tiistai 24. toukokuuta 2011

Ruusufinni eli acne rosacea

Kevään ja auringon myötä alkaa ruusufinni tapaukset taas yleistymään. Joillakin se puhkeaa ensimmäistä kertaa, joillakin se on jatkuva vaiva.

Ruusufinni on yleistynyt todella paljon viimeisen viidentoistavuoden aikana, vielä 1980-luvulla se oli aika harvinainen ihottuma. Aikaisemmin ihottuman syntymiseen vaikutti sisäsyntyiset syyt, lähinnä hormoonit ja stressi. Yleensä sitten aurinko, tai tuuli ja pakkanen puhkaisi ihottuman näkyviin.

Nykyään on tullut ihan uusi muoto ruusufinnistä. Ruususfinnin runsas lisääntyminen johtuu ilman saateista, erilaisista pölyistä ja pakokaasujen jätteistä. Suurissa kaupungeissa Amerikassa, Tokiossa tai Ateenassa ruusufinni on lisääntynyt erittäin paljon, puhutaan jopa saasteacnesta.

Johtuu ruusufinnin puhkeaminen mistä syystä hyvänsä, se näyttää samanlaiselta. Nenä ja sen ympäristö alkaa punoittamaan, ja siihen tulee pieniä märkäpäisiä finnejä. Hoitamattomana finnit lisääntyy, ja tulehtuvat, koko kasvojen keskiosa voi olla tulehtuneen punainen ja turvonnut. Pahin vaihe on nenän epämuodostuminen, josta selkein esimerkki julkisuudessa oli Pekka Tiilikainen.

Ruusufinniin ei kosmeettiset hoidot auta. Siihen käytetään suunkautta otettavia antibiootteja, ja illman antibiootti kuuria iho ei yleensä parane. Ruusufinni kuuluu myös parantumattomiin ihottumiin, kun sen kerran on saanut ei se pysyvästi parane, mutta voi olla oireeton vuosikausia. Yleensä ruusufinni potilaat oppii elämään sen kanssa hyvin, ja tietävät jo hyvissä ajoin milloin antibioottikuuri on syytä aloittaa.

Oireetonta ruusufinni ihoa kannattaa, ja pitää hoitaa hyvällä kosmetiikalla. Ihon omaa vastustuskykyä voidaan parantaa hyvällä hoidolla. Oikein valitulla kosmetiikalla on erittäin suuri merkitys, miten oireettomana ruusufinni saadaan pysymään.

1 kommentti:

  1. Tästä saa apua ongelmaan:

    http://www.huuto.net/kohteet/ruusufinni-acne-rosacea/220830267

    VastaaPoista