Nykyään on tullut työstäni uusi nimitys käyttöön eli ihoterapeutti. Olen asiaa useimman vuoden jo miettinyt, mitä tuo sana oikein pitää sisällään. Dermalogica käyttää sitä nimitystä kosmetologeistaan kautta maailman, se on suora käännös sanasta skintherapist. Ensin vierastin kovasti sitä nimitystä minua ärsytti, kun kaikkea aletaan "terapoimaan". Toisaalta nykyään alan entistä enemmän kääntyä siihen, että sana ihoterapeutti kertoo ammatistani enemmän, kuin sana kosmetologi. Kosmetologi mielletään vielä edelleenkin meikkaajaksi ja kosmetologin ammattitaitoa ei arvosteta.
Ihoterapeutti sana yhdistää ajatukset heti ihoon ja ihonhoitoon, kun taas kosmetologi kertoo, vaan kosmetiikasta, jonka suurin osa mieltää meikkeiksi. Nykyään on myös niin paljon kosmetologeja, jotka eivät ole ikinä kosmetologikoulua edes nähnyt, että sekin pilaa ammatin arvostusta. Aikaisemmin, kun Sky-kosmetologi nimitys oli ainoastaan ammattikouluista valmistuneiden kosmetologien käytössä se jotenkin oli enemmän laadun tae. Nykyään sitäkin nimitystä käytetään ihan miten sattuu, vaikka ihmisellä ei ole kosmetologi tutkintoa hän saattaa käyttää Sky-kosmetologi nimitystä. Se myös sekoaa monen mielessä sanaan sky eli taivas, vaikka se tulee sanasta Suomen kosmetologien yhdistys eli siinäkin se on ihan harhaan johtava.
Kertokaapa te lukijat mielipiteenne pitäisikö minun ja Marin alkaa käyttämään ihoterapeutti nimitystä? Olisiko se selventävämpi ammattinimike, kuin kosmetologi?
Ihoterapeutti sana yhdistää ajatukset heti ihoon ja ihonhoitoon, kun taas kosmetologi kertoo, vaan kosmetiikasta, jonka suurin osa mieltää meikkeiksi. Nykyään on myös niin paljon kosmetologeja, jotka eivät ole ikinä kosmetologikoulua edes nähnyt, että sekin pilaa ammatin arvostusta. Aikaisemmin, kun Sky-kosmetologi nimitys oli ainoastaan ammattikouluista valmistuneiden kosmetologien käytössä se jotenkin oli enemmän laadun tae. Nykyään sitäkin nimitystä käytetään ihan miten sattuu, vaikka ihmisellä ei ole kosmetologi tutkintoa hän saattaa käyttää Sky-kosmetologi nimitystä. Se myös sekoaa monen mielessä sanaan sky eli taivas, vaikka se tulee sanasta Suomen kosmetologien yhdistys eli siinäkin se on ihan harhaan johtava.
Kertokaapa te lukijat mielipiteenne pitäisikö minun ja Marin alkaa käyttämään ihoterapeutti nimitystä? Olisiko se selventävämpi ammattinimike, kuin kosmetologi?
Mielestäni ihoterapeutti antaa oikeamman ja ammattitaitoisemman kuvan työstänne sekä siitä,että tavoitteenanne on nimenomaan ihon hyvinvointi. Olen samaa mieltä siitä, että kosmetologi-ammattinimikkeellä on ehkä vähän huono maine juuri siitä syystä, että joukkoon mahtuu niin monenlaista tekijää.
VastaaPoistaMun iho ei kuulemma mitään "terapiaa" kaipaa.
VastaaPoistaUkkelini nauraa maha kippurassa ja ihmettelee miksi tunistettava nimi pitää vaihtaa ja sekoittaa vanhan ihmisen pää tyystin (mies useimmiten ostaa minulle lahjaksi kasvohoidot...).
Olen kai tosi vanhanaikainen, mutta kosmetologi on tosiaan parempi "yleisnimike".
