Olen Historialehden innokas lukija, ja viimeisemmässä lehdessä oli mielenkiintoinen kysymys mielipide palstalla. Eräs mies kertoi vaimonsa sanoneen, että Historialehti on suunnattu miehille, koska siinä on niin paljon sotahistoriaa, nyt mies kysyi pitääkö johtopäätös paikkaansa.
Juttua lukiessani tuli heti mieleen omat blogijuttuni sotahistoriasta. Ovatko lukijani tehneet sen johtopäätöksen, että kauneushoitolani blogi on suunnattu miehille, kun kirjoittelen niin paljon sotahistoriasta. Toivottavasti lukijani eivät olisi näin jyrkkiä. Kun Marin kanssa suunnittelimme blogin avaamista, emme takuulla ajatelleet sukupuolta, kun suunnittelimme tekstejä. Eikä nyt ensimmäiseksi tulisi mieleen suunnata kauneushoitolan blogia miehille.
Olin aika hämmästynyt, että joku ajattelee myös historian harrastajien sukupuolta. Tiedän, että omaa harrastusaluettani eli sotahistoriaa pidetään yleensä miesten harrasteena. Kuitenkin mielestäni historiaa ei oikein voi harrastaa ilman perehtymistä sotiin, koska ne leimaa niin voimakkaasti ihmiskunnan vaiheita. Itse harrastan sotahistoriaa hyvin laajalla katsannolla, tiedän, että moni mies harrastaa jotain tiettyä aselajia. On ihan omat harrastajansa ilmasodalla, maasodalla, merisodalla, tai vaikka panssareilla. Niiden suhteen olen kaikkiruokainen, en ole kiinnostunut sotatekniikasta vaan ihmisistä.
Kun omaan maailmaani kuuluu kaksi näin erilaista aluetta, miehinen sotahistoria, ja naisellinen kauneudenhoito, niin toivoisin, että lakattaisiin määrittelemästä ihmisiä niin voimakkaasti sukupuolen mukaan. Näen yleensä jo ihmisten silmistä, kun vieraassa porukassa kerron harrastuksestani, että he katsovat aivan hämmästyneenä meikkiäni, korujani ja muita rimpsuja ja rusetteja joihin olen mieltynyt. Mielestäni me ihmiset emme ole niin mustavalkoisia, pelkästään miehisiä tai naisellisia. Olemme sekä/että, meistä jokaisesta löytyy miehisiä ja naisellisia piirteitä sukupuolesta riippumatta.
Kuulin ystävältäni tästä postauksesta ja kommentoin kun kerran tiedän asiasta jotakin. Et ole Inkeri suotta hämmästynyt - tuossa todellakin on melkoinen stereotypia. Olen katsellut Historia-lehden lukijoiden jakautumista ja lehden lukijakunta ei todellakaan koostu harmaapäisistä miehistä. Miesten ja naisten välinen ero tilaajissa ei ole kovin suuri, miehiä on kuitenkin jonkun verran enemmän. Myöskin ikäjakauma on hajanaisempi, mitä voisi kuvitella. Lehti kiinnostaa paljon myös nuoria ja teinejä. Nuorimmat lukijamme taitavat olla vasta vähän yli kymmenvuotiaita.
VastaaPoistaTarkoitit kirjoituksessasi mahdollisesti eri lehteä, mutta uskon lukijaprofiilin olevan vertailukelpoinen kun kyse on samasta aiheesta.
http://www.historialehti.fi on siis lehti, jonka parissa työskentelen.