perjantai 7. helmikuuta 2025

Uutta tietoa Valo Nihtilän vaiheista

 Kävin viime viikolla Museo Militariassa kuuntelemassa sotahistorian professori Mikko Karjalaisen esitelmää Valo Nihtilästä ja sain paljon uutta tietoa hänen vaiheistaan, ja oli kiva kuunnella pitkästä aikaa asiantuntijan esitelmää. 


Suomi eli veitsen terällä 1944-49

Tuosta esitelmätilaisuudesta jäi minulle tosi hyvä mieli ja innostunut olo, kun pitkästä aikaa pääsin harrastukseni pariin. Nyt päätin, että yritän useimmin päästä kuuntelemaan näitä sotahistoriaesitelmiä. Yleensä merkitsen Militarian luennot ajanvarauskirjaani, mutta otan siihen kuitenkin asiakkaan, kun ilta-ajat ovat niin täynnä. Päätin, että tulevaisuudessa pidän tiukemmin kiinni näistä harrastuksistani, kun saan niistä niin paljon intoa ja energiaa.

Kyllä tuo kuulijakunta Militariassa on aika yhdestä puusta veistettyä ja koen edelleenkin olevani poikkeus kuulijakunnassa. Paikalla oli ihmeen paljon väkeä, eli varmaankin yli sata kuulijaa ja itseni lisäksi huomasin kaksi naista. Kaikki muut oli yli viisikymppisiä miehiä ja suurin osa lähempänä seitsemääkymppiä. Ihmettelin ettei joukkoon mahtunut yhtään nuorempaa miestä.
 
Esityksessä tuli ilmi muutama uusi asia, mitkä kertovat karua kieltä Suomen tilanteesta 40-luvun lopulla. Valo Nihtilä oli vankilassa asekätkentään syyllisenä ja vapautui 1940-luvun lopussa. Hän lähti muutamaksi vuodeksi Ranskaan työhön Vakuutusyhtiö Fennian Ranskan konttoriin. Olen tähän asti luullut, että hänen oli vaikea työllistyä vankilan jälkeen Suomessa, ja siksi hänelle järjestyi pesti Ranskaan. 

Nyt esitelmästä selvisi, että Suomeen suunniteltiin salassa pakolaishallitusta, jos Neuvostoliiton miehitys olisi toteutunut. Valo Nihtilä olisi ollut tuon pakolaishallituksen puolustusministeri ja tavallaan hän oli jo valmiina Suomen ulkopuolella odottamassa, jos miehitys tapahtuisi. Hän palasi Suomeen vasta 1953, kun Stalin kuoli. 

Tämä oli suorastaan järkyttävää tietoa minulle, kun olen niin paljon pohtinut näitä sodan jälkeisiä vuosia. Olen mukana Suomen Yrittäjänaisten historiatyöryhmässä, mikä suunnittelee historiikkia yrittäjänaisten toiminnasta ja liittohan perustettiin ”vaaran vuosina” 1947. 
Tämän työryhmän myötä haen koko ajan tietoa näistä sodan jälkeisestä vuosista ja kylmän sodan ajoista. 


Isänmaan puolesta

Valo Nihtilä oli mitä suurimmassa määrin ihminen, joka uhrasi elämänsä isänmaan eli Suomen puolesta. Siksi tuntuu pahalta, että hyvin harva on koskaan kuullutkaan koko miehestä. Valo Nihtilä oli 1920-30-luvulla maanpuolustuskorkeakoulun sotataktiikan kouluttaja ja häntä arvosti koko upseerikunta. 

Talvi-ja jatkosodan hän oli Mikkelin päämajassa, mistä Mannerheim heitti hänet rintamalinjoille, joissa oli ongelmia. Voisi sanoa hänen olleen Mannerheimin ”oikea käsi” rintamasuunnitelmissa, koska Nihtilä selvitti suoraan Mannerheimille käyntejään etulinjassa. 

Kysyin tuolta apulaisprofessori Mikko Karjalaiselta, onko mitään uutta tietoa siitä, tiesikö Mannerheim, että asekätkentää tehtiin. Uutta tietoa ei ole, mutta Karjalaisen mielestäkin olisi erikoista, ellei Mannerheim olisi tiennyt. Olen itse vahvasti samaa mieltä, että kyllä Mannerheim tiesi, mutta häntä ei haluttu sekoittaa asiaan. Valo Nihtilä ja moni muu istui vankilassa kärsimässä rangaistusta, ja he kaikki kielsivät, ettei Mannerheim asiasta tiennyt. 

Valo Nihtilä menetti sotilasarvonsa ja eläke-etunsa ja vietti vuosia vankilassa Suomen eteen tehdyn teon takia. Myöhempinäkään vuosina hän ei saanut sotilasarvoaan takaisin, mikä kertoo siitä pelosta mitä Neuvostoliittoa kohtaan tunnettiin. 

Kosmetologisi Inkeri



⭐️ Ps. Muista osallistua arvontaan! Seuraa ja kommentoi hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron etukoodi verkkokauppaan, joka arvotaan viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 4.2.-
10.2.2025.

Facebook ja Instagram eivät ole mukana arvonnassa.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

1 kommentti:

  1. Anonyymi07:53

    No tuo näkemys Valo Nihtilän Ranskaan sijoittumisesta oli kyllä uusi ja mielenkiintoinen.

    Leena

    VastaaPoista