Jos en nyt olisi esitellyt tätä ihoterapeutti nimikettä, mies sano ettei sellasta hoitoa uskaltaisi ostaa. Vaimo ja äiti pian kuulemma suuttuu, jos kuvittelis niitten naaman olevan terapian tarpeessa (juu iha just näin mieheni luonnehti, kun kysyin hänen mielipidettä...).
Toisaalta rinnakkainhan noita nimikkeitä voi käyttää ja ei niin oppineetkin tajuu, mistä on kyse...
Kiitos mielipiteistänne, laittakaa niitä lisää.
VastaaPoistaTuo ammattinimike kysymys on moninainen, kun moni ihminen ei vielä nykyäänkään yhtään tiedä mitä kosmetologi tekee. Terapia sanakin on varmaan kärsinyt inflaation, koska sitäkin liitetään jos jonkinmoisiin hoitoihin. Ehkä suomalaisin nimike olisi ihonhoitaja, mutta sitä en ole koskaan nähnyt käytetyn.
Mielenterveyspuolella terapeutti sanaa käytetään ja jos karkean yleistyksen vetäisi, niin lahjakortti psykoterapeutille olisi aika rankka vihje toisen pääkopan sisällöstä. Sama mielenyhtymähän voisi tulla,jos ostaa lahjakortin ihoterapeutille, että ihossasi on todella paljon pielessä. Tosin törmäämme ainakin pari kertaa vuodessa asiakkaaseen, joka on aivan suivaantunut saadessaan lahjakortin kosmetologille. Ihminen siis ajattelee ettei hänen ulkonäkönsä kelpaa, tai luulee kosmetologin käsittelyä joksikin meikiksi tms.
Aina on mahdollisuus väärin käsityksiin.
Täytyy nyt mietiskellä ja kuulostella miten tuo ihoterapeutti nimike alkaisi sopeutumaan meidän ammattinimikkeeksi.
Tiesittekö muuten, että on olemassa sellainen ammattikin, kun estenomi. He ovat ammattikorkeakoulusta valmistuneita ja ovat siis jatkaneet kosmetologitutkinnon jälkeen ammattikorkeakouluun.
Inkeri
Ihoterapeutti on naurettava nimitys. Kosmetologi nimitys on kaikille tuttu ja SKY nimikettä saa käyttää vain kosmetologin koulutuksen saanut henkilö. Ja merkkiä takissaan saa käyttää vain todistetusti koulutettu kosmetologi! Merkin ja jäsenyyden saadakseen, on todistus suoritetusta kosmetologin tutkinnosta toimitettava yhdistykseen. Ja ehdottomasti lyhenne kirjoitetaan SKY eikä Sky, sekin jo erottaa sen taivas sanasta ja selkeyttää kuluttajille asiaa. Se että kosmetologi ei ole ammattisuojattu nimike onkin sitten se perusongelma. Kosmetologiksi voi alkaa kuka tahansa mutta samoin myös ihoterapeutiksi, joka ei millään tavalla ole virallinen nimitys. Kosmetologi on kuitenkin virallisempi koska sillä nimikkeellä valmistutaan ammattiin. Ammattiaan arvostava kosmetologi kantaa ylpeänä kosmetologi nimitystä. Ja tekee työtä nostaakseen työn ja nimityksen arvostusta myös kuluttajien keskuudessa.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaOlen ollut Suomen Kosmetetologien Yhdistyksen varapj.90-luvun alussa, kun näitä kosmetologin tutkintoon liittyviä uusia säädöksiä luotiin yhdistyksessämme. Juuri näin asiat silloin kirjattiin, ettei SKY-kosmetologi nimitystä saa käyttää ellei ole tutkintotodistustaan toimittanut SKY:seen eikä siten myös rintamerkkiä. Silloinkin jo tiesimme sen olevan vain sanahelinää koska ainostaan yhdistys valvoo tuon säännön toteutumista eikä meillä ole mitää pakotteita yllä pitää sääntöä.
Jos joku käyttää SKY-kosmetologi nimitystä ilman tutkintoa, käytännössä yhdistys ei voi muuta, kuin lähettää kirjeen ja pyytää, että nimitys poistetaan. Vuosien varrella olen niin monta kertaa törmännyt näihin SKY-kosmetologeihin jotka eivät edes itse tiedä mitä sana merkitsee, etten jaksa enää uskoa siihen ammattinimikkeeseen kovin vahvasti.
