sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Kosmetiikka ei saa imeytyä verenkiertoon

Suurimmalla osaa ihmisistä on aivan väärä käsitys siitä miten ja mihin kosmeettiset aineet imeytyvät. Kuuntelin tuossa Goodmanin käytävällä kosmetiikkamyyjää joka kehui myymänsä hoitovoiteen vitamminipitoisuutta. Erityisesti hän kiitteli C-vitamiinia, joka on kuulemma hyvä flunssan torjunnassa ja siksi tuota voidetta pitää käyttää erityisen runsaasti juuri flunssa-aikaan. Ostajaehdokas alkoi sitten miettimään onko C-vitamiini vesiliukoinen ja lisääkö voiteissa olevat vitamiinit liikaa elimistön vitamiinimääriä. Keskustelu alkoi käymään niin huikeaksi etten kestänyt kuunnella, vaan piti jatkaa matkaa.

Tässä keskustelussa on varmaankin se totuus, että näinhän ihmiset varmaan ajattelevat. Vielä, kun alan asiantuntijana esiintyvä ihminen ei itsekään tiedä totuutta, niin väärinkäsitysten määrä tuplaantuu. Mikään kosmetiikka ei saa missään tapauksessa imeytyä ihon verinahkaan saakka. Jos kosmetiikka imeytyisi verenkiertoon ihmisen maksaa ja munuaisia kuormitettaisiin ihan liikaa. Ihon läpi imeytyy aineita verenkiertoonkin niin, kuin esimerkiksi hormoonilaastareista tiedämme. Se vaatii  aineilta hyvin pientä molekyylirakennetta ja paljon erilaisia apuaineita imeytymistä parantamaan. Lääketieteelle on vieläkin suuri ongelma miten pystyttäisiin helpommalla ja halvemmalla lääkkeitä imeyttämään ihon läpi. Ihon tärkein tehtävä on suojata muuta elimistöä ulkoapäin tulevilta aineilta ja sen tehtävän iho hoitaa varsin hienosti.

Näitä kosmetiikassa olevia vitamiineja ja muita raaka-aineita imeytetään eri ihokerroksiin ja sitä kautta ihon toiminta paranee. Ehkä tämä imeytymistä koskeva väärä tieto, tai tietämättömyys saa ihmiset niin sinnikkäästi väittämään, että ravinto vaikuttaa suuresti ihoon. Näinhän se ei ole. Ravinnon merkitys ihonhoidossa on aivan häviävän pientä. Ihon pahimmat rasitteet tulee ulkoapäin ja niitä rasitteita ehkäistään ulkopäin. Aurinko on kaikista pahin rasite iholle ja sitä ei voi torjua ravinnolla.

Tuo sotahistoriaharrastukseni tuo vastauksia myös tähän ravinnon ihovaikutuksiin. Saksalaiset sulkivat Varsovan ghettoon kaikki Puolan ja Varsovan yliopistojen parhaat asiantuntijat. Suurin osa Puolan sivistyneistöä oli juutalaisia. Nämä lääketieteen asiantuntijat kirjasivat viimeiseen saakka nälkäkuoleman vaikutuksia henkiseen ja fyysiseen puoleen. Tutkimusmateriaalistahan oli runsauden pula ja eri vaiheissa oleva ravinnon puute kirjattiin tieteellisen tarkasti. Ihoon tällä ravinnon puutteella oli kaikista vähäisin vaikutus. Vasta siinä vaiheessa, kun hygienia pettää iho alkaa sairastumaan.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi12:05

    Itselläni on hieman samankaltainen kokemus viime talvelta.
    Kävin eräässä luontaistuotteita myyvässä kaupassa ja erään ihonhoitoöljyjä myyvän firman konsulentti oli tuotteita esittelemässä.
    Kyseessä oli kaktusviikunaöljy, joka kuulemma on maailman kallein kasvoöljy.
    Kuulin kuinka konsulentti kertoi nuorelle naishenkilölle että kyseinen öljy on "luonnon oma botox".
    En voinut pitää suutani kiinni vaan kysyin konsulentilta että miten on mahdollista että öljy vaikuttaa lihaksiin.
    Tästähän konsulentti hermostui ja alkoi saarnata minulle öljyn monimuotoisista vaikutuksista ihoon.
    Hetken kuuntelin ja päätin lähteä vähin äänin pois.
    Selvästi kosmetiikan myymiselle ja mainostamiselle ei ole mitään rajoja vaan ihan kaikenlaista soopaa saa kuluttajille suoltaa.
    Kysyn myös että missä on puolueeton tutkimusfakta että tuotteet toimivat luvatulla tavalla?

    Hyvää loman jatkoa sinulle Inkeri ja kissoille pusuja.

    Toivoo Marita

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyvästä kommentistasi ja lomatoivotuksista. Pusuja kissat saa varmasti ehkä jo liikaakin. Välillä ne katsoo niin närkästyneenä, että älä koko ajan työnnä suutasi siihen.

    Luulen, että aika moni eikosmetologi, joka myy kosmetiikkaa luulee itsekin sen imeytyvän lihaksiin ja verenkiertoon. Eivät he pahuuttaan valehtele, vaan tietämättömyyttään. Sitten nämä uskottelut tuo koko kosmetiikka-ja ihonhoitomaailmaan huonon maineen. Itsekin toivoisin, että löytyisi näitä puolueettomia tutkimuksia eri tuotteiden vaikutuksista. Koskaan en ole nähnyt, että eri kosmetiikkasarjoja vertailtaisiin toisiinsa puolueettomasti.
    Tuo mainoslause luonnon botoxista on nykyisin tosi monessa tuotteessa. En ymmärrä miten se voi olla positiivinen houkutin. Itse pysyisin kaukana voiteesta joka sisältää halvaannuttavaa hermomyrkkyä. Luulen, että tämäkin perustuu tietämättömyyteen. Moni ilmaisesti luulee, että botox on tätä täyteainetta jota ruiskutetaan ryppyihin silloittamis tarkoituksessa. Täyteaine on hyaluronihappoa ja aivan eri asia, kun botox. Botox on alunperin luonnosta saatu aine joka on myrkkyä. Se lamaannuttaa oikeaan kohtaan pistettynä lihasta liikuttavat hermot ja näin määrätty lihasliike halvaantuu ja ihminen ei voi enää rypistellä sitä lihasta. Se toimii hyvin esimerkiksi silmien välissä olevaan pystysuoraan ryppyyn. Suomessa voi pistoshoitoja tehdä, vaan hoitoalan koulutuksen saanut ihminen ei siis kosmetologi. Mielestäni ainoastaan plastiikkakirurgi on kunnollinen ammatti-ihminen pistämään botoxia.

    Inkeri

    VastaaPoista