torstai 13. syyskuuta 2012

Ihanat vanhat naiset

Minulla käy useita yli kahdeksankymppisiä naisia kasvohoidossa. Moni on aloittanut hoidot eläkkeelle jäätyään ja he ovatkin tulleet hyvin tutuiksi vuosikymmenten aikana. Sanon suoraan heitä vanhoiksi, koska minusta se on ihan kunniakasnimitys. On jotenkin saivartelua sanoa seniori tai jotain sinnepäin. Ei vanhuus ole paha asia, vaan vanhaa ihmistä pitää arvostaa.

Moni näistä naisista on leskiä ja asuvat ihan yksinään vielä. Vanhin heistä on 95-vuotias. Yleensä he käyttävät taxia meille tullessaan ja muutamalle tämä on ainoa paikka mihin lähtevät vielä kodistaan. Liikuntakyvyn heiketessä moni väsyy kyläreissuilla ja eivät jaksa enää lähteä kauppaankaan. Meille heidän on helppo tulla, koska he pääsevät heti pitkäkseen. Huonompanakin päivänä jaksaa kasvohoidossa makoilla ja he todella nauttivat hieronnasta. Vanhuksille kasvohoidolla on hyvin moninainen merkitys, enää se ei ole pelkkää ihonhoitoa. Moni yksin asuva vanhus kaipaa toisen kosketusta ja juttukaveria. Minulle he saavat rauhassa muistella menneitä, kun suorastaan imen heidän historiansa ja elämän kokemuksensa. heidän kauttaan saan autentista tietoa esimerkiksi sota-ajasta.

Yleensä he korostavat miten piristävää on käydä kasvohoidossa ja kokevat sen ihan terveyden hoidoksi. Vanhusten iho myös kuivuu paljon enmmän ja kotihoito joskus jää vähemmälle, niin kosteuden tarve on suuri. Kuiva iho voi tuntua tosi ikävältä kutisevalta ja kirvelevältä ja ne poistuu pitkäksi aikaa kasvohoidolla. Myös hartioiden ja yläselän jännitykset ja kivut laukeaa, kun aloita kasvohieronnan hartioista. Alkuviikosta minulla kävi eräs 89-vuotias asiakas, joka on erittäin huonossa kunnossa fyysisesti. Hän asuu kolme viikkoa kotona miehensä kanssa ja yhden viikon kuukaudessa intervallijaksolla terveyskeskuksessa. Hänen poikansa tuo äitinsä kerran kuussa pyörätuolilla hoitoon. Tämä rouva on käynnyt asiakkaanani jo 80-luvun alusta lähtien, joten meillä riittää juteltavaa. Hän ei ole koskaan meikannut, mutta aina hänelle laitetaan kestovärit. Työelämänsä hän on tehnyt yleisradiossa ja hän on edelleen hyvin kiinnostunut maailman menosta. Tuntuu, vain ettei hän saa missään vertaistaan keskustelukumppania, koska terveyskeskuksessa monella on jo demetia.

Hänen ilahtumisensa ja kiitollisuutensa hoidon jälkeen lämmittää mieltäni pitkän aikaa. Hänelle merkitsee todella paljon, että ulkonäkö kohentuu kestoväreillä. Ymmärrän hyvin, että vanhukselle merkitsee paljon, kun hän näkee peilistä ulkonäkönsä kohentuneen se kohentaa koko olotilaa. Jos aina näkee peilistä surkean ryppyisen naaman, jota ei edes tunnista omakseen tuntuu se varmaan koko mielialassa. Olen todella ylpeä ja kiitollinen näistä ihanista vanhoista naisista.

3 kommenttia:

  1. Anonyymi14:52

    Hei Inkku!

    Punaisella Ristillä on erityisesti vanhuksille suunnattu ystäväpalvelu jonka kautta voi saada virkeämpää juttuseuraa halutessaan. Myös Helsinkimissiolla on vapaaehtoistoimintaa vanhuksille, mm. Aamukorva-puhelinpalvelun muodossa. Molemmat ovat ilmaisia ja järjestetty yksinäisyyttä ja tylsistymistä torjumaan. Siskoni on ennen ulkomaankomennusta parina aamuna kuukaudessa hoitanut tuota Aamukorvaa. Sinne saa soittaa kuka vain ja jutella mistä vain.

    -Laura

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta. Se on todella suuri ongelma, että vanhuksilla ei ole keskustelukumppania, koska minäkin kuulen siitä työssäni usein ja ihan itse näiltä ihmisiltä. Moni palveluammatissa oleva ei jaksa heitä kuunneella ja työnnetään pian vaan pois. Minulle he ovat todella tärkeitä ihmisiä ja nautin kuunnella heidän muisteloitansa ja yleensä mielipiteitään. He myös ovat vilpittömän kiinnostuneita minun kuulumisistani mitä moni työikäinen ei ole, ollaan kiinnostuneita vaan itsestä.

    Inkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi18:36

      Kukas poliitikko tai asiantuntija se olikaan joka tämän viimeisimmän vanhustenhoitokohun aikana totesi ettei vanhuus ole sairaus joka pitää parantaa vaan luonnollinen prosessi jota pitää ymmärtää.

      Itse yritän nauttia isovanhempieni seurasta niin kauan kun he vielä ovat olemassa. Mummini on ihastuttava vanha lady ja famo (isäni äiti) hauskan höpsö mummu.

      Minusta on muuten tosi jännittävää että sinulla on noin uskollisia ja pitkäikäisiä asiakkaita! Tiedän äitini ja mummini kampaajalla olevan myös vuosikymmeniä kestäneitä asiakassuhteita. Itse kun käyn aina iltapäivisin tai iltaisin kampaajalla tai kosmetologilla niin harvemmin heitä näen. Siis varsinaisia rautarouvia!

      Poista