perjantai 7. tammikuuta 2011

Rahaa on, mutta ei sananvapautta

Kuuntelin joulun tienoilla uutisista, että Kiina on valmis avustamaan Euroopan talouskriisissä ponnistelevia maita. Portugalista ostetaan valtion lainaobligaatioita, ja myös Kreikka ja Irlanti saa tukea Kiinasta. Kiina tuntuu olevan maailman rahatalouden huipulla.

Raha tuntuu muille maille kelpaavan, vaikka Kiinan ihmisoikeusasiat on täysin retuperällä. Tuntuu kamalalta, ettei ihmisillä ole oikeutta internetin käyttöön, ja sananvapaus on olematon. Me emme länsimaissa varmaan edes tiedä kaikkea sitä, mitä kansa joutuu Kiinassa kärsimään. Hyvät talousnäkymät on luotu epäinhimillisillä työoloilla, ja lapsityövoimalla. On parikymmentävuotta kulunut Taivaallisen rauhan aukiolla käydystä mielenosoituksesta. Silloin tuli TV:stä uutispätkiä, missä sotilaat sumeilematta ampuivat väkijoukkoa, ja tankit pörräsivät kansan keskellä. Tuskin kuluneiden vuosikymmenten aikana on tapahtunut mitään muutosta Kiinan ilmapiirissä. Jos et ole hallituksen kanssa samaa mieltä, istut vankilassa, tai pääset hengestäsi.

Raha ilmeisesti sulkee Euroopan silmät. Kukaan ei puutu mitenkään Kiinan ihmisoikeus asioihin, vaikka olosuhteet tiedetään, ja loput osataan arvata. Euroopan yhteisö vaan nöyrästi kiittää, ja on tyytyväinen, kun rahaa tulee. Kiina saa omalle kansalleen tehdä mitä tykkää, pääasia nähtävästi on vaan se, että meillä itsellä menee hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti