lauantai 9. marraskuuta 2024

Iho ja terveys

 Vieläkin osa ihmisiä on siinä uskossa, että ihokin voi hyvin, kun heillä on terveelliset ruokailutottumukset ja runsaasti liikuntaa. Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa, koska iho ei voi hyvin ilman jatkuvaa hyvää ihonhoitoa.



Huonon ravinnon vaikutukset ihoon

Olen niin moneen kertaan työvuosinani nähnyt, ettei ihmisen terveys tai sairaus näy ihosta, joten puhun kokemuksesta. On turha miettiä mitään ruokavaliota, joka pitäisi ihon kunnossa, jos puhdistus ja kosteutus unohdetaan kokonaan. Tietysti olisi helppoa, jos voisi vaan heittää suuhunsa pari vitamiinipilleriä, jotka hoitavat ihonkin, mutta näin se ei mene. 

Sota-ajan kirjallisuudessa ja tutkimuksissa on ihan oikeata tietoakin, miten ruokapula ja huono ravinto vaikuttaa ihoon. Ghetoissa juutalaiset lääkärit kirjasivat hyvin tarkkaan sen mitä ihmisille tapahtui, kun ravinto alkoi vähetä. Nälkiintyminen tekee anemian ja se näkyy ihon kalpeutena ja tummina silmänympäryksinä. Saastunut ruoka voi aiheuttaa maksa-tai sappitulehduksia, ja ne tekevät ihosta ja silmänvalkuaisista keltaisia. 

Erilaiset tarttuvat ihotaudit tietysti levisivät tiukkaan ahdetuissa ghetoissa, mutta se ei kerro ravinnosta. Syyhy, kirppujen ja täyden puremat aiheuttivat paljon iho-ongelmia ja ne tulee iholle ulkoa päin. Kuitenkin siihen terveydentila vaikuttaa, että erilaiset nirhamat ja raapimisjäljet tulehtuvat helposti, kun ihon vastustuskyky pettää. Keskitysleireillä ja ghetoissa paiseet ja tulehdukset olivat lähes jokaisen vaivana. Muuten ei ole nähtävissä mitään yhteyttä ravinnon ja ihon välillä. Mikään tieteellinen tutkimus ei osoita, että rasvainen ruoka aiheuttaisi ihon rasvoittumista. 


Vakavasti sairaalla ihmisellä voi olla terve ja hyvinvoiva iho

Oma kokemukseni on, että asiakas voi olla hyvin vakavasti sairas, eikä se näy ihossa mitenkään. Näen tätä ihan jatkuvasti työssäni, että asiakkaalla saattaa olla menossa sytostaatit ja muut syöpähoidot ja iho voi niistä huolimatta hyvin. 

Hormonaalisissa syövissä kuten rintasyövässä potilas joutuu syömään antiestrogeenilääkityksen ja elimistön estrogeenitaso nollaantuu parissa viikossa. Tämä näkyy ihon kuivuutena, herkkyytenä ja ohentumisena. 

Sitten on olemassa sairauksia, mitkä vaikuttavat myös ihoon, kuten esimerkiksi reumataudit ja kilpirauhasen toimintahäiriöt. Reumataudeista Sjögrenin syndrooma näkyy eniten ihossa, ja sen myötä iho kuivuu ja ohenee. Samoin kilpirauhasen toimintahäiriöt saattavat kuivattaa ja ohentaa ihoa ja usein ohentumiseen liittyy myös ihon punoittelu. 

Monet lääkeaineet vaikuttavat ihoon


Monet lääkeaineet vaikuttavat ihoon ja ikävin lääkkeiden sivuvaikutus on ihottuma, kutina ja kirvely. Jotkut lääkkeet herkistävät ihon uv-säteilylle ja jo pienikin määrä aurinkoa saattaa aiheuttaa palovamman. Usein myös lääkeallergiat ilmenee turvotuksena ja kutisevana ihottumana. Joidenkin verenpainelääkkeiden sivuvaikutus on ihon kuumottelu, punakkuus ja kuiva kireyden tunne. Näiden kohdalla kannattaa miettiä pitääkö sivuvaikutusta sietää vai olisiko syytä vaihtaa lääkettä.

Mukavaa päivää,

Kosmetologisi, Inkeri



⭐️ Ps. Muista osallistua arvontaan! Seuraa ja kommentoi hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron etukoodi verkkokauppaan, joka arvotaan viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 5.-11.11.2024

Facebook ja Instagram eivät ole mukana arvonnassa.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti