keskiviikko 2. elokuuta 2017

Alopecia ja kaljuuntuminen

Minusta tuntuu, että kaikki ihosairaudet ovat lisääntyneet viimeisen kymmenenvuoden aikana. Voihan olla etten aiemmin itse kiinnittänyt niihin huomiota eikä niitä ylipäätäänkään tunnettu kunnolla. Ihotaudeissa on vielä paljonkin niitä joiden syytä ei tunneta ja siksi hoitokeinot ovat vähäisiä. Stressi on aina pahentava asia kaikkiin sairauksiin, mutta erityisesti ihosairauksia se voi laukaista.

Alopecia

Alopecia on sairaus missä hiukset ja kaikki karvat lähtevät. Sitä on kolmea eri astetta riippuen karvojen lähdön laajuudesta. Joillakin lähtee silmäripset ja kulmakarvat joillakin ei. Alopecia on sairaus joka on mielestäni selvästi yleistynyt, tai sitten minulla käy muuten asiakkaina poikkeuksellisen paljon alopeciaihmisiä. En halua käyttää sanaa alopeciapotilas, koska tiedän asiakkaistani ettei ihminen ole potilas ilman hiuksia, vaan elää samaa elämää, kuin muutkin. Ensimmäinen alopecia-asiakas kävi minulla jo kahdeksankymmentäluvulla. Silloin en ollut sairaudesta kuullut ja etsin monet lääkärikirjat saadakseni siitä jotain tietoa. Lilli Suomalainen teki hyvää työtä, kun tuli julkisuuteen 90-luvulla ja kertoi tästä sairaudesta. Sitten siitä alkoi tulemaan lisää tietoa ja oma potilasyhdistyskin perustettiin. Minähän en kosmetologina alopecialle mitään voi, mutta voin antaa meikkausohjeita silloin, kun kulmat ja ripset ovat lähteneet. Suosittelisinkin, että alopeciaan sairastuneet kääntyisivät ammattilaisen puoleen, koska pienillä meikkineuvoilla ripsettömyyttä ei juuri kukaan huomaa.

Peruukki kasvohoidossa

Oikeastaan syy miksi tästä aiheesta kirjoitan on tuo peruukin käyttö. On aivan turha luulla, että minä pelästyisin, jos asiakas ottaa peruukin pois päästään. Tämä on kuitenkin yleensä syy miksi alopecia-asiakkaat empivät tuloaan kosmetologille. Sairauden alussa tulee ilmeisesti pelko, että asiaa ihmetellään ja siitä ei haluta kertoa, tai ainakin joillekin käy näin. Meillä käy paljon asiakkaita joilla on peruukki ja järkevintä on ottaa se pois hoidon ajaksi. Peruukki rasvoittuu hoidon aikana turhaa ja muutenkin tiellä hoitoa tehdessä. Monella asiakkaallani on peruukki käytössä siksi, että heillä on leikkausarpia päässä ja niihin kohtiin ei hiukset kasva. Arpia voi tulla aivohalvausleikkauksista, auto-onnettomuuksista ja monesta muusta vammasta. Syöpähoidot aiheuttaa lähes kaikille hiusten lähtöä ja heitäkin on paljon asiakkaissani.Usealla yli kahdeksankymppisellä on peruukki siksi, että omat hiukset on niin harvat. Marevan lääkitys aiheuttaa hiusten lähtöä ja se on tyypillinen lääkitys ikä-ihmisillä. Vakioasiakkat nappaavat peruukin pois samalla, kun puseron ja silmälasit. Sillä ei ole minulle mitään muuta merkitystä kuin haluaisin tietää mikä hiustenlähdön syy. Jos kyseessä on joku päänahan sairaus se voi vaikuttaa myös kasvojen iholle.

Bravehair huivit

Hämeenlinnalainen Satu Rautalahti on kehittänyt huivit millä voi kaljuutta peittää kivasti. Hän tekee huivin reunaan hiukset aivan kuin ne luonnollisesti tulisivat esiin huivin alta. Varsinkin teini-ikäisille tämä huivit on suuri pelastus, koska ne ovat tosi hyvän näköisiä. Hänellä on myynnissä myös erilaisia hattuja, myssyjä ja muita päähineitä missä on käytetty tätä samaa konstia. Idea on lähtenyt liikkeelle Satu Rautalahden omasta rintasyöpähoidon aiheuttamasta kaljuuntumisesta. Hän on voittanut hyvällä liikeidealla jo muutaman yrittäjäpalkinnon ja oli puhumassa yrityksestään myös Yrittäjänaispäivillä keväällä 2017. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti