perjantai 6. tammikuuta 2012

Iho ja mielialalääkkeet

Mielialalääkkeet ovat yksi suurin lääkeryhmä jota Suomessa käytetään. Erilaisilla lääkeaineilla ja sairauksilla on suuriakin vaikutuksia ihoon ja siksi olenkin viime aikoina kirjoittanut niistä. Mielialalääkkeet eivät ole mitenkään voimakkaasti ihoon vaikuttavia, mutta vaikutuksia toki ja voimakkuusaste on hyvin yksilöllinen.

Asiakaskorttissa jonka uusi asiakas täyttää on kysymys käyttämistään lääkkeistä. Se on erittäin tärkeä kohta kosmetologille koska moni ihossa näkyvä asia selittyy niillä. Muistutan vielä, että meidän hoitolassa Marilla ja minulla on ehdoton vaitiolovelvollisuus, en ikinä pettäisi asiakkkani luottamusta. Ymmärrän kuitenkin, jos asiakas ei halua mainita mielialalääkkeistään ja niiden vaikutus ei ole niin suuri, että olisi vaaraa hoitovaikutuksen muuttumisesta.

Mieliala jo itsessään vaikuttaa kovasti ihoon, olenhan kirjoittanut paljonkin stressin vaikutuksesta ihoon. Kun oikea lääkitys löytyy saattaa olla, että ihon tilanne myös rauhoittuu, kun mielentila helpottuu. Nykyään käytetyillä serotoniini lääkkeillä ei ole suoraa vaikutusta ihoon. Joidenkin kohdalla ne kuitenkin lisäävät hikoilua todella paljon ja hiki taas vaikuttaa ihoon voimakkaasti. Esimerkiksi olen törmännyt Cymbalta nimiseen mielialalääkkeeseen mitä käytetään hyvin paljon myös kivunpoistoon ja se lisää hikoilua varsinkin jos käyttäjä on vaihdevuosiiässä. Rasvoittuvalla iholla hiki saa aina aikaan talinerityksenkin lisääntymistä ja ihoon tulee ennemmän finnejä ja mustapäitä. Tämä ongelma on hoidettavissa ihonhoitoaineita muuttamalla ja tihentämällä ihonpuhdistuksia. Iho ongelmien takia ei kannata lääkettä vaihtaa.

Joillakin serotoniini lääkkeillä on taipumus reakoida aurinkoon eli iho palaa paljon herkemmin kuin aiemmin. Se kannattaa aina selvittää apteekissa ja se on yksi yleisimpiä lääkkeiden sivuvaikutuksia. Silloin on hyvä pysyä poissa suorasta auringosta ja käyttää korkeaa suojakerrointa. Yleensä suojaaminen on riittävä apu ainakin Suomen kesässä ettei tämänkään takai kannata lääkettä vaihtaa.

Yksi vanha masennuslääke Triptyl on tullut uudestaan käyttöön koska sen on todettu vaikuttavan kipuun. Hyvin monella asikkaalla on Triptyl käytössä ihan kipukynnystä nostavan vaikutuksensa takia. Yleensä kipuklinikat määräävät Triptyliä usein koska se on hyvin siedetty lääke. Muuta vaikutusta sillä ei ole ihoon, kuin kuivatta vaikutus jo muutenkin kuivaihoisella ihmisellä. Triptyl kuivattaa suuta ja silmien limakalvoa huomattavasti ja jos on jo alunperinkin kuivaihoinen ja aloittaa lääkkeet vielä kuivaan talviseen ajankohtaan kuivuus lisääntyy. Sekin asia on helppo hoitaa oikeilla kotihoitotuotteilla ja useimmilla kasvohoidoilla esimerkiksi Nanolift on loistava hoito tässä.

Kokonaisuutena sanoisin ettei mielialalääkkeet ole ihon kannalta mitenkään pahoja lääkkeitä, mutta niidenkin sivuvaikutukset kannattaa selvittää ja huomioida ihonhoidossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti