perjantai 19. toukokuuta 2017

Järkeä vedenjuontiin

Viimeisen kymmenenvuoden aikana on suomalaisillakin ollut joku ihmeellinen vedenjuontivillitys. En yhtään ymmärrä mistä se on saanut alkunsa ja miksi viitsitään raahata vesipulloa mukana talven pakkasillakin.

Vedenjuonti ei auta ihon kuivuuteen

Muuten tämä vedenjuontiasia ei minulle kuulu, mutta kuulen siitä työssäni lähes päivittäin. Jos ihmiset kokevat mielihyvää kittaamalla vettä, niin onhan sitä huonompiakin tekemisen kohteita ja minun puolestani voivat juoda ihan rauhassa. Lähes joka kerta, kun puhun ihon kuivuudesta ihminen toteaa juovansa liian vähän vettä. Näillä asioilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Ihotyyppi on periytyvä ja jos ihmisellä on kuiva iho se on ja pysyy, vaikka miten paljon joisi. Ihotyypistä johtumaton ihon kuivuminen syntyy taas ulkoisista olosuhteista kuivasta sisäilmasta, tuulesta, lämmön vaihteluista ja huonosta ihon hoidosta. Niihinkään veden juonti ei vaikuta yhtään mitään. Tiedän, että naisten lehdissä ja netissä on lukemattomia juttuja joissa neuvotaan juomaan vettä ihon hyvin voinnin takia. Tähän neuvoon ei ole olemassa mitään perusteita. Iho ei reagoi millään lailla juo vettä paljon, tai vähän. Tietysti olisi kiva juttu, jos niin helppo asia, kun veden juonti hoitaisi ihon kuntoon eikä tarvittaisi puhdistusta ja kosteutusta ollenkaan. Kasvohoitokin hoituisi muutamassa minuutissa, kun antaisin asiakkaalle parindesin mukin kraanavettä. Nyt taidan olla jo vähän ilkeä, mutta se on kertynyt vuosien varrella, kun olen seurannut tätä vesifilosofiaa.

Onko jatkuva vedenjuonti tarpeellista

Lääketieteestä ei löydy mitään perustetta tälle vedenjuontibuumille. Ei ole mitään todisteita siitä, että paljon vettä juova olisi terveempi, kuin vähemmän vettä käyttävä. Suositus on, että ihminen joisi 1-1,5 litraa vettä vuorokaudessa muun juomisen lisäksi. Helle kesänä juomisen määrää pitää tietysti lisätä, koska hikoilu on suurta. Meillä Suomessa on aika vähäisesti niitä päiviä jolloin juomista pitää lisätä kuumuuden takia. Muistan, kun lapsena koko suku vietti päiviä pellolla raskaassa heinänteossa. Eväät oli tietysti mukana ja termospullossa kahvia, mutta varsinaista vettä oli aika vähän. Vanhempi väki nuolaisi hiukan suolaa pellolle lähtiessä ettei tullut suonenvetoja, mutta tuo vesi ole hyvin pienessä roolissa. Vanhuksille pitää tätä veden vuontia muistuttaa, koska heiltä katoaa nälän ja janon tunne ja juominen jää kokonaan. Silloin elimistön ja lähinnä munuaisten toiminta häiriintyy kokonaan. Terveelle nuorelle ihmiselle liiallinen vedenjuonti on suurempi terveysriski, kuin juomattomuus. Liika vesimäärä huuhtoo elimistöstä tärkeät suolat ja muut hivenaineet ja terveys voi vaarantua pahastikin. Pidetään kohtuus mielessä myös vedenjuonnissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti