torstai 14. kesäkuuta 2012

Pirjon pigmenttiläiskät

Tähänkin tekstiin olen saanut luvan asiakkaaltani ja olen  muuttanut nimen ja hiukan tapahtumia, joten häntä ei voi tunnistaa, mutta itse tarina on tosi. Pirjo oli 42v., kun hän tuli ensimmäistä kertaa meille kasvohoitoon juhannuksen tienoilla parisen vuotta sitten. Syy oli erittäin kiusalliset pigmenttiläiskät. Läiskät oli hyvin hankalissa kohdissa esimerkiksi silmien ympärillä oli vaaleaa kellanruskeaa läiskää, niin että se näytti parantumisvaiheessa olevalta mustelmalta. Viimeistään pilailut nyrkkitappelusta sai hakeutumaan kosmetologille. Ylähuulessa oli erittäin tummaa pigmenttiä ja se taas näytti ihan viiksiltä. Poskilla oleva pigmentti oli myös hyvinkin tummaa ja jännästi pystysuoran viivamaista, josta tuli mielikuva raidallisuudesta. Leuassa olevan kirjavuuden minä taas huomioin erityisesti, koska se oli ihan tyypillistä finnien jälkiin tulevaa pigmenttiläiskää.

Pirjo oli ihan ihmeissään miksi läiskiä oli tullut juuri silloin, koska hänellä ei ollut edes raskauksien aikana kymmenisen vuotta sitten pigmenttitaipumusta. Syy pigmenttiläiskien syntyyn löytyi aika pikaisesti, koska aina pigmenttiläiskät liittyvät jotenkin hormoonitoimintaan. Pirjolle oli talvella laitettu hormoonikierukka ja, vaikka gynekologit sanovat ettei siinä ole sivuvaikutuksia, niin käytännössä pigmenttiläiskät kyllä lisääntyvät. Pirjo oli myös talvella muuttanut omakotitaloon ja oli innolla pöyhinyt pihaansa koko kevään. Suojakertoimia hänellä ei ollut, koska eihän hän mielestään aurinkoa ottanut. Hormonaalinen muutos ja paljon aurinkoa on ihan hyvä selitys voimakkaisiin pigmenttiläiskiin. Silmänympärillä olleet mustelmien näköiset läiskät ovat myös hyvin tyypillisiä vaalea ihoisella. Hyvin usein näen leuan alueelle finnien jälkiin tullutta pigmenttiläiskää. Yleensä syynä on se, että ihminen itse puristelee hyvin rajusti mustapäitä ja finnejä. Iho rikkoutuu laajasti ja sellaiseen kohtaan tulee helposti pigmenttiä.

Pigmenttiläiskien vaalentaminen oli pitkä prosessi ja sinä kesänä tulokset olivat aika vähäisiä. Käytin kasvohoidossa pigmenttiä hajottavia tuotteita, mutta niiden vaikutus on aika hidas. Eniten vaikuttaa kuorinta mikä irroittaa iholta kaiken ylimääräisen se yleensä kirkastaa ihon väriä niin paljon, että iho näyttää selvästi tasaisemmalta. Teimmekin muistaakseni viisi hoitokertaa parin viikon välein, joissa pääasia oli kuorinta. Hoidot tekivät muutenkin hyvää koska niillä saatiin tasoitettua leuan alueen runsas talineritys ja muuten pintakuiva iho.

Kotihoito on ehdottomasti tärkein pigmenttiläiskien hoidossa. Auringolta iho on suojattava hyvin, ettei siihen koko ajan tule lisää pigmenttiä. Dermalogican Chromawhite tuotteet ovat tarkoitettu kaikille ihotyypeille, niin ne tasapainottivat muutenkin Pirjon epätasapainossa olevaa ihon tilannetta. Kaikista tärkein on suoraan pigmenttiläiskien päälle laitettava jauhemainen Extreme C ( 95€) ja koko kasvoille tehotiivisteeksi C-12 Concentrate ( nyt tarjous 99€, norm 132€). Powerfoliant kuorinta mikä kuuluu Chromawhite tuotelinjaan on sen verran tehokas aine, että sitä en Pirjolle suositellut, vaan kuorinta aineena oli Daily Resurfacer( 35kpl 112€) joka samalla kiinteytti ja korjasi pintakuivuutta. Päivävoiteena oli Dynamic skin recovery sk 30 ( tarjous 96€, norm 106€) ja yövoiteena Pure Night ( 110€). Parin viikon käytön jälkeen läiskät hiukan vaaleni ja onneksi nuo silmienympärysten läiskät häipyivät melkein kokonaan. Mitään täysin tasaista ihoa ei sinä kesänä enää saatu aikaiseksi, niin kuin heti olin sanonutkin. Ennalta ehkäisy pigmenttiläiskissä on kaikista tärkeintä ja seuraavina keväinä se on Pirjon kohdalla onnistunutkin hyvin. Oleellinen muutos on tapahtunut leuanalueen epätasaisuudessa, säännöllisten kasvohoitojen myötä Pirjo on lopettanut omat puhdistuskonstinsa ja ihossa ei enää ole puristelujälkiä ja pigmenttiä. Muutenkin iho voi paljon paremmin, koska siinä ei myöskään ole hilseilevää pintakuivuutta. Pigmenttiläiskien kohdalla on hyvä aina muistaa, että ei niitä ole pakko yrittää vaalentaa. Vasta sitten, kun ne alkavat häiritä itseä niin on syytä tehdä niille jotain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti