torstai 8. marraskuuta 2012

Eva Braun

Luin viikonloppuna juuri ilmestyneen kirjan Eva Braunista. Siitä on vähintään kaksikymmenävuotta, kun olen edellisen kerran paneutunut Eva Braunin elämään. Olen pitänyt häntä ihan epäoleellisena tekijänä toisen maailmansodan historiassa. Tämän kirjan kirjoittaja oli historioitsija Heike B. Görtermaker ja hän oli tehnyt todellista tutkimusta Eva Braunin vaiheista ja kirjasta löytyi myös lähdeviitteet. Kyse ei siis ollut juorukirjasta mitä on kirjoitettu lukemattomia Hitlerin rakastajattaresta. Kirja oli myös erittäin kiinnostava siksikin, että siinä pohdittiin yleensä naisen asemaa natsisaksassa ja Hitlerin lähipiirissä. Hämmästyttävän vähäistä onkin tutkimus naisten osuudesta Kolmannen valtakunnan rakentamisessa ja heidän osuutensa Saksan sota-ajan elämään.

Tämä kirja Elämä Hitlerin kanssa toi esiin paljon sellaista mitä en tiennyt, tai enää muistanut Eva Braunin elämästä. Braun oli reilusti yli kaksikymmentävuotta nuorempi Hitleriä ja tähän asti minulla on ollut hiukan sääliväinen asenne typerää nuorta tyttöä kohtaan. Kirjan myötä tajusin, että Eva Braun pyrki hyvinkin sinnikkäästi asemaansa ja piti tiukasti roolistaan kiinni. Eva Braun oli työssä valokuvaamossa, jonka omistaja oli Hitlerin ystävä ja myöhemmin virallinen valokuvaaja. Tässä valokuvaamossa Braun ja Hitler ensimmäisiä kertoja tapasivat kolmekymmentäluvun alussa. Hitlerin ympärillä oli paljon naisia, mutta koskaan ei oikein ole selvinnyt mikä hänen suhteensa naisiin oli. On myös hyvin paljon vihjailtu Hitlerin ja arkkitehti Albert Speerin hyvin läheisestä suhteesta. Tässäkään kirjassa ei ollut selkeää tietoa siitä miten intiimi Eva Braunin ja Hitlerin sihde oli. Joka tapauksessa he elivät neljätoista vuotta hyvin kiinteästi yhdessä.

Hitler ei halunut tuoda kansalle julki suhdettaan Eva Brauniin, koska halusi luoda vaikutelman, että hänen elämänsä täytti ainoastaan Saksan kansa. Kolmekymmentäluvun alussa Hitler oli myös rakastunut sisarpuolensa tyttäreen.  Sekään suhde ei toiminut normaaliin tapaan, vaan tyttö teki itsemurhan ja lähipiiri piti häntä ainoana Hitlerin oikeana rakastettuna. Eva Braun pidettiin piilossa ja poissa julkisuudesta eikä Hitlerin  läheisten Göbbelsin, Göringin tai Hessin vaimot voineet sietää häntä. Braun yritti suhteen alkuaikoina itsemurhaa kahteen kertaan ja sai kummallakin keralla kiristettyä Hitleriltä aina vaan näkyvämpää asemaa. Kolmekymmentäluvun loppupuolella Braun kuului itsestään selvänä Hitlerin läheisyyteen ja oli lähes vakituisesti hänen asuinkumppaninsa.

Ilmeisesti Braun rakasti vilpittömästi Hitleriä ja myös Hitler oli häneen päivittäin yhteydessä elleivät he olleet samalla paikkakunnalla. Braun myös uskoi viimeiseen saakka Hitlerin ylivoimaisuuteen ja sodan häviön lähestyessä tuki Hitlerin mielikuvituksellista uskoa voittoon. Hän ei ainakaan mitenkään yrittänyt hillitä Hitlerin loppuaikojen harhakuvitelmia, vaan ruokki hänen uskoaan, että kaikki oli pettäneet hänet. Viimeisen voiton Eva Braun myös sai, kun Hitler avioitui hänen kanssaan muutamaa tuntia ennen itsemurhaansa. Traagista, että vuosien odotuksen jäkeen Eva Braun- Hitler ei voinut olla tunnustettu puoliso, kuin pienen hetken.

Kirjassa käy myös hyvin selvästi ilmi Hitlerin oma vähättelevä asenne naista kohtaan. Hänen lempilauseitaan oli, että mitä merkittävämpi mies sitä merkityksettömämpi puoliso. Hitlerin näkemyksen mukaan naisen velvollisuus oli synnyttää lapsia Kolmannen valtakunnan hyödyksi. Hitler myös teki säännön, että hänestä tuli perheen kymmenennen lapsen kummi, näin kannustettiin hankkimaan vähintään kymmenlapsisia perheitä. Jotain kieroa seksuaalisuutta oli myös siinä, että Hitler usein puheissaan korosti olevansa kaikkien syntyvien lapsien isä. Hän oli Saksan kiistämätön johtaja ja jokainen nainen joka odotti lasta odotti sitä juuri Hitlerille. Siinäkin on ollut mielenkiintoinen tapa manipuloida kansaa ja nimenomaan naisia. Uskoisin, että vielä olisi paljon tehtävää naistutkimuksen kannalta natsisaksan ajoilta ja varmaan vielä saammekin siitä lisää tutkittua tietoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti