sunnuntai 13. elokuuta 2017

Kuorinta parantaa rusketuksen väriä

Joka kesäinen keskustelun aihe asiakkaiden kanssa ja sosiaalisessa mediassa on kuorinnan vaikutus rusketukseen. Jotkut ihmiset eivät uskalla tulla edes kasvohoitoon, kun pelko rusketuksen vaalenemisesta on niin suuri. Kuorinta ei pysty poistamaan oikeaa rusketusta.

Pigmenttisolukerros on syvällä ihossa

Iho koostuu useammasta ihon kerroksesta riippuen ihotyypistä. Pigmenttisolukerros on ihokerrosten keskivaiheilla eikä heti ihon pintakerroksessa. Juuri nämä pigmenttisolut tuottaa iholle rusketuksen auringon vaikutuksesta. Ihon väristä riippuen rusketuksen sävy ja rusketustaipumus on erilaista eri ihmisillä. Fysiologisesti pigmenttisolujen tummentumisen tarkoitus on suojata verinahkaa ja sisäelimiä uv-säteilyltä. Samalla sen pitäisi kertoa ihmiselle, että nyt iho on vaurioitunut säteilystä ja auringosta pitää poistua. Jossain vaiheessa tuhatyhdeksänsataaluvun puolessa välissä keksittiin, että ruskettunut iho on kaunis. Siihen asti ihmiset ja varsinkin naiset välttelivät kaikin mahdollisin tavoin aurinkoa ja ruskettumista. Minusta ruskettumisen kauneus on jo joidenkin kohdalla ymmärretty väärin. Etelässä näkee usein seitsemänkymppisiä brittileidejä jotka ovat harmaan ruskean kirjavia kauttaaltaan ja heitä voisi nimittää kuivan kesän oraviksi. Väri ei ole enää rusketusta vaan paksun kuollut solukerroksen tummentumista. Estrogeenin tuotanto vaikuttaa rusketuksen väriin ja tasaisuuteen. Nelikymppisenä alkaa estrogeenin eritys hiljalleen hiipua ja sen vaikutuksesta harvalle yli nelikymppiselle tulee tasainen, tai hyvän värinen rusketus.

Ihosta poistuu miljoonia kuolleita soluja vuorokaudessa

Ihmisen ihosolut uudistuu jatkuvasti ja alempaan ihokerrokseen verinahka tuottaa koko ajan uusia terveitä soluja. Vastaavasti ihon pintakerroksesta poistuu hilseilemällä vanhat kuolleet solut. Tämä kiertokulku, että kaikki ihokerrokset ehtii poistua hilseilynä kestää parikymppisenä 3-4 viikkoa ja viisikymppisenä 5-6 viikkoa. Iän myötä ihon kyky tuottaa eläviä soluja hidastuu ja vähenee. Nuo uv-säteilystä tummentuneet pigmenttisolut nousevat koko ajan ihon pintaa kohti josta ne irtoaa hilseilynä. Rusketus yleensä häipyy 3-4 viikon kuluessa ellei sitä saa koko aikaa lisää. Kuorinnalla ei pysty tätä rusketusta poistamaan, koska kuorinta ei vaikuta niin syviin ihokerroksiin. Uv-säteily nopeuttaa iho solujen kuolemaa ja lisää hilseilevän kuolleen solukerroksen määrää. Aika usein tämä kuollut solukkokin mielletään rusketukseksi, vaikka väriltään se on enemmänkin likaisen harmaata. Tämän kuolleen solukerroksen kuorinta pystyy poistamaan ja sitä kautta parantamaan rusketuksen väriä. Kun hilseilykerros kuoritaan pois pääsee oikea rusketus näkyviin. Kuitenkin on monia jotka eivät tästä tykkää vaan he haluavat pitää tuon harmaan kuollutsolukerroksen ja uskovat sen olevan rusketusta. Tämä on minusta erikoinen juttu jota en ole koskaan ymmärtänyt. Ihmiselle on tärkeämpää ihon tummempi väri on se sitten harmaata tai ruskeaa, kun terve elävä ihon pinta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti