinta jää tahmeaksi ja taaskaan meikki ei pysy ja iho kiiltää. Tähän auttaa ihotyypin mukaiset kuorinta-aineet. Silloin, kun kuollut solukerros on jo paksu sitä on vaikea poistaa enää kotihoidolla, vaan tarvitaan kasvohoito ja ammattityöhön tarkoitettu kuorinta-aine. Dermalogicalla on erinomaiset kotikuorinta aineet joilla pystyy hyvin ylläpitämään ihon imeytyvyyttä. Esimerkiksi meidän "taikajauhe" Daily Microfoliant (72€) sopii ihan päivittäiseenkin käyttöön ja sen avulla saadaan muista hoitotuotteista kaikki teho irti, kun ne imeytyvät kunnolla.

9 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoinen aihe & kirjoitus! Mä oon miettinyt tota imeytymistä ja aineiden vaikutusta, ja yhdessä kirjassa epäiltiin kuitenkin, et voiko iho oikeasti hyödyntää niihin imeytettyjä tuotteita? Tai lähinnä, et mitä kunkin epidermiksen kerroksen ihosolu TEKEE sillä voiteen liposomin sisältämällä vaikutusaineella? Pystyykö se hyödyntämään sitä oikeasti?

    Tosta kuorinnasta vielä, et itse olen kuullut Ekopharman koulutuksessa, että kuorintaa ei saisi tehdä useammin kuin ~ pari kertaa /kk, koska iho ei ehdi uusiutua. Onko toi Dermalogican kuorinta sit hellävaraisempi..?

    VastaaPoista
  2. Anonyymi18:42

    Kuljettaja-aineita on monia. Niistä tunnetuimmat ovat vesi ja silikonit. Kosmetiikan raaka-aineita on monenlaisia, esim a-vitamiini vaikuttaa solutasolla ja antioksidantit jäävät ylempiin kerroksiin neutralisoimaan hapettumisvaurioita. Kuorinta ei koskaan poista elävää solukkoa, joten nuo Ekopharman ohjeet ovat hölynpölyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silikonit imeytyy ihoon?

      Poista
    2. Ilmeisesti tarkoitit kysyä imeytyykö silikonit ihoon? Suurin osa silikoneista on tarkoitettu ihon pinnalle suojaksi tuulelta, pakkaselta ja pölyiltä. Esimerkiksi couperosaiho hyötyy näistä suoja-aineista suuresti. Tuossa omassa jutussani kerroin perusperiaatteet voiteiden imeytymisestä. Huomioikaa, että kirjoitukseni on tarkoitettu kuluttajille ja kerron asiat yleisesti ja mahdollisimman lyhyesti. Raaka-aineita imeytyy eri kerroksiin niiden tarkoituksen mukaan ja osa ei imeydy ollenkaan riippuen tuotteen tarkoituksesta. Meikkivoiteessa on lukuisia aineita joiden tarkoitus ei olekaan imeytyä.

      Inkeri

      Poista
  3. Nuo Ekopharman tuotteet ei missään tapauksessa vastaa sitä tasoa jota haluan omassa työssäni ylläpitää. Heidän ohjeillaan ei ole mitään tekemistä Dermalogican tuotteiden ja kuorintojen kanssa. On täysin vanhan aikaista tietoa tuo kuorinta kaksi kertaa kuussa ja toivon ettei kukaan siihen usko. Dermalogican suositus on, että miedompaa kuorintaa voidaan käyttää päivittäin ja tehokkaampaa pari kertaa viikossa.
    Jos jossain kerrotaan ettei iho ehdi uudistumaan, jos kuorintaa käytetään useammin, kuin kaksi kertaa viikossa on ihon fysiologia ja anatomia täysin hukassa.
    Ihoon ei kannata kuljettaa mitään turhia aineita, vaan raaka-aineen tarve ja kyky vaikuttaa pitää olla selvillä ennen kuin tuote tulee myyntiin.

    Inkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vielä opiskelen alaa, joten olisi kiva kuulla perusteluja, miksi EkoPharmalta tuli "väärää" tietoa. Ihohan uusiutuu noin 30 vrk ajan, ja kuollut solukko hilseilee 2 viikon kuluessa (näin ainakin Ihonhoito Kauneudenhoitoalalla kertoo), joten mielenkiinnosta kysyn: miksi kuoria ihoa useammin, jos ei ole mitään kuorittavaa? Miksi sitä pitäisi tehdä päivittäin, kun kuorinnat (mekaaninen/kemiallinen) poistaa vain kuolleen ihosolukon? Mulla ei ymmärrys vielä riitä tähän :D. Perustelkaa!!

