maanantai 23. toukokuuta 2011

Kolikoita ja kerosiinia kansanparannuksessa

Olen mielenkiinnolla seurannut kaikkia kansanparannusohjeita ihottumien hoidossa, ja moni asiakas on niistä minulle kertonut.

Acne on sellainen ihosairaus, mikä on koko maailmanhistorian ollut kiusallinen potilaalle. Siihen on varmaan kaikista eniten erilaisia konsteja ja taikoja kokeiltu. Yleensä nämä apukeinot ovat olleet, jotain yrttilääkkeitä, joita joko syödään tai laitetaan iholle. Tällaisten yrttikääreiden vaikutuksen voin hyvin uskoakin, koska niillä on saatu aikaan desinfioivaa, ja antibiootin omaista vaikutusta.

Sitten kuulin asikkaaltani esimerkiksi Kambodzassa, ja muissa Aasian maissa tehdystä kolikkohoidosta. Kolikolla tai vaikka pullonkorkilla, eli jollain metallilaatalla, käsitellään ja painellaan acne ihoa. Hoitoperiaate liittyy hermopäätteiden käsittelyyn, jollain tavalla aktivoidaan akupisteitä. Tulokset ei acne iholle ole kovin hyviä, voin vaan kuvitella miten se ärtyy, kun sitä painellaan likaisella kolikolla.

Neuvostoliitossa oli myös erittäin raju acnehoito. Siellä ihoa käsiteltiin kerosiinilla eli lentobensalla. Ilmeisesti tällä saatiin aikaan jonkinlainen palovamma, ja sitten iho lähtee uudistumaan. Se on varmaa, että jotain reagtiota tällä konstilla iholle saatiin, sitä en osaa sanoa onko se ollut avuksi.

Lyijynvalkoisen käyttö on ollut muodissa 1600-1700-luvulla. Silloin myös ihailtiin hyvin valkoista ihoa, ja sehän saatiin hienosti aikaan paksulla kerroksella lyijynvalkoista. Myös punakka acne iho saatiin näin hyvin peitettyä. Siinä konstissa oli vain se haitta puoli, että potilas saattoi kuolla lyijymyrkytykseen. Lyijy imeytyi ihon läpi ja aiheutti todella paljon maksavaurioita, ja lopuksi kuoleman.

Acne on ollut kautta aikojen niin vakava ongelma, että joka aikakaudella, ja joka kulttuurissa on siihen oma apunsa. Ihminen on uskomattoman kekseliäs, jos ei ole kunnollista lääketiedettä saatavilla, niin kuin ei ollut Neuvostoliitossa, niin hätä keinot keksii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti