sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Tuhat loistavaa aurinkoa

Tuhat loistavaa aurinkoa on kirjan nimi. Keskustelen monen asiakkaani kanssa kirjoista, ja nyt syksyn aikana kuulin useammalta miten järkyttävä kirja on Tuhat loistavaa aurinkoa. Sitten yksi asiakkaani poikkesi tuomaan sen minulle lainaksi, mistä olin hyvin mielissäni.

Kirja oli todellakin niin mukaansa tempaava, että luin sen yhteen menoon. Se oli myös kammottavan järkyttävä kertomus naisten elämässä Afganistanissa. Kirjan on kirjoittanut Afganistanista Amerikkaan muuttanut miestoimittaja, ja vaikka kirja on mielikuvistus tarina, se voisi yhtä hyvin olla totta. Naisen asema oli niin huono Afganistanissa Taliban hallinnon alla, että torakkakin olisi arvokkaampi.Eikä se nytkään, Talibanien kukistuttua ole paljoakaan parantunut. Varmaan lukemattomia naisia kuolee pahoinpitelyn uhreina, ja samoin tyttölapsia. Tekijä on yleensä aviomies tai isä. Naisella ei ole mitään elämisen oikeutta, hän on täysin miehen alamainen. Talibanhan on myös levittäytymässä Pakistaniin, jossa suljetaan kouluja tytöiltä. Tytöt eivät saa oppia lukemaan, ja naiset jotka saivat ammatin kommunisti hallinnon aikana eivät saa käydä työssä.

Kirja aiheutti minulle tuskaisaa raivoa maailman epäoikeuden mukaisuutta kohtaan. Uskon, että kirjan tapahtumat pysyy mielessäni kauan. Ikinä enää en voi kuunnella uutisia Afganistanista, tai muista muslimivaltioista, ajattelematta niitä miljoonia naisia jotka joutuvat elämään miehen hirmuvallan alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti