maanantai 13. helmikuuta 2012

Korkokengät vahingoittavat jalkojen lihaksia

Tein työelämäni alkuvuosina myös jalkahoitoja ja niitä olen elämäni aikana tehnyt noin 30.000. Minulla on siis aika vahva näyttö siitä, että tiedän ihmisten jaloista jotain.

Kiinalaisnaisten jalat on sidottu monta sataavuotta vanhan perinteen mukaan, nykyäänhän se ei ole sallittua. Varpaiden luut murskattiin ja jalan kasvu ehkäistiin tiukoilla siteillä. Tämä aloitettiin 6-8 vuoden iässä ja se on ollut valtavan tuskallista. Länsimaiset naiset ovat kautta aikojen kauhisteleet sellaista epänormaalia ruumiin muokkaamista ja naisen alistamista sellaisiin kauneuskäsityksiin. Olen aina ihmetellyt miksi jalkojen sitomista Kiinassa paheksutaan, kun länsimaalaiset naiset tekevät ihan sitä samaa koko elämänsä. Huonosti sopivat, liian pienet ja liian korkeat kengät tuhoavat jalkojen lihaksistoa ja luustoa.

Korkokenkien vaikutusta kävelyyn sekä luuston ja lihasten vammoihin on tutkittu nyt uudessa tohtorin väitöskirjassa. Jyväskylän Yliopiston professori Neil J. Cronin on väitellyt aiheesta Australiassa Griffithin Yliopistossa. Ihmettelen miksi asiaa tutkitaan niin vähän, kun ongelmat ovat kuitenkin suuria. Väitöskirjassa todettiin että, korkokenkien käyttö useita tunteja päivässä lyhentää ja surkastuttaa pohjelihaksia ja vaikuttaa samoin akillesjänteeseen. Itse näin jalkahoitoja tehdessäni, että suurimmalla osalla naisia oli pahoja vasaravarpaita ja jalkaterän luiden asento täysin virheellinen. Jalka muokkautuu väärään asentoon hyvin nopeasti, puolen vuoden aikana huonomallinen kenkä muuttaa jalan asennon.

Jalkaterien asentomuutokset ovat erittäin kivuliaita ja heijastuvat polviin ja lonkkiin. Moni kuluma ja kävelyvaikeus johtuu nuoruuden korkokengistä. Nainen siis vapaaehtoisesti kiduttaa itseään ja saa aikaan pysyviä vaurioita ruumiiseensa vain ulkonäön vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti