tiistai 20. kesäkuuta 2017

Kosmetologin työnkuva on muuttunut liikaa

Maailma muuttuu jatkuvasti ja työt ja ammatit sen mukana. Itse olen aina halunnut olla omassa ammatissani kehityksen huipulla. Onneksi tunnen suurta työmotivaatiota ja innostusta omaan työhöni niin jaksan seurata jatkuvasti eteenpäin meneviä työtapoja.

Ihonhoitaja vai kynsi-ja ripsiliimaaja

Tiedän taas ärsyttäväni kollegoitani, mutta pieni pohdinta kosmetologin työn tämän hetken tilanteesta on paikallaan. Viimeisen kymmenenvuoden aikana moni kosmetologi on hukannut oman osaamisensa punaisen langan. Moni kosmetologi tekee päivän aikana kaikkea muuta paitsi kasvohoitoja jotka ovat kuitenkin kosmetologin perusosaamista. Varsinkin nuoremmat kosmetologit eivät enää keskity pitkäjänteiseen työhön asiakkaan ihon hoitamiseksi kuntoon. Noudatetaan vain muotivirtauksia ja tarjotaan toinen toistaan kummallisempia vippaskonsteja ja hoitomenetelmiä. Huolestuttavaa on sekin, että hoitomenetelmät ovat jo niin rajuja ettei turvallinen lopputulos ole ollenkaan varma. Hämmästelen sitäkin, että kosmetologien suljetuilla keskustelupalstoilla kysellään toisilta neuvoja asioista mitkä pitäisi olla itsestään selviä, jos on koulutettu kosmetologi. Ilmeisesti perusasioiden käytännön kokemusta ei synny, koska työ on pääasiassa teknistä kynsien ja ripsien liimaamista. 

Asiakasta vahingoittavia asioita ei pidä tehdä

Kosmetologin työnkuvaan on tullut viime vuosina monia asioita jotka voivat aiheuttaa asiakkaalle ongelmia. On erittäin huolestuttavaa ammattimme maineen takia, että asiakkaalle voi tulla vahinkoa tekemistämme muotijutuista. Viime viikolla luin gynekologien kannanoton erilaisista genitaalialueen "kauneuskäsittelyistä" mitä kosmetologit ovat alkaneet tekemään. Kyllä taas aivan pöyristyin, että jotkut hoitolat tarjoavat häpyhuulien vaalentamista ja timattikoristelua häpyyn. Eiköhän kosmetologin kannattaisi keskittyä enemmän yläpäähän, kuin alapäähän. Tuntuu todella pahalta, että lääkärit joutuvat meitä muistuttamaan ettemme vaaranna asiakkaiden terveyttä. Toinen äskettäin tullut uutuus, jonka järkevyyttä epäilen on nämä microblandingmenetelmällä tehdyt kestopigmentoinnit kulmiin. Tästä kulmien kestopigmennoinnista olen kirjoittanut jo aiemminkin, mutta microblandingmenetelmä on sen verran uusi ettei valituksia siitä ole ehtinyt tulla vielä julkisuuteen.

Maahantuojien markkinointiin ei aina kannata luottaa

Luulen, että moni kosmetologi joutuu tavallaan tehokkaiden myyntimiesten uhriksi. Alamme maahantuojayrityksien määrä on varmasti kolmenkertaistunut viimeisen kymmenenvuoden aikana. Myyntimenetelmät ovat agressiivisia ja kosmetologille luvataan helppoa rahaa, kun ostaa juuri heidän myymiä menetelmiä ja tuotteita. Tähän lankaan moni kiltti ja kokematon kauneushoitolan pitäjä menee. Ostettuaan kalliin perusvaraston jostain menetelmästä sitä on taloudellisten syiden takia pakko tehdä, vaikka itsekin epäilee työnsä järkevyyttä. Sitten, kun menetelmästä alkaa nousta suurempi kohu maahantuoja on jo käärinyt rahat ja kadonnut. Toivoisinkin, että oma ammattikuntani toimisi entistä harkitsevammin ettemme saisi lisää huonoa mainetta. Suurin osa kosmetologeista haluaa vilpittömästi toimia asiakkaan parhaaksi, mutta muutamien ylilyönnit mustamaalaa meitä kaikkia. 
Oma ohjeeni on aina ollut etten tee koskaan mitään sellaista joka voisi koitua asiakkaan vahingoksi nyt, tai myöhemmin. Tämän takia emme tee kynsiä, emmekä ripsiä ja kaikki muotivillitykset jätämme väliin ennen kuin ne on kunnolla testattu. Olen mielelläni avuksi toisille kosmetologeille, jos omasta pitkästä työkokemuksestani olisi huötyä muillekin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti