lauantai 7. toukokuuta 2011

Voittaja kirjoittaa sodan historian

On joitakin asioita, mitkä ovat jääneet erityisesti mieleeni sotahistoria harrastuksessani. Yksi niistä on tapaus nimeltä Katynin joukkomurha. Syy siihen miksi se minua niin jäi vaivaamaan on se, että siihen liittyy yksi suurimmista valheista toisessa maailmansodassa. Ja tämä valhe paljastui vasta Neuvostoliiton hajottua, eli muistan sen hyvin. Oli järkyttävää huomata, että se historia mitä minulle oli opetettu olikin perustunut valheeseen.

Katynin metsässä Puolan ja Venäjän rajalla tapettiin noin 20,000 puolalaista, suurin osa oli älymystöä tai korkeita upseereita. Joukkomurha tapahtui 1940 ja haudat löydettiin 1943, kun Puola oli Saksan miehittämä. Punainen Risti tutki asiaa silloin, ja mukana oli myös suomalainen lääkäri. Neuvostoliitto väitti tekijäksi Natsi-Saksaa, ja se jäi viralliseksi totuudeksi. Hautojen tutkijat peloteltiin vaikenemaan, ja valhe eli lähes 50-vuotta.

Vasta 1990-luvulla Boris Jeltsin antoi Lech Walesalle oikeat tiedot tapahtumasta. Myös se vaikutti minuun, että joidenkin tutkimusten mukaan joukkomurha liittyisi suomalaisiin. Väitetään, että Neuvostoliiton oli pakko alkaa tyhjentämään leiriä, koska he tarvitsivat tilaa suomalaisille sotavangeille.

Tämä tapahtuma, joka on selvinnyt vasta omana aikanani, on tehnyt minut ennakkoluuloiseksi uskomaan mitään varmaa, vaikka se olisi historian kirjoissakin. Sodan historian kirjoittaa aina sodan voittaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti