torstai 27. tammikuuta 2011

Kaunas on kaunis

Olin viikonlopun Kaunaksessa, Liettuassa. Kaupunki ei varmaan monelle sano yhtään mitään, mutta se on Liettuan toiseksi suurin kaupunki, pääkaupunki Vilnan jälkeen.

Syy miksi minä lähdin Kaunasiin, on kaupungin värikäs ja sotaisa historia. Kaunas oli Liettuan pääkaupunki ensimmäisen ja toisen maailmansodan välissä, kun Vilna oli jäänyt Puolan puolelle rajaa.Toisen maailmansodan jälkeen, kun Liettua oli osa Neuvostoliittoa, Kaunas oli suljettu kaupunki. Kaunas on sotahistorian harrastajalle unelma kohde, koska siellä on kaksi sotahistoriaan liittyvää museota, jotka erittäin perusteellisesti kertovat Kaunaksen ja Liettuan menneisyydestä. Museot olivat todellakin näkemisen arvoiset, sain todella paljon ihan uuttakin tietoa. Jos joku lukija on asiasta kiinnostunut, niin voin sanoa, että museot kuuluvat ehdottomasti Euroopan parhaimmistoon.

Toinen syy miksi lähdin Kaunasiin, oli se, että matka oli tosi edullinen. En ollut koskaan aikaisemmin käyttänyt Ryanairin halpalentoyhtiötä, mutta halusin sitä kokeilla. Siihenkin olin oikein tyytyväinen, kaikki sujui niin kuin pitikin, ja oli ihan virkistävää tehdä viikonloppuvierailu aivan uuteen paikkaan.

Suosittelen vierailemaan Kaunasissa, vaikka ei historia kiinnostaisikaan. Kaupungin keskustaa halkoi kaunis kävelybulevardi, mikä varmaan on upea, kun puihin tulee lehdet. Keskustassa oli myös monia kauniita vanhoja rakennuksia ja kirkkoja. Sitten kun keskustasta siirtyi sata metriä sivummalle, tulikin vastaan Neuvostoliiton aikainen sosialistinen realismi. Kaikki oli aivan ränsistynyttä. Omakotitalo alueella talot olivat rempallaan ja kallellaan, remontit oli varmaan tehty viimeksi 30-luvulla. Katuvaloista ei ollut puhettakaan.

Oli hyvä nähdä nämä vastakohtaisuudet. Niin lähellä meitä ja suomalaista hyvinvointia on maailma, mikä on järkyttävän köyhää, hoitamatonta ja ruman alakuloista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti