lauantai 30. tammikuuta 2016

Vietnamin sodan syyt ja seuraukset

Suurin osa länsimaisista ihmisistä ei tiedä Vietnamista, kuin sodan ja sen tapahtumia ja syitä ei juuri kukaan muista. Tässä lyhet versio Vietnamin sodasta.


Vietnam oli 1850-luvulta lähtien Ranskan siirtomaa, niin kuin naapurimaatkin Laos ja Kamputsea. Nämä kolme maata muodosti Ranskan Indokiinan lähes sadanvuoden ajan. Toisessa maailmansodassa Japani miehitti nämä maat ja oli erittäin julma miehittäjä. Toisen maailmansodan loputtua Ranskan tarkoitus oli ottaa siirtomaansa takaisin, mutta Pohjois-Vietnamista lähtöisin oleva Ho Chi Minh oli koonnut taakseen vahvan itsenäisyysliikkeen. Ho Chi Minh oli kommunisti ja kerron myöhemmissä kirjoituksissani hänestä enemmän. Ho Chi Minhin johdolla Vietkong sissit eli vietnamilaiset kommunistit sotivat Ranskaa vastaan.


Kansainvälinen yhteisö päätti Geneven sopimuksessa 1954, että Vietnam jaetaan Etelä-ja Pohjois-Vietnamiin. Etelä-Vietnam lupasi järjestää vapaat vaalit, mutta sitä ei tehty. He tiesivät, että kansa olisi suistanut vallasta sen hetkisen johdon. Etelä-Vietnamissa oppositioliike alkoi tekemään hyökkäyksiä valtaapitäviä vastaan ja Pohjois-Vietnam tuki tätä oppositiota. Etelä-Vietnam alkoi saamaan tukea Amerikasta ensin aseina ja sotilasasiantuntijoina. Samoin Pohjois-Vietnamia tuettiin Neuvostoliitosta ja Kiinasta. Amerikkalaiset liittyivät sotaan ilmapommituksilla ja sissitoiminnalla jo 1950-luvun lopulla. Vuonna 1963 ensimmäiset Amerikan maajoukot liittyi sotaan.

Vuonna 1967 maassa oli jo yli puolimiljoonaa jenkkiä. Siinä vaiheessa CIA oli jo tutkimuksissaan sitä mieltä ettei jenkit voi voittaa sota. Koko kuusikymmentäluvun amerikkalaiset ja eurooppalaiset osoittivat mieltään rauhan puolesta. Vuosikausia oli suuria mielenosoituksia, niin Suomessakin ja Valkoisen talon edessä Amerikassa. Koko tavallinen kansa oli yhdessä rauhanliikkeessä. Se alkoi vaikuttamaan poliittisiin päättäjiin Amerikassa ja vuonna 1973 amerikkalaiset poistuivat Vietnamista.


Vietnam yhdistyi vuonna 1975 ja siitä tuli kommunistinen yksipuoluevaltio, mutta markkinatalous otettiin käyttöön 1985. Vietnamin sodassa kuoli 60,000 amerikkalaista ja haavoittui noin 300.000. Vietnamilaisten tappiot oli paljon pahemmat ja noin miljoona sotilasta haavoittui, tai kuoli. Siviileitä kuoli noin kolme miljoonaa ja suurin osa heistä oli Pohjois-Vietnamilaisia.

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Sodassa taisi tapahtua paljon naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja jopa kiduttamista?

    VastaaPoista
  2. Kyllähän yleensä sota kohdistuu myös naisiin ja lapsiin. Amerikan pommitukset oli sen verran laajamittaisia, että siiviliväestö kärsi niistä eniten. Numerotietojen perusteella Saigonissa oli noin 200,000 prostituoitua jenkkien lähtiessä pois. Orpolapsia oli lähes miljoona ja amerikkalaiset adoptoi 90,000 orpoa. Vasta nyt 2000-luvulla Amerikka on osallistunut kasvimyrkkyjen aiheuttamien ongelmien hoitoon. Lähinnä lääketieteessä he ovat tutkineet kasvimyrkkyjen aiheuttamia sikiövaurioita.

    Kyllä minulle tuli monta kertaa mieleeni kadulla, kun näin yli viisikymppisiä, että mitenkähän kamalia kokemuksia nuokin ihmiset ovat kohdanneet. Olisi ollut tosi mielenkiintoista kuulla tavallisen kansan kertomuksia sodasta, mutta se ei ollut mahdollista, koska tosi harva puhui englantia.

    Inkeri

    VastaaPoista