tiistai 3. syyskuuta 2013

Meikkiväreissä ei ajatella suomalaisia

Nyt, kun olen enemmän pohtinut meikkivärejä hoksasin senkin ettei niitä mitenkään ole suunniteltu meidän värityksiin ja olosuhteisiin. Ihan samalla tavalla, kun joudun soveltamaan ihonhoitotuotteet Suomen ilmastoon ja suomalaisten tarpeisiin, joudun pohtimaan meikkivärit. Yksi ainoa kosmetiikkasarja nojaa brändillään suomalaisuuteen, mutta heidänkin tuotteissaan laatu on valitettavan heikko. Tuotteet myös ostetaan maailmankaupasta ja pakataan suomalaiseen kuosiin. Huulipunat ostetaan metrin pötköissä ja siitä ne pilkotaan pakkauksiinsa. Joku muu sarja on ostanut ihan saman värin, mutta antanut sille toisen nimen ja omanlaisensa pakkauksen.

Youngbloodin kaltainen, hyvin korkeatasoinen meikkisarja tehdään alusta loppuun saakka omassa tehtaassa. Youngbloodillakaan ei ole mitään hajua sellaisesta pienestä maasta, kuin Suomi. Suomalaiset kuluttajat ovat  meikkiostajana niin marginaaliryhmää ettei mikään meikki-tai kosmetiikkasarja ajattele meidän oloja. Toisaalta taas meidän ilmasto ja poikkeuksellisen vaalea ihonväri tekee suuria haasteita meikkien laatuun ja väriin. Suurin osa Suomessa myydyistä tuotteista on joko ranskalaisia, tai amerikkalaisia. Eurooppalaiset tuotteet on pääsääntöisesti tehty tummille ranskalaisille, tai italialaisille naisille. Harvassa Euroopan maassa on samaa kylmää, lumesta heijastuvaa voimakasta valoa, joka muuttaa meikkivärit helposti sinertäviksi. Meillä on kuitenkin useita kuukausia vuodesta, että saman meikin pitää sopia kirkkaaseen, kylmään ulkoilman valoon ja kovaan sisätilojen loisteputkivaloon. Illalla vielä saman meikin pitäisi toimia tyylikkäästi, vaikka ravintolaillan hämäryydessä. Haasteet on kovat ja lukuisat. Pohjoismaatkaan yhdessä ei ole tarpeeksi suuri ostajakunta, että heidät kannattaisi huomioida.

Tästä seuraa se, että suomalaisella kosmetiikan myyjällä on todella suuri vastuu. Siitä tarjonnasta mitä kosmetologillekin myydään pitäisi etsiä juuri ne värit mitkä sopisivat suomalaisille. Tämä on
kuitenkin hyvin harvinaista, että sisäänostajalla olisi mahdollisuus valita ostamiaan värejä. Yhdeksänkymmentäprosenttia meikkisarjoista toimii siten, että tuotteet myydään kiinteissä kokoelmissa. Ostaessaan syksyn uusia värejä joutuu yleensä ostamaan valmiin paketin missä on esimerkiksi viisi huulipunaan, kuusi luomiväriä, kymmenen kajalkynää, tai seitsemän poskipunaan. Yleensä näistä paketeista on puolet väreistä täysin suomalaiselle naiselle sopimattomia. Myyjän on kuitenkin myytävä ne kaikki värit saadakseen tuotteille katteen ja itselle palkkaa. Silloin on pakko mennä siitä, mistä aita on matalin ja houkuteltava asiakas ostamaan nekin värit mitkä ei yleensä mene kaupaksi. Tietysti suurin osa meikkimyyjistä ja kosmetologeista haluaisi palvella asiakasta mahdollisimman hyvin, mutta taloustilanteen takia kaikki sisäänostettu tavara on myytävä.

Oma firmani toimii tässä kohtaa ihan erilailla ja se johtuu pitkästä kokemuksestani ja suurista ostomääristä. Minä en enää suostu, että maahantuoja sanelisi minulle mitä minun pitää ostaa. Olen Youngbloodin suurimpia myyjiä Suomessa, taidan olla jo suurin nykyään ja se antaa minulle ihan toisen neuvotteluaseman. Youngblood on myös meikkisarja, joka tekee aikuiselle naiselle tarkoitettuja tyylikkäitä meikkejä. Youngbloodilla ei tule erikseen syksyn ja kevään muotimeikkiarsenaalia, vaan muotivärit valitaan jo olemassa olevasta perusvärikartasta. Yleensä syksyyn ja kevääseen tulee, vaan ihan muutama uusi väri ja ne eivät koskaan ole räikeintä pintamuotia. Meillä ei ole myynnissä Youngbloodin koko värivalikoimaa, vaan olen raakannut siitä pois kaikki ne, jotka ei suomalaiseen tyyliin sovi.

Ranskassa ja Italiassa eniten myyty huulipuna on puhdas, kirkas punainen, joka näyttää oikein hyvältä mustahiuksisella ja tumma ihoisella naisella. Tosi harva suomalainen nainen käyttää talven arkimeikissä selkeää, kirkkaan punaista. Aika harvan tyyliin ja väritykseen se sopii. Pitkästä kokemuksesta sisäänostajana on paljon hyötyä asiakkaillekin, koska meillä ei ole edes myytävänä erikoisuutta hakevia pintamuotisävyjä. Meikkivalikoima on rajoitettu ja on helpompaa hallita viidentoista eri huulipunavärin käyttäytyminen erityyppisillä naisilla, kun jos värejä olisi viisikymmentä. Meillä ei myöskään meikit seiso kuukausitolkulla, vaan ne lähtee kiertoon muutamasa viikossa

7 kommenttia:

  1. Itselleni suurin haaste on aina ollut tarpeeksi vaalean meikkipohjan löytäminen. Olen poikkeuksellisen kalpea eikä ammattilaissarjoillakaan yleensä ole tarpeeksi lumikkia sävyä minulle. Tätä ongelmaa mineraalit ovatkin helpottaneet paljon!

    Rakastan värikkäitä meikkejä ja monista hyvistä luomiväripaleteista löytyy ihania räikeitä sävyjä. Kuitenkin huomaan vuodesta toiseen saman kuvion toistuvan: käytän vain niitä turvallisiksi havaitsemiani maanläheisiä sävyjä. Siksi olenkin ajatellut, että ehkä kannattaisi kokonaan siirtyä yksittäisten luomivärinappien ostoon. Onneksi puuterimaiset meikit eivät ole helpoiten pilaantuvia, eli jos joskus rohkaistun käyttämään enemmän värejä on minulla ainakin valikoimaa olemassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on yksi asia mikä nousee esiin näissä ulkomaalaisissa meikeissä. Meikkivoidetta ei tehdä tarpeeksi vaaleana suomalaisen iholle. YB:llä vaalein sävy on Ivory ja se toimii ihan kaikilla vaaleaihoisilla.
      Melkein aina luomiväripaletista joku väri loppuu, yleensä vaalein ja joku jää ihan käyttämättä. Yksittäiset värit on yksi vaihtoehto ettei tule näitä käyttämättömiä värejä. Tosin paletissa on se hyvä puoli, että sen värit takuulla sopii toisiinsa ja yhtä palettia on helpompi pitää mukana, kuin montaa pientä purkkia.

      Inkeri

      Poista
  2. Ulrika13:09

    Hyvä, kun kerroit, olenkin aina miettinyt miksi niin outoja värejä edes meillä myydään. Tästä siis pitää vetää se johtopäätös, että kannattaa ostaa pienestä yksityisestä yrityksestä, joka panostaa ammattiosaamiseen.

    Ulla

    VastaaPoista
  3. Anonyymi13:33

    Olenkin usein ihmetellyt, miksi kosmetiikkaosastojen alekoreissa on aivan uskomattoman outoja sävyjä. Nyt ymmärrän. Outo on lievä ilmaisu, useimmat väreistä ovat aivan kauheita, "kovia".

    Nettikaupastasikin on todella vaikea valita sopivaa huulipunaa vaikka nimen vieressä onkin - kiitos siitä - hyvä kuvaus sävyn luonteesta. Olen käyttänyt koko kesän Coral Beach -huulipunasävyä ja olen pitänyt siitä. Rusketuksen katoamisen myötä korallinen sävy alkaa nyt kuitenkin jo tuntua liian näyttävältä ja ikäänkuin irralliselta.
    Huuleni ja ihoni ovat sinisyyteen taipuvaisia ja käsittelemättöminä hiukseni ovat "maantienväriset" eli tummanharmaat ja pidän viileämmistä sävyistä. Olisiko Roserwater vai Just Pink? Molemmat mattapintaisia, viileitä ja "varma valinta hillittyyn päivämeikkiin".

    Kynsilakoissa on sama kurja tilanne. Kasvimaa- ja sienikauden jälkeen kynnet eivät ole priimakunnossa. väritön lakka suojaa, mutta ei peitä ja kirkkaat värit vain korostavat kynsien huonoa tilaa.

    Aikuinen nainen 59 v

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nettikaupsta on vaikea valita meikkejä, koska ei väri näy kuvassa oikein. Siksi olen yrittänyt kuvailla sävyä mahdollisimman hyvin ja jotkut värit ovat aina turvallisia "varmoja valintoja".
      Just Pink on varmempi vaihtoehto, jos huulesi menee helposti siniseen. Rosewater on voimakkaampi väri, väriasteeltaan samaa voimakkuutta, kuin Coral Beachkin on. Just Pinki on hyvin neutraali vanharoosa.

      Inkeri

      Poista
  4. Anonyymi17:58

    Olen monesti moittinut itseäni siitä, etten osta muotimeikkejä ja pitäydyn vain totutuissa väreissä. Kauhistelen näitä muotimeikkien värityksiä ja ihmettelen kuka niitä osaa käyttää. Tämä juttu helpotti paljon, nyt ymmärrän ettei niitä toisetkaan Suomessa käytä. Moninainen on tuo kauppiaan maailma ja jokaisella alalla omat juttunsa.
    Olen muutamia Youngbloodin meikkejä teiltä ostanut ja ollut niihin hyvin tyytyväinen. Varmaan ainoat huulipunat jotka on tullut käytettyä loppuun asta. Jauhemeikki on ihan loistojuttu ja siitä en enää luovu ja samoin noiden huulipunien ja huulikiiltojen laatu ja värit ovat hurmaavia.

    VastaaPoista
  5. Hyvä, että olet ollut tyytyväinen. Saan usein kuulla asiakkailta kehuja hyvin toimivista värivalinnoista eli kyllä YB:ltä löytyy hyviä värejä suomalaisen naisen väritykseen ja tyyliin.

    Inkeri

    VastaaPoista