Toisaalta tuntuu, että on ihan sama mitä nimitystä käyttää ammatistani sen uskottavuus ei ole kovin hyvä. Pystyt ainoastaan omalla työlläsi todistamaan, että osaat ammattisi. Hämeenlinnassa on muutama paikka mitkä käyttävät nimitystä Kauneushoitola ja mainostavat kasvohoitoja. Missään ei puhuta, että tekijä olisi kosmetologi, mutta kuluttaja ilman muuta mieltää sen kosmetologiksi.
Itse ajattelin monta vuotta noin, kun edellinenkin kirjoittaja, että kun sinnnikkäästi tekee työtä kosmetologinimikkeen arvostukseksi, niin sen arvostus kyllä nousee. Valitettvasti kokemus on opettanut, että näinä kolmenakymmenenävuotena arvostus on laskenut, kuin lehmän häntä. Siihen on suurimpana syynä ollut me itse. Moni 80-luvulla valmistunut SKY-kosmetologi, niin kuin minäkin ei ole päivittänyt osaamistaan kertaakaan. Mitään merkitystä ei ole peruskoulutuksella, jos ei seuraa aikaansa.
Inkeri
Kosmetologit jotka kehittävät itseään peruskoulutuksen jälkeen ovat todellisia ammattilaisia ja heitä kyllä arvostetaan. Olen aivan varma, että asiakkaat erottavat helposti ammattitaitoisen ja ei-kosmetologikoulun (yksityisen tai ammatillisen) käyneen tekijän. Ei tarvitse olla mikään ihoterapeutti lisäarvostusta saamaan.
VastaaPoistaIhoterapeutti soveltuu sairaanhoitajan ammatilliselle osaamiselle. Terveysalan koulutuksessa ihon anatomian ja fysiologian, ihon perushoidon, ihovaurioiden, ihottumien, ihomuutosten tarkkailu-ja hoidontarpeen määrittely on haasteellinen ja monipuolisesti "ihoterapiaa" edellyttävää. Kokonaisvaltaisen ihmisen iho ilmaisee myös sisäelinsairauksista merkkejä, viitteitä ihon pinnalle, joita sairaanhoitaja etsii havainnoiksi. Sairaanhoitaja arvioi myös terveen-ja sairaan ihon hoidon tarpeen, lähetteen/konsultoi lääkäriä satojen erilaisten hoitovalintojen edessä, ellei sairaanhoitajan lähtökohtaisesti valitsema hoito ole johtanut paranemisen tulokseen. Sairaanhoitaja hoitopedagogisilla keinoilla tukee asiakkaan ihon itsehoitovalmiuksia, terveyden edistämistä, sairauksien varhaista havaitsemista, ihomuutosten seurantaa. Sairaanhoitaja toteuttaa erilaisia terveen ja sairaan ihon hoitoja, jatkuvaa tarkkailua ja kirjaa näistä tiedoksi terveyspalveluorganisaatiossa muillekin hoitoon osallistuville. Sairaanhoitaja valitsee ihon analyysin perusteella asiakkaalle sopivan perusvoiteen ja hoitaa myös hoitavilla itsehoitovoiteilla (=ei edellytä reseptiä) esimerkiksi Bepanthen voiteella hiertymiä, hankaumia. Sairaanhoitaja tuntee perusvoiteiden ominaisuudet ja minkälaiselle ihotyypille ne ovat. Iho ilmaisee stressistä, allergiasta, kilpirauhasen toiminnasta, useiden sisäelinten lukuisista sairauksista viitteitä ihon-ja tai esim. huulten sekä silmän valkuaisten väriin. Iho voi reagoida myös nautittuun alkoholiin tai lääkkeisiin. Sairaanhoitaja seuraa ja laskee asiakkaan balanssiin persipiraation eli ihon-ja hengityksen kautta haihtumista, havaintojensa perusteella. Lueteltavaa riittäisi. YHTEENVETO: Sairaanhoitajan ammattitutkinto sisältää ihmisen ihosta niin paljon ymmärtävää tietoa, tarkkailua, soveltamista, perus-ja erikoishoitoa sekä ohjausta, jotta tutkinto ja ammatinharjoittaminen sisältävät "ihoterapiaa". (Ihon perushoidon osalta myös perus-ja lähihoitajat toteuttavat ihoterapiaa. Perus-ja lähihoitajat ovat toisenasteen tutkinnon suorittaneita, kuten kosmetologitkin).He myös tarkkailevat ja dokumentoivat ihon terveydentilasta ja mahdollisista muutoksista sekä arvioivat osaltaan asiakkaan ihon hoidon tarvetta.
VastaaPoistaIhoterapeutti soveltuu sairaanhoitajan ammatilliselle osaamiselle. Terveysalan koulutuksessa ihon anatomian ja fysiologian, ihon perushoidon, ihovaurioiden, ihottumien, ihomuutosten tarkkailu-ja hoidontarpeen määrittely on haasteellinen ja monipuolisesti "ihoterapiaa" edellyttävää. Kokonaisvaltaisen ihmisen iho ilmaisee myös sisäelinsairauksista merkkejä, viitteitä ihon pinnalle, joita sairaanhoitaja etsii havainnoiksi. Sairaanhoitaja arvioi myös terveen-ja sairaan ihon hoidon tarpeen, lähetteen/konsultoi lääkäriä satojen erilaisten hoitovalintojen edessä, ellei sairaanhoitajan lähtökohtaisesti valitsema hoito ole johtanut paranemisen tulokseen. Sairaanhoitaja tukee asiakkaan ihon itsehoitovalmiuksia, terveyden edistämistä, sairauksien varhaista havaitsemista, ihomuutosten seurantaa. Sairaanhoitaja toteuttaa erilaisia terveen ja sairaan ihon hoitoja, jatkuvaa tarkkailua ja kirjaa näistä tiedoksi terveyspalveluorganisaatiossa muillekin hoitoon osallistuville. Sairaanhoitaja valitsee ihon analyysin perusteella asiakkaalle sopivan perusvoiteen ja hoitaa myös hoitavilla itsehoitovoiteilla (=ei edellytä reseptiä) esimerkiksi Bepanthen voiteella hiertymiä, hankaumia. Sairaanhoitaja tuntee perusvoiteiden ominaisuudet ja minkälaiselle ihotyypille ne ovat. Iho ilmaisee stressistä, allergiasta, kilpirauhasen toiminnasta, useiden sisäelinten lukuisista sairauksista viitteitä ihon-ja tai esim. huulten sekä silmän valkuaisten väriin. Iho voi reagoida myös nautittuun alkoholiin tai lääkkeisiin. Sairaanhoitaja seuraa ja laskee asiakkaan balanssiin persipiraation eli ihon-ja hengityksen kautta haihtumista, havaintojensa perusteella. Lueteltavaa riittäisi. YHTEENVETO: Sairaanhoitajan ammattitutkinto sisältää ihmisen ihosta niin paljon ymmärtävää tietoa, tarkkailua, soveltamista, perus-ja erikoishoitoa sekä ohjausta, jotta tutkinto ja ammatinharjoittaminen sisältävät "ihoterapiaa". (Ihon perushoidon osalta myös perus-ja lähihoitajat toteuttavat ihoterapiaa. Perus-ja lähihoitajat ovat toisenasteen tutkinnon suorittaneita, kuten kosmetologitkin).He myös tarkkailevat ja dokumentoivat ihon terveydentilasta ja mahdollisista muutoksista sekä arvioivat osaltaan asiakkaan ihon hoidon tarvetta. Terveysalan ammattilaiset eivät voi myydä uskomushoitoja. Kaiken täytyy perustua tieteellisiin tutkimustuloksiin. Sitä täydennetään terveysalan kokemuksella havaittuihin tuloksellisilla hoidoilla.
VastaaPoistaErittäin hyvä pointti! Kiitos siitä, sain tukea omille ajatuksille.
VastaaPoista