lauantai 16. kesäkuuta 2012

Kasviöljyjen vaikutus ihoon

Naisten lehdissä on usein juttuja kasviöljyjen hyvistä vaikutuksista ja asiakkaat kyselevät niistä paljon. Yleisin kysymys on, että auttaisiko ihon kuivuuteen, jos siihen levittäisi oliiviöljyä yöksi. Toinen kysymys on, että onko heidän iho sen takia kuiva, että syö liian vähän rasvaa ja öljyjä. Kumpaankin kysymykseen vastaus on jyrkkä ei.

Kasvisöljyjen määrässä ruokavaliossa on varmaan jonkinlainen merkitys ihon hyvinvoinnille, mutta kuivaa ihoa ei pysty hoitamaan öljyjen syöntiä lisäämällä. Hyvänä lisänä ne kuitenkin ovat. Iholle ei kannata laittaa mitään ainetta, joka ei ole kosmetiikaksi tarkoitettu. Ihon tehtävä on suojata elimistöä ulkoisilta aineilta ja siihen ei imeydy mikään aine, mikä ei ole käsitelty siten, että se imeytyy ihoon. Tuolla öljyn levittämisellä iholle voi olla päinvastoin huonokin vaikutus, jos iho on hiukankin rasvaisempi öljy saattaa tukkia sen ja aiheuttaa finnejä. Siitä olen vakuuttunut, että kasviöljyjen merkitys vanhenevalle ihmiselle on suuri ja varsinkin naisilla ne vaikuttavat kovastikin. Estrogeenin väheneminen naisilla vaikuttaa moneen asiaan ohentavasti, limakalvoihin, ihoon ja suoliston seinämiin, tätä vaikutusta öljyt hyvin kompensoi. Ihon kuivuus johtuu yleensä niin paljon ulkoisista tekijöistä, että ravinto ei voi mitenkään auttaa siihen, vaan ihoa itseä on hoidettava.

Hyvä ohje on, että syö kourallisen pähkinöitä, tai manteleita vuorokaudessa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ne ovat myös lihottavia ja ei kannata syödä niitä liikaa. Moni käyttää omega-3 kapseleita, tai kalanmaksaöljy kapseleita ja nekin ovat varmasti ihan hyväksi. Itse teen aina välillä sellaista mössöä, että laitan luumujogurtin joukkoon illalla pellavansiemeniä, seesaminsiemeniä ja leseitä. Sitten se muhii yön jääkaapissa ja syön sen aamulla, näin myös siemenet vähän pehmenee ja ne on helpompi syödä. Tuo on loistava apu kovalle vatsallekin, kuidut saavat suolistossa liikettä aikaan. Siemenet ovat hyviä kasvisöljyn lähteitä, hamppuöljy olisi kaikista paras, mutta kunnollista hamppuöljyä ei saa myydä Suomessa huumerajoitusten vuoksi. Itse suosin pellavansiemenöljyä, koska se on kotimaista. Camelina tuotemerkillä on monia valmisteita, joissa on kotimaista pellavaöljyä.

Kissojen "äitänä" voin kertoa, että kissojen ruuissa on ollut omega-3 öljyä jo viitisentoistavuotta eli paljon ennen, kun sen terveellisyydestä puhuttiin ihmisille. Omega-3 öljyllä on kuulemma suuri vaikutus kissan karvaan ja tästä voisi vetää johtopäätöksen, että se on myös hyvä hiuksille.

1 kommentti:

  1. Anonyymi14:41

    Öljyhän ei kosteuta vaan estää kosteuden haihtumista. Ruokavaliossa kannattaa kiinnittää huomiota tärkeiden rasvahappojen saantiin koska ne vaikuttavat oleellisesti solujen uusiutumisprosesseihin. Hevos- ja koiramaailmasta tutut biotiini ja vehnänalkioöljy ovat hyviä ainakin hiuksille, kynsille ja nivelille mutta vaikutuksista ihoon en osaa sanoa. Pitkään aknesta kärsineenä tiedän myös ettei rasvan määrällä vaan laadulla ole merkitystä. Kovat eläinperäiset rasvat eivät juurikaan sisällä tärkeitä ravintoaineita tai rasvahappoja jolloin niiden runsas saanti näkyy ihon elottomuutena. Eli juurikin esim.pähkinät ovat ravintona paljon parempia.

    Ja muuten,stressinäppylävalloitus alkaa pikku hiljaa olla nujerrettu! Punoitus alkaa jo hellittää nyt odotan viimeisten epätasaisuuksien katoamista. Kova työ takana mutta säästyipä yksi antibioottikuuri!

    -laura

    VastaaPoista