      Poista
    2. Hyvä kysymys. Aina pitää kysyä perusteluja. Tässä on nyt kuitenkin kysymys niin tärkeästä ihonhoidon perusasiasta johon nojaa suurin osa kosmetiikan vaikutuksista, että teidän kannattaisi pyytää opettajaanne selittämään tämä asia. Varsinkin, jos olet jo toisen vuoden opiskelija.
      Olin itse kuusivuotta Kauneudenhoitoalan tutkintotoimikunnassa ja siellä näkemäni perusteella olen hyvin huolissani kosmetologialan opetuksen tasosta. Tason lasku ei koske pelkästään kosmetologialaa, vaan kaikki ammattikoulujen opetus heikkenee rahan puutteen vuoksi. Kannattaa seurata koulutuskeskusteluja ajankohtaisohjelmista.

      Sitten tähän itse kysymykseen.
      Nuorella ihmisellä noin alle 25-vuotiaalla ihon koko kerroksen uudistuminen kestää noin neljäviikkoa. Kun ihminen ja iho vanhenee uudistuminen hidastuu ja kuusikymppisenä se on noin 6-7 viikkoa. Van hemmiten siis ihon pinnassa on paksu harmaa hilsekerros.
      Iho ei myöskään uudistu kertarysäyksellä määrätyn ajan päästä, vaan ihosta poistuu jatkuvasti kuollutta solukkoa. Ihon uudistuminen on prosessi, joka etenee päivä päivältä kunnes nuo kaikki neljä, tai viisi ihon kerrosta on uudistuneet.
      Tähän uudistumiseen vaikuttaa myös se, että jos ihon pinnalla on jo valmiiksi paksu kuollut solukerros uusi syntyvä solu ei jaksa työntää sitä tieltään pois vaan tuo uuden solun syntyminen hidastuu. Moni asia vaikuttaa siihen ettei tuo neljän viikon uudistumiskierto sujukkaan ihan niin, kuin pitäisi. Meillä Suomessa kuiva sisälämmitys tekee hilseilevästä solusta entistä tieukemmin kiinni olevan alemmista kerroksista. Väärä hoito ja muut olosuhteet kiinnittää hilseilyä lisää ihon pintaan.
      Nuorella ja rasvoittuvalla iholla näistä hilseilevistä soluista tulee ongelma, koska ne yhdessä ihotalin kanssa tukkii huokosen suun ja näin syntyy mustapäät, finnit ja tukkeumat.
      Vanhenevalla kuivalla iholla hilseily estää hoitoaineiden imeytymistä tuohon puolikuolleeseen solukkoon ja vaikutukset menee hukkaan. Tuo hilsekerros iholla tekee meikistä epätasaisen ja koko ihon oma väri on kirjava ja harmahtava. Soluthan ei irtoa koko kasvoilta samaan aikaan, vaan jossain kohdassa niitä on paksulti jossain ohuelti.

      Ihon kuorinta-aineita on monia erilaisia ja nämä päivittäiseen kuorintaan tarkoitetut aineet sulattaa ainoastaan täysin kuolleen solukon pois. Ihmisestä irtoaa miljoonia kuolleita soluja vuorokaudessa ja ihon pinnassa on aivan varmasti aina hilsekerros, joka ei ole kaunis. Näin vanhemmiten on suuri merkitys ihon pinnan sileydelle onko iho juuri kuorittu, vai kuorimaton. Vanhemmalla ryppyisellä iholla hilseilykerros korostaa uurteita ja ryppyjä ja tekee ihosta vielä epätasaisemman.
      Päivittäin tarkoitetun kuorinnan lisäksi on eri aineita viikottaiseen kuorintaan yms.jotka irroittaa soluja eri vaiheissa prosessia.
      Näen tämän kuorinnan merkityksen päivittäin työssäni ja kuorinta on ensimmäisiä tuotteita voiteen ja puhdistuksen lisäksi mitä asiakkaalle suosittelen.

      Toivottavasti osan tarpeeksi selkeästi kertoa tämän solujen uudistumisen. Minä en ole missään tapauksessa opettajatyyppi enkä aina osaa kertoa toiselle ymmärrettävästi mitä itse tiedän.
      Säilytä tuo kriittisyys, koska sitä meidän alalla tarvitaan. Työhömme tarjotaan niin paljon humpuukia, että itse pitää olla hyvin tietoinen mitä kannattaa tehdä.
      Laittakaa myös opettajanne koville. Heidän velvollisuus on opettaa nämä perusasiat.
      Hyvää jatkoa opiskelullesi. Olet valinnut hyvän ammatin jota itse rakastan vielä lähes neljänkymmenen työvuoden jälkeen.

      Inkeri

      Poista
  4. Suurkiitos tyhjentävästä ja erittäin asiantuntevasta vastauksesta:). Selitit asian tosi hyvin!

    On totta että koulutuksesta ja etenkin lähitunneista on säästetty viime aikoina, ja meidän koulussa se näkyy useina vapaapäivinä ja teoriaopetuksen vähenemisenä. Koululla on myö upeat puitteet ja laitteet, joita ei päästä käyttämään, koska ei ole tunteja. Toisaalta lähitunneista suuri osa on asiakaspalvelua, ja teoriaosaaminen jää vähemmälle tai oikeastaan on opiskelija oman kiinnostuksen varassa :(. Niitä, joita ala kiinnostaa, lukevat kotona oma-aloitteisesti, jotta olisi edes jokin perustietämys ja ymmärrys.. ja pitäähän asiakkaallekin yrittää näyttää sitä tietämystä. On myös paljon niitä, jotka eivät vaivaudu opettelemaan perusjuttuja (juurikin tämä fysiologia & ihon rakenne/toiminta), ja kuitenkin he valmistuvat ammattiin ja harjoittavat sitä. Asiakas ei välttämättä tiedä, kuka on ammattilainen ja kuka "itse oppinut".

    Kiitos vielä (jälleen) mahtavasta blogista.. palaan tänne aina uudestaan ja uudestaan :)!

    VastaaPoista
  5. Kiva, että vastaukseni oli ymmärrettävä. Vielä kerron mihin käytännön työssä törmään tässä kuorinta-asiassa.
    Vanhemmat asiakkaat vetoavat siihen, että tunnetusti tiedetään ihon ohentuvan iän myötä joten miksi sitä pitäisi kuoria. Tämä on osittain totta. Yli kuusikymppisellä iholla solujen syntyminen on niin hidasta, että tuo elävien solujen kerros ohenee, mutta hilseilevä kuollut solukko kerros paksuneet. Tuo paksu kuollut solukkokerros hidastaa entisestään elävien solujen työntymistä pintaan ja elävä kerros jää ohueksi. Kuorimalla pois nämä täysin kuolleet solut iho saa myös vauhtia ja tilaa uusille soluille. Ei vanhenevaa ihoa tällä konstilla pysty paksuuntamaan, mutta poistuu ainakin este normaalille solutoiminnalle. Näin myös hoitoaineet imeytyvät paremmin, kun ne eivät jää tuohon hilsekerrokseen ja niillä aineilla voidaan saada aikaan ihon vahvistumista.

    Tämä koulutuksen heikkeneminen on ongelma koko Suomessa ja kaikkialla koulutuksessa. Yliopistothan ovat olleet esillä useampaan kertaan lisärahoitus tarpeellaan. Ammattikoulujen opetuksen heikkeneminen ei vielä ole noussut julkisuuteen, mutta yrittäjäjärjestöt ovat siitä huolissaan, koska me pienyrittäjäthän työllistämme näitä ammattikouluista valmistuneita. Kaikista eniten valtion avustuksia on poistettu juuri ammattikouluilta. Se näkyy juuri tässä lähiopetuksen vähenemisenä. Kosmetologilinjoja perustettiin suuret määrät 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alkupuolella. Kosmetologilinja on halpa perustaa, koska laitteet eivät ole yhtä kalliita, kuin autopuolella, tai keittiössä. Kosmetologilinja on myös ainoita joka tuottaa asiakaspalvelullaan jotain.
    Olin Suomen Kosmetologien Yhdistyksen hallituksessa silloin, kun kosmetologilinjoja tuli aina vaan lisää. Yritimme puuttua siihen, kun mitenkään ei kaikille valmistuneille riitä työtä. Opetusministeriön vastaus oli, että he huolehtivat koulutuksesta ja Työministeriö huolehtii työpaikoista ja ne ei ole Opetusministeriön ongelmia.

    Tuo hyvä pohjakoulutus on todella tärkeä, että myöhemmin pystyy oppimaan uusia asioita. Alalle ei kannata jäädä ellei viitsi hankkia jatkokoulutusta ja elei jaksa tehdä pitkiä työpäiviä yrittäjänä. Tällä hetkellä en tunne muita, kuin itseni jolla on työntekijä kaikki muut ovat tuolinvuokralaisia eli yrittäjäksi on melkein pakko ryhtyä, jos meinaa alalla olla. Siinä pitää olla hyvä terveys ja voimia tehdä kymmentuntisia työpäiviä kahden viikon kesälomalla. Yrittäjyys opintoihin kannattaa satsata ja en voi kylliksi korostaa laskutaidon ja matematiikan merkitystä. Yrittäjällä pitää olla jatkuvasti taskulaskin omassa päässä, että pystyy tekemään kannattavuus laskelmia jatkuvasti.

    Toivotan sinulle hyvää syksyä ja opiskelu intoa mielenkiintoisessa ammatissa. Nykyään on paljon hyviä tietokirjoja asiakaspalvelusta, ihmisten kohtaamisesta ja yrityksen perustamisesta niitä kannattaa luke ihan viihdykkeenäkin. Itse olen aina panostanut hyvään yleissivistykseen, koska asiakkaat ovat kaikki erilaisia ja keskusteluista saa paljon enemmän irti, kun tietää itsekin jotain.

    Inkeri

    VastaaPoista