torstai 22. kesäkuuta 2017

Kasvit voivat aiheuttaa allergiaa

Juhannus on aivan juuri ja Suomen luonto parhaimmillaan. Suomalaiset lähtevät maaseudulle ja moni viettää lomaansa kesämökillä luonnon helmassa. Ihmisillä on entistä suurempi tarve lähentyä luontoa ja siihen liittyy myös luonnonkosmetiikan käyttö ja itsetehdyt ihonhoitotuotteet.

Itsetehty kosmetiikka voi allergisoida

Olen vuosien varrella kuullut, vaikka mistä kasviliemien keittelystä ihonhoitoa varten ja suhtaudun niihin hyvin kriittisesti. Mitään hyvää en ole niiden nähnyt tekevän iholle. Luonnosta kerätyt kukat ja yrtit sisältävät paljon siitepölyjä joille moni on allerginen. Kosmetiikassahan ja lääkeaineissa käytetään kasveja, mutta ne käyvät läpi monia bioteknisiä prosesseja joilla pystytään erottamaan eri vaikutusaineita toisistaan ja poistamaan siitepölyt. Eräs asiakas oli vuosia sitten halunnut rauhoittaa ruusufinniä ja ihon punoitusta kamomillauutteella. Hän oli keittänyt vahvaa kamomillateetä ja lisännyt siihen vielä murskattua kamomillaa joukkoon. Asiakas ei ollut aikaisemmin koskaan saanut allergistareaktiota, mutta tuosta liemestä iho riehaantui täysin ja ruusufinni paheni voimakkaasti. Koska omat kokemukseni ovat pelkästään negatiivisia kehoitan harkitsemaan tarkoin mitä iholleen laittaa.

Ruokaöljyt tukkivat ihoa

Erilaiset öljyt ovat nyt muodikkaita ravinnossa ja ruuanlaitossa, mutta ne eivät sovellu ihonhoitoon. Ihon tärkein tehtävä on suojata sisäelimiä ulkoapäin tulevilta aineilta eikä sade, merivesi tai muut sellaiset aineet läpäise ihoa. Kosmetiikan molekyylirakenne on tarpeeksi pieni, että se imeytyy ihoon, mutta mikään ruokaöljy ei voi imeytyä. Jotkut käyttävät kookosöljyä, tai oliiviöljyä iholla ja varsinkin rasvoittuvalla iholla ne rasvoittavat ihoa lisää. Esimerkiksi, jos oliiviöljy levitetään iholle se imee päivän mittaan kaiken lian itseensä. Hiki ja ihon itse erittämä tali ja kuolleet ihosolut sekoittuvat tuohon öljyyn ja ihohuokoset tukkiintuvat tuosta massasta. Oliiviöljy ei liukene veteen eikä sitä saa iholta pois kuin saippualla, tai Dermalogican Precleansella (64€). Yleensä se yritetään pestä saippualla joka taas kuivattaa ja kiristää ihoa. Kiristävälle iholle laitetaan lisää oliiviöljyä ja kierre jatkuu. Älkää ihmeessä lähtekö tähän vaan laittakaa iholle ainoastaan sille tarkoitettuja aineita. 

1 kommentti:

  1. Olen aivan järkyttynyt, kun kävin aamutuimaan lukemassa kosmetologien suljettua facebooksivua. Peräkkäin on useita kysymyksiä mitkä pitäisi olla itsestään selvyyksiä koulutetuille kosmetologeille. Tietysti on hyvä, että edes toisilta kysytään neuvoja, mutta miten voidaan tarvita neuvoja aivan perusasioissa.
    Tyypillisiä ihottumia ei tunnisteta, tehdään happohoitoja couperosaiholle ja ei osata hoitaa ihon rasvoittumista. En ymmärrä missä vaiheessa työmme on luisunut tähän, että juuri ne perustavat kauneushoitoloita joilla on lyhin koulutus.

    Inkeri

    VastaaPoista