Siirry pääsisältöön

Harrastajan sotapolku

Minulta on kysytty varmaan kymmeniä ellei satoja kertoja, miten olen päätynyt harrastamaan sota- ja poliittista historiaa. Vastaus on yksiselitteisesti etten tiedä. Luulen myös, että harva muukaan ihminen osaa selittää, miksi harrastaa juuri sitä mitä harrastaa. 


USA:n joukkoja Vietnamin sodassa 1969.


Lapsuuteni sotakokemukset

Yksi vahvimpia muistikuvia lapsuudestani on nämä sotaan liittyvät kokemukset. Voin sanoa päivälleen, milloin kiinnostukseni alkoi. Se oli 20.8.1968, kun Varsovan liiton joukot miehittivät Prahan ja kukistivat Prahan kevääksi kutsutun demokratialiikkeen. Olin silloin seitsemänvuotias.
Kuulin silloin autenttisena tuon Prahan toimittajan Lieko Zachovalován radiolähetyksen, joka katkaistiin, kun Neuvostoliiton joukot miehittivät radioaseman. Tätä uutispätkää on moneen kertaan esitetty eri dokumenttiohjelmissa. Muistan aina Liekon hätäisen äänen ja sen, kun hän karjui saksaksi, että pitäkää linja auki. Sitten ääni häipyi ja kuului vain radioaaltojen ujellusta. Isovanhempani kiersivät radionappuloita, jos jotain vielä kuuluisi, mutta kyllä se vapauden ääni silloin vaikeni. Näin selvästi, että sodan kokeneet 1915 syntyneet isovanhempani olivat hyvin huolissaan. Suuri pelon aihe oli nuo Varsovan liiton joukot, joita johti Neuvostoliitto. 
Tähän väliin pitää sanoa, ettei itäisen naapurimme tavat ole puolessa vuosisadassa miksikään muuttuneet. Silloinkin Neuvostoliitto marssi röyhkeästi Tšekkoslovakian rajan ylitse ja miehitti yhdessä päivässä tärkeimmät toiminnat. He vangitsivat silloiset oppositiopolitiikot ja nostivat valtaan omat miehensä. Silloinkin sotilaina oli varusmiehiä, jotka eivät edes tieneet, missä maassa olivat. 
Lapsen mielikuvituksella luulin Varsovan liittoa joksikin hevoslaumaksi ja ehkä se pisti minut kiinnostumaan asiasta.
Luulen, että koko oma ikäluokkani on kyllästetty sotauutisilla, koska 1960-luvulla joka päivä tuli tuutin täydeltä Vietnamin sotaa. Se oli ensimmäinen tv-sota ja itse en muista aikaa, etteikö televisiota olisi ollut. Silloin ei kukaan puhunut lasten traumatisoitumisista, vaan kaikki katsotiin, mitä töllöstä tuli. Siinä tuli käytyä joka päivä läpi Vietnamin sodan tilanne, joka ei ole unohtunut vieläkään. 
Seuraavaksi muistan, miten kotonani seurattiin Chilen vallankaappausta ja Salvador Allenden murhaa 1970-luvun alussa. Tätä sotaa seurasin enää sivukorvalla, koska olin oppinut lukemaan ja sittenhän minulle aukesi koko sotaisa maailma.


Aku Ankasta kaikki alkoi

Aku Ankka oli ensimmäinen sotahistoriateos, mistä kiinnostuin. Siinä kerrotiin intiaaneista ja pikku Hiawathasta, joka asui Amerikassa. Nämä intiaanisodat ja Amerikan valloitus oli ensimmäinen sota, johon perehdyin kunnolla ja olin noin 8-9 vuoden ikäinen. 
Siitä siirryin Amerikan itsenäistymiseen ja sisällissotaan. Tuossa Amerikka-aiheessa viihdyin pitkään ja muistaakseni luin Tuulen viemää vielä 13-vuotiaanakin. Sen jälkeen olin jo valveutuneempi ja seurasin Chilen, Argentiinan ja Kreikan sotilasjunttaa. Jossain välissä 70-luvulla Kypros jaettiin kahtia ja Espanjassa kuoli Franco ja Kreikka alkoi demokratisoitua.
Tosin siinä vaiheessa alle parikymppisenä Eurooppa ei minua juurikaan kiinnostanut, eikä maailmansodat. Kosmetologikouluun mennessäni harrastukseni kohde oli Vietnam, Korean sota ja Kamputsea (Kambodža). Tässä Kamputsean kohdalla ja Pol Potin hallintokaudella aktivoiduin ja aloin ottaa ääneen kantaa maailman tapahtumiin. Kamputsean kansanmurha oli ensimmäinen kansanmurha, josta kiinnostuin ja joka oli siitä kamala, että se tapahtui koko sen aikaisen maailman silmien edessä, eikä kukaan tehnyt mitään. Siitä lähti suuntautumiseni kansanmurhiin, mitä voi sanoa erikoisalakseni. 
Siinä vaiheessa, kun pääsin jo matkustamaan, kävin läpi Lähi-idän menneisyyttä ja matkustin 1980-luvun puolivälissä mm. Jordaniassa, Egyptissä, Syyriassa, Tunisiassa. Siitä oli luontevaa jatkaa Israeliin ja siitä oli jo lyhyt matka juutalaisten kansanmurhaan. 
Olin varmaankin yli kolmekymppinen, kun aloin siirtymään Eurooppaan ja toiseen sekä ensimmäiseen maailmansotaan. Nimenomaan tässä järjestyksessä, koska kävin läpi ensin toisen maailmansodan ja sitten vasta perehdyin sen syihin ja ensimmäiseen maailmansotaan. Vasta yli nelikymppisenä päädyin Suomen talvi- ja jatkosotaan ja nekin väärässä järjestyksessä eli ensin jatkosota ja sitten vasta talvisota. 
Tähän kuusikymppiseen mennessä olen käynyt läpi aika perusteellisesti nämä maailmansodat ja lukemattomat pikkunahinat siinä sivussa. 
Kansanmurhista armenialaisten ja inkeriläisten kansanmurhat ovat vieneet paljon aikaani. Neuvostoliittoon ja itäblokin maiden poliittiseen historiaan olen erityisen tykästynyt ja nämä itäisen Euroopan kansannousut ovat innoittaneet moneen sotahistoriareisuun. Joku voisi kysellä, mitä on vielä jäljellä? Jäljellä on vielä tosi iso pala pureskeltavaksi eli Afrikan sisällissodat, itsenäistymissodat ja kolonialismi. Siinä sitten taitaa loppuelämä mennäkin. :)






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vietnamin sodan syyt ja seuraukset

Suurin osa länsimaisista ihmisistä ei tiedä Vietnamista, kuin sodan ja sen tapahtumia ja syitä ei juuri kukaan muista. Tässä lyhet versio Vietnamin sodasta. Vietnam oli 1850-luvulta lähtien Ranskan siirtomaa, niin kuin naapurimaatkin Laos ja Kamputsea. Nämä kolme maata muodosti Ranskan Indokiinan lähes sadanvuoden ajan. Toisessa maailmansodassa Japani miehitti nämä maat ja oli erittäin julma miehittäjä. Toisen maailmansodan loputtua Ranskan tarkoitus oli ottaa siirtomaansa takaisin, mutta Pohjois-Vietnamista lähtöisin oleva Ho Chi Minh oli koonnut taakseen vahvan itsenäisyysliikkeen. Ho Chi Minh oli kommunisti ja kerron myöhemmissä kirjoituksissani hänestä enemmän. Ho Chi Minhin johdolla Vietkong sissit eli vietnamilaiset kommunistit sotivat Ranskaa vastaan. Kansainvälinen yhteisö päätti Geneven sopimuksessa 1954, että Vietnam jaetaan Etelä-ja Pohjois-Vietnamiin. Etelä-Vietnam lupasi järjestää vapaat vaalit, mutta sitä ei tehty. He tiesivät, että kansa olisi suistanut vallasta s...

Mustelmat kasvojen alueella

Tänä talvena on ollut harvinaisen paljon asiakkaita joilla on ollut tuoreita mustelmia, tai jo parantuneita mustelmia kasvojen alueella. Kaatumiset ovat yleisin syy mustelmiin ja valitettavan usein niissä tapauksissa on myös raapamia ja verijälkiä jotka paranevat todella hitaasti. Toinen yleinen mustelmien aiheuttaja on suun ja hampaiden kirurgia. Kasvoille syntyy mustelmia helposti Hyvinkin pienikin paine saattaa aiheuttaa kasvoille mustelmia, koska iho on ohuempi ja läpikuultavampi kuin vartalolla. Mustelmat leviää aina alaspäin ja esimerkiksi otsan kolautus voi seuraavana päivänä näkyä mustana silmänä. Mustelmien parantuminen kestää muutamasta päivästä yli pariin viikkoon riippuen siitä miten kova kolaus on ollut ja miten paljon verta on purkautunut verisuonten ympärille. Ihon verenkierto poistaa hiljalleen purkautunutta verta normaalin kuona-aineiden poiston yhteydessä. Jokainenhan tietää, että mustelmien väri muuttuu päivä päivältä sen vanhetessa. Usein asiakkaat kysyvät voi...

Mitä tarkoittaa ammattinimike Sky-kosmetologi?

Olen hyvin tottunut siihen, että ihmiset sekoittavat sanan Sky ja sky toisiinsa. Moni ääntää Sky-kosmetologin skaikosmetologiksi englannin kielisen taivas sanan mukaan. Minkään taivaan kanssa nimike ei ole tekemisissä, vaan tulee sanasta Suomen kosmetologien yhdistys. Sky-kosmetologi tarkoittaa sitä, että me kuulumme Suomen kosmetologien yhdistykseen. Siihen ei voi kuulua ellei ole suorittanut kosmetologitutkintoa, tai saanut pitkää opetushallituksen hyväksymää koulutusta. Me vanhemman polven kosmetologit, niin kuin minäkin saimme liittyä Suomen kosmetologien yhdistykseen, kun meillä oli päästötodistus ammattikoulusta. Nykyään suoritetaan tutkinto koulutuksen lopuksi ja kun sen läpäisee voi liittyä Suomen kosmetologien yhdistykseen. Tämä Sky-kosmetologi nimitys on ainoa ammattitaidon tae mitä kosmetologeilla on. Sitä valvoo Suomen kosmetologien yhdistys ja periaatteessa sitä ei voi käyttää ellei ole tutkintoa suorittanut. Kosmetologien ammattikunta on kuitenkin " villilänsi...