sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Sananvapaus ei ole itsestäänselvyys

Sananvapaus on niin itsestäänselvyys 60-luvulla syntyneelle Suomen kansalaiselle, ettei oikein pysty edes kuvittelemaan miten eletään ilman mielipide vapautta. Kuitenkin maailmassa on monta maata joissa hallitus sanelee, mitä yksittäinen ihminen tekee ja ajattelee. Pahimpia tapauksia viime aikoina on ollut Burman oppositiojohtajan  Aung San Suu Kyin kotiaresti ja Kiinan Liu Xiaobon vankeus.

Tuntuu järkyttävältä lukea uutista miten monta maata maailmassa on, joiden kansalaisia ei ollenkaan kuunnella. Näissä maissa täytyy olla paljon pelkoa ja ahdistusta. Itsekin olen matkustanut useissa tällaisissa maissa, enkä asiaa ole silloin ajatellut, enkä tietystikkään asialle mitään voi. Kuitenkin asia pitää tiedostaa, en halua sulkea silmiäni maailman epäkohdilta.

Suomikin oli tässä vastaavassa tilanteessa vain sata vuotta sitten. Silloin moni ihminen uhrasi elämänsä suomen itsenäisyydelle. Svinhuvud oli Siperiassa ja Eero Erkko perheineen pakeni Amerikkaan. Ilman yksittäisten ihmisten rohkeita tekoja mikään asia ei muutu. Vaikka en itse pysty muiden maiden hädälle tekemään mitään, niin ainakin voin pitää asioita esillä, ettei toisten hätää mitätöitäisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti