maanantai 9. huhtikuuta 2012

Rakennetut rinnat

En vielä ihan kokonaan lukenut tuota Anna Bäsen kirjaa kauneuskirurgiasta, mutta olen jo loppusuoralla. Eniten kirjassa kerrottiin rintojen suurennus- tai pienennysleikkauksista. Mikä onkin tarpeellista, koska rintojen suurennus on kaikista yleisin kauneuskirurginen toimenpide. Kirjahan on ruotsalainen ja tilastot siinä kertoo Ruotsista, mutta aika samankaltaisia ne ovat Suomessakin. Ruotsissa tehdään noin 10,000 rintojen suurennusleikkausta vuodessa. Rintojen koko on vuosien varrella lisääntynyt huimasti, vuonna 1980 rintaimplantin koko keskimäärin oli 125ml ja nykyään se on noin 325ml.

Rintojen suurennuksissa käy helposti niin, että nälkä kasvaa syödessä. Ensin otetaan pienemmät implantit, mutta pian halutaan uusi leikkaus ja suuremmat implantit. Minun korvissani ei kuulosta kovin normaalilta, että suurin osa leikatuista tarvitsee F,G, ja H koon rintaliivit. Minä itse olen ollut aina pieneen kokooni nähden iso rintainen ja vielä 15 vuotta sitten oli vaikea löytää kauniita DD tai E kupin rintaliivejä. Nyt ymmärrän miksi niitä nykyään saa helpommin, niitähän pitää tehdä näitä suurennettuja rintoja varten.

Yleensä rintojen suurennuksen haluaa nuori nainen, eikä ole enää pelkkä vitsi saada ylioppilaslahjaksi uudet rinnat, tai uusi nenä. Pidän kuitenkin aika uhkarohkeana laittaa implantit ja vielä joskus hankkia lapsia ja imettää. Myöskään kenelläkään ei ole kokemusta siitä mitä tapahtuu, kun implantit on paikallaan 30-50 vuotta.

Itse olen ainoastaan nähnyt niitä rintaleikkausien vaiheita, jotka on tehty syöpäleikkauksen jälkiä korjaamaan. Pidän ehdottoman tärkeänä, että syövän takia poistetun rinnan tilalle tehdään uusi. Minulla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus naisista joilta on poistettu rinta syövän vuoksi. Aikaisemmin sitä ei korjattu ja ihminen jäi toispuoleiseksi. Korjausleikkausta pidettiin, vain ulkonäkökysymyksen. Näin se ei todellakaan ole, naisen ylävartalon liikehdintä muuttuu niin paljon, kun rinta on pois, että vuosien päästä tulee olkapääkipuja, rintarangankipuja yms.

Uuden rinnan muotoiluleikkaus on kuitenkin aika rankka juttu, koska siinä tulee kaksi leikkaus kohtaa. Itse rinta ja se kohta mistä rasvakudosta otetaan rintaa varten, usein se on vatsa. Pidän ihan välttämättömänä, että rinta korjataan varsinkin, jos on kysymys ihmisestä joka tekee käsillään työtä. Minulla on nyt muutama yli seitsemänkymppinen asiakas joilta on toinen rinta poistettu 10-20vuotta sitten. Nyt on olkapää todella kipeä ja koko asento vääristynyt, siinä vaiheessa on vaikeaa enää tehdä mitään. Monella on jo muita sairauksia, ettei korjausleikkaus tule enää kysymykseen ja se tuskin enää auttaisikaan. Ne kenellä nyt on vastaava tilanne, niin selvittäkää hoitavan lääkärin kanssa perinpohjin onko korjausleikkaus mahdollinen. Myös plastiikkakirurgia kannattaa konsultoida, koska syöpälääkärin kanta voi olla erilainen, kuin työkseen rintoja korjaavan plastiikkakirurgin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti