maanantai 10. syyskuuta 2012

Hajusteetonta kosmetiikkaa

Viime viikkoinen Meikitön päivä on saanut paljon keskustelua aikaan mikä on erittäin hyvä asia. Korviini on sattunut pari radio-ohjelmaa asiasta ja muutama lehtijuttu. Kaikista niistä huomaa miten epäselvä ja vieras asia kosmetiikka ja ihonhoitotuotteet ovat. Toimittajilla tuntuu olevan omat vahvat ennakkoluulot ja väärinkäsityksiä näissä jutuissa on monia.

Meikitön päivä oli 6.9 ja sitä vietettiin toista kertaa. Päivän on kehittänyt Joutsenmerkki järjestö ja päivän tarkoituksena on nostaa esiin kemikaalien ympäristöhaitat. Kyse ei niinkään ole meikeistä, vaan yleensä kaikesta kosmetiikasta saippuoista, shampoista, deodoranteista ja muista päivittäisistä hygienia ja hoitotuotteista. Kaikki nämä menee lavuariista alas vesistöihin ja muuhun ympäristöön. Meikittömän päivän on tarkoitus saada ihmiset ajattelemaan omaa kuluttamistaan ja sen ympäristövaikutuksia.

Omasta puolestani olen tyytyväinen koska sekä Youngblood, että Dermalogica on ympäristöään ajatteleva firma. Kummassakaan sarjassa ei ole hajusteita eikä väriaineita eikä juurikaan synteettisiä raaka-aineita. Kaikissa näissä radio-ohjelmissa missä on haastateltu Joutsenmerkki järjestön henkilöitä he ovat korostaneet sitä, että ns.luonnonkosmetiikka ei ole mikään tae ympäristöystävällisyydestä. On paljon luonnon aineita, jotka iholle tai ympäristöön joutuessaan aiheuttavat haittaa. Ei ole myöskään mitään järkeä tehdä ympäristöystävällistä luonnon kosmetiikkaa, joka ei toimi iholla kunnolla. Näinhän etupäässä nykyään on, kosmetiikka mikä mainostaa olevansa luonnonkosmetiikkaa sisältää suuren määrän allergeenejä ja ne eivät todellakaan ole hyviä hoitoaineita iholle.

Sitten tuo hajusteettomuus nousi näissä keskusteluissa ihan kummallisesti esiin. Eräässä yleisradion ohjelmassa toimittaja tivasi haastateltavilta miten rankkoja kemikaaleja ovta ne aineet millä hajusteet poistetaan kosmetiikasta. Olin ihan ällikällä lyöty ajatuksesta ja valitettavasti haastateltavatkin mykistyivät niin etteivät edes vastanneet. En ole ymmärtänytkään, että näikin voi ajatella hajusteettomasta kosmetiikasta. Hajusteeton kosmetiikka tarkoittaa sitä ettei siihen ole lisätty hajusteita, siis hajusteita ei poisteta millään aineella, vaan niitä ei ole edes lisätty kosmetiikkaan. Hajusteettomassa kosmetiikassa on kyllä raaka-aineiden hajut, tai tuoksut olemassa ja ne taas haihtuu heti iholta. Sellaista ainetta ei olekaan missä ei olisi jotain tuoksua, tärkeintä on ettei siihen ole lisätty hajusteaineitta. Hajusteet ja väriaineet ovat kosmetiikassa pahimmat allergeenit ja ne myös ovat ympäristöhaittoja. Youngbloodissa ja Dermalogicassa ei hajusteita ja väriaineita